1913

Full text search

1913
Május 30. – Londoni konferencia, amely elismeri Albánia függetlenségét. Törökország határait a Midia-Enosz vonal mentén alakítják ki, ezzel jóformán kiszorul Európából.
Június 29. – A második Balkán-háború kezdete. A bolgárok megtámadják a Macedóniában lévő szerb és görög csapatokat, hogy megszerezzék Macedóniát. A háború bolgár vereséggel zárul.
Augusztus 10. – A bukaresti béke lezárja a második Balkán-háborút. Macedóniának a továbbiakban csak kis része tartozik Bulgáriához. A Balkán-háborúk eredményeként Szerbia területe 48,3 ezer km2-ről 87,4 ezer km2-re, lakossága 3 millióról 4,5 millióra, Crna Gora területe 9 ezer km2-ről 14,24 ezer km2-re, lakossága 275 ezerről 500 ezerre nő.
Október 17. – Osztrák-magyar ultimátum Szerbiának Albánia kiürítésére.
November 26. – Kompromisszum a kormány és a horvát-szerb koalíció között. A kormány megígéri az alkotmányosság visszaállítását, a vasúti szabályzat horvátokra sérelmes rendelkezéseinek visszavonását. Cserébe a koalíció elfogadja a dualizmus fennálló formáját, s vállalja a pénzügyi egyezmény ideiglenes, 1915. máj.-ig tartó meghosszabbítását.
November 27. – Skerlecz Ivánt nevezik ki horvát bánná.
December 16. – Választások Horvátországban. A horvát-szerb koalíció abszolút többséget szerez.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi