1990

Full text search

1990
Január 21. – A Nyilvánosság az Erőszak Ellen és a Független Magyar Kezdeményezés közös nyilatkozatot ad ki a nemzetiségi kérdés demokratikus, a jogállami normáknak megfelelő megoldásáról.
Február 22. – Prágában Csehszlovákia és a Szovjetunió képviselői megállapodást írnak alá a szovjet csapatok kivonásáról 1991. júl. 1-jéig.
Március 2. – Együttélés néven magyar politikai mozgalom alakul Pozsonyban, Duray Miklós vezetésével. A mozgalomhoz a csehszlovákiai magyar szellemi élet több prominens képviselője csatlakozik.
Március 30. – A nacionalista irányvonalat képviselő Szlovák Nemzeti Párt (Slovenská národná strapa) tüntetést szervez az önálló szlovák államért; szaporodnak a Szlovákia elszakadását követelő, markánsan cseh- és magyarellenes, antiszemita jelszavakat is hangoztató mozgalmak és megmozdulások.
Április 20. – A szövetségi gyűlés az ország elnevezését Cseh és Szlovák Szövetségi Köztársaságra változtatja.
Április 20–22. – II. János Pál pápa Csehszlovákiába látogat.
Június 8. – Lezajlanak az első többpárti választások a szövetségi gyűlésbe. A választásokon a cseh országrészekben a Polgári Fórum, Szlovákiában a Nyilvánosság az Erőszak Ellen győz.
Június 27. – Ismét Marián Čalfa alakít kormányt.
Július 5. – A szövetségi gyűlés újfent Václav Havelt választja köztársasági elnökké. Mandátuma – akárcsak a kormányé – 2 évre szól.
Október 25. – A szlovák parlament hosszas vita, nagyarányú nacionalista sajtókampány után, a nyomásgyakorló tüntetések ellenére is a régóta tervezett nyelvtörvény liberálisabb változatát fogadja el. Ám ez is csak akkor teszi lehetővé kisebbségi (magyar) nyelv használatát, ha a szóban forgó kisebbség aránya az adott területen eléri vagy meghaladja a 20%-ot. A törvény elfogadására a szlovák nacionalista erők tiltakozó akciókkal válaszolnak.
November 17. – Bush amerikai elnök Cseh-Szlovákiába látogat.
November 23. – Lezajlanak a helyhatósági választások: Csehországban a Polgári Fórum győz, Szlovákiában a Kereszténydemokrata Mozgalom megelőzi a Nyilvánosság az Erőszak Ellent. Jelentős választási sikert könyvelhetnek el a magyar pártok, kiváltképp az Együttélés Politikai Mozgalom. (A liberalizmust képviselő Független Magyar Kezdeményezésen kívül még egy kisebbségi párt tevékenykedik Szlovákiában a választások időszakában: a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom. A sort 1991 végén a Magyar Néppárt regisztrálása bővíti.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi