A világ ipara

Full text search

A világ ipara
A világgazdasági konjunktúra megtorpanása a fejlett ipari országokban az ipari termelés stagnálásával járt, a piacgazdaságra való áttérés kezdetén álló kelet-európai államokban azonban két számjegyű csökkenést eredményezett 1990-ben, s ez a tendencia 1991 folyamán még inkább felerősödött. A kelet-európai országok ipari termelése 1990 első 9 hónapjában 18%-kal volt kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában, az év egészében pedig 25%-os csökkenést regisztráltak.
A gazdasági fellendülés megtörése s ezt követő visszaesése szinte minden iparág teljesítményét visszavetette a világban. A számítástechnikai vállalatoknak a forgalom és a nyereség visszaesésével, sokuknak pedig veszteséggel kellett szembenéznie 1990-ben. Ezek a folyamatok 1991-ben még erőteljesebben jelentkeztek. A mérnöki, grafikai feladatokra alkalmas, nagy teljesítményű munkaállomásokat csakúgy, mint az üzleti, ügyviteli célokra használt személyi számítógépeket egyre alacsonyabb áron lehet eladni.
A nyugat-európai számítástechnikai vállalatok pénzügyi nehézségeiken egyre inkább oly módon próbáltak meg segíteni, hogy – részben vagy egészben – amerikai, ill. japán versenytársaiknak adták el magukat. A szórakoztató elektronikában, távközlésben és a számítástechnikában egyaránt érdekelt finn Nokia pl. veszteséges komputergyártó részlegét eladta a 80%-ban a japán Fujitsu tulajdonában lévő brit International Computers Limitednek. Az ICL-Nokia házasság révén a Fujitsu az IBM után a második helyre rukkolt elő a világ számítástechnikai vállalatainak sorában, maga mögé szorítva az amerikai Digital Equipmentet. Más japán cégek is igyekeztek megvetni a lábukat Európában, egyelőre sikertelenül: a NEC hiába akarta megvenni az iparágban legveszteségesebbnek számító francia állami vállalatot, a Bull-t, a japánellenességéről hírhedt új miniszterelnök, Edith Cresson megakadályozta az üzletkötést. A nyugat-európai számítástechnikai vállalatok, ha nem fognak össze egymással, előbb-utóbb a japánok karjaiban végzik – vélik az iparág szakértői. A gyártáshoz elengedhetetlen berendezések, alkatrészek többségét a szigetország cégeitől szerzik be: a francia Bull a NEC-től, az olasz Olivetti a Hitachitól, a német Siemens pedig a Fujitsutól. Az amerikai cégek sincsenek valami rózsás helyzetben: míg a 80-as évek elején az ipari vállalatok átlagánál 2-szer nagyobb nyereséget értek el, 1991-ben 20%-kal az átlag alatt maradtak.
A világgazdasági konjunktúra megtorpanásának legnagyobb kárvallottja az autóipar volt. Az új autók iránti kereslet világszerte csökkent, amire 1987 óta nem volt példa. Bár a visszaesés globálisan elenyésző méretű volt – 500 ezerrel 35 millióra csökkent az eladott autók száma – a gyártókat mégis érzékenyen érintette. Az amerikai piacon 5%-kal kevesebb, 13,5 millió autót és tehergépkocsit adtak el 1990-ben, ami 17%-os visszaesés az 1986-os csúcshoz képest. A 3 nagy amerikai autógyártó – a General Motors, a Ford és a Chrysler – nem a nyereség feltornászásával, hanem – akármilyen alacsony szinten is – annak megtartásával volt elfoglalva. A General Motors a forgalom tekintetében még mindig a világ első számú vállalata, ám 2 milliárd USD-s veszteségével is listavezetőnek bizonyult. 1992 elején átfogó szerkezetátalakítási programba kezdett. 70 ezer alkalmazottjának elbocsátását, közel 20 üzem bezárását jelentette be.
Nyugat-Európában 1990-ben 12 millió új autót értékesítettek, ami 1,1%-os visszaesés 1989-hez képest. A közös piaci tagállamok autógyártói az Európába özönlő japán autóexportot úgy próbálták meg kivédeni, hogy megállapodtak Tokióval, bár szakértők szerint a paktum – épp ellenkezőleg – lendületet ad a japán vállalatoknak. Japán ugyan ígéretet tett rá, hogy az 1991-es mennyiségnél több autót nem exportál évente, de kikötötte: a térségbe telepített autógyárak termelésére a megállapodás nem vonatkozik. Így szakértői számítása szerint az egyezmény lehetőséget ad arra, hogy a japán gyártók 1991-es 11%-os piaci részesedésüket akár 16%-ra növeljék.
A kereslet világméretű visszaesése végül egyedül a japán gyártókat nem érintette. A szigetországban a 80-as évek végén megindult fogyasztói „őrület” 1990-ben is folytatódott: 1 év alatt 12%-kal többet, összesen 5,2 millió autót adtak el a japán gyártók odahaza.
Sötét felhők gyülekeztek az acélipar felett is: az iparág vállalatai többévi fellendülés után szűk esztendőkre készülnek. A világ acéltermelése 1990-ben a 10 évvel korábbi szintre, 458 millió tonnára esett. A megtorpanás jelei egyelőre a nyugat-európai és az amerikai acéltermelők gazdasági mutatóin érezhetők, az ázsiaiak továbbra is látványos eredményekre képesek. A British Steel nyeresége pl. 27%-kal csökkent 1990–91 fordulóján, s így további racionalizálásra kényszerült. Hasonló a helyzet a holland Hoogovens-nél is, míg a belga és a luxemburgi acélgyártók a válság elől fúzióval próbálnak meg menekülni. Szakértők szerint az európai acélipar jövője a térség termelésének egyharmadát adó németeken múlik. A keletnémet acélipar átszervezése azonban korántsem zökkenőmentes. E piacon került sor az 1991-es év legnagyobb acélipari „házasságára”: a Krupp 24%-os részesedést szerzett a Hoesch-ben.
Az olajipari vállalatok sem közönséges évet éltek meg 1990-ben. Az iparág az 1990-es évet 20 USD-s hordónkénti árral kezdte, ami 4 éves csúcsnak számított, de az év közepére 14 USD-re zuhant. Majd jött – aug.-ban – Kuvait iraki megszállása: nyomában 40 USD-s olajárral. Az Öböl-konfliktus rendezését követően azonban, 1991 tavaszán ismét a korábbi szintre zuhant az olajár. Az olajipari vállalatoknak azonban az áremelkedés mégsem hozott óriási nyereséget. Az elmúlt 5 év folyamatosan bővülő kereslete után – naponta 1 millió hordóval több olajra volt igény – a kuvaiti s az iraki olajembargó ellenére a piacokon nem volt hiány olajból, nemzetközi méretekben a fogyasztás csökkenéséről érkeztek a hírek.
A vegyipari vállalatok vezetői bizonyosak voltak abban, hogy az iparágban immáron 3 éve tartó fellendülés 1990-ben véget ér. Félelmük csak részben igazolódott be: a vegyipar más iparágakhoz viszonyítva jó évet zárt 1990-ben, teljesítménye azonban önmagához képest valóban visszaesett. A vegyipar azon kevés ágazatok egyike, amelyben a világelsők vitathatatlanul az európai vállalatok: a négyek – a német BASF, a Bayer és a Hoechst, valamint a brit ICI – már 1990 utolsó negyedében nyereségcsökkenésről számoltak be, s ez a tendencia a következő év folyamán is folytatódott. Ily módon a 3 német vállalat, de a többi vegyipari óriás – a francia Rhône-Poulenc, a holland Akzo – is a korábbiakhoz képest jóval alacsonyabb osztalékot fizetett részvényeseinek.
Az iparág fellendülésének megtörését elsősorban a petrolkémiai termékek és a műanyagok árának emelkedése váltotta ki. Az árutőzsdéken már 1990 első felében drágábban lehetett hozzájutni ezekhez az alapanyagokhoz, de az igazi árfelhajtó tényezőnek az Öböl-konfliktus kirobbanása tekinthető. Az olajalapú nafta, az iparág legfőbb alapanyagának világpiaci ára megkétszereződött, miközben a belőle készült termékek iránti kereslet visszaesett. A finomított vegyipari anyagokból, az intermedierekből – amelyekből évente 30 milliárd USD értékben forgalmaznak szerte a világon – viszonylag kevesebb mennyiséget állítottak elő, hiszen a legfőbb felhasználók, a gyógyszeripari és agrokémiai vállalatok igénye, kutatási-fejlesztési költségeik visszafogása nyomán, jelentősen csökkent.
A leglátványosabb nyereség-visszaesés az iparágon belül a francia állami vegyipari vállalatnál, a Rhône-Poulenc-nál következett be, amely az elmúlt években több milliárd USD-t költött, elsősorban amerikai cégek felvásárlására. Az üzlet azonban, úgy tűnik, nem vált be: időközben ugyanis emelkedtek a kamatok, gyengült a dollár, s a kereslet jelentősen csökkent. Az olasz vegyipar is nyomasztó évet élt meg 1990-ben az állami holding ENI és a magántulajdonban lévő Montedison közös vállalata, a vegyipari alapanyag-gyártó Enimont birtoklásáért folytatott küzdelemben. A közel másfél évig tartó vita végül az ENI győzelmével végződött: 2,5 milliárd USD-ért megvette a Montedison 40%-os részesedését. Igaz, az olasz vegyipar első számú vállalata, az Enimont időközben veszteséges lett.
Az Öböl-válság nyomán időszakosan emelkedő olajárak, ill. az idegenforgalom visszaesése a légi közlekedési vállalatok eredményét jelentősen visszavetették. A 200 légi közlekedési vállalatot tömörítő Nemzetközi Légi Közlekedési Szervezet (IATA) adatai szerint 1990-ben közel 2 milliárd USD-s veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni az egy évvel korábbi 300 millió USD-s nyereséggel szemben. A 2 milliárdos veszteség közel háromnegyedét azonban az amerikai vállalatoknál jegyezték: nem csoda, hogy némelyikük, így pl. a PanAm, a Continental Airlines – miután pénzügyi helyzetét járatai eladásával sem sikerült helyreállítania – csődeljárást kezdeményezett maga ellen. A PanAmet végül egyik honfitársa, a Delta Airlines vette meg.
A légi közlekedési vállalatok magukkal rántották a polgári repülőgépeket, ill. az azokhoz szükséges motorokat gyártó cégeket: pénzügyi nehézségeik folytán ugyanis egyre kevesebb megrendelést adtak nekik. Míg 1989-ben összesen közel 2 ezer új repülőgépre volt igény világszerte,1990-ben mindössze 730-at, 1991-ben pedig alig 600-at rendeltek. A Boeing és az Airbus, a 2 legnagyobb repülőgépgyártó még úgy-ahogy tartotta magát, de a hajtóműgyártók, különösen a kizárólag e tevékenységre szakosodott brit Rolls-Royce létszámcsökkentéssel, üzemek bezárásával voltak kénytelenek reagálni a változásokra.

 

A világ alapenergia-termelésének megoszlása energiahordozók szerint (%) A folyékony tüzelőanyagok felhasználásának alakulása (kőolaj-egyenértékben, millió tonna) Villamosenergia-termelés (milliárd kWh) Energiafelhasználás (kőszénegyenérték, millió tonna) Részesedés a világon megtermelt összes energiából (%) Az egy főre jutó energiafelhasználás (kőszénegyenérték, kg) Az energiaigény belföldi termelésből fedezett hányada (%) Az ipari termelés indexe (előző év = 100%) Az ipari foglalkoztatottak létszáma (ezer fő) Az ipari foglalkoztatottak számának indexe (1980=100%) A heti munkaórák* száma a feldolgozóiparban Bérek a feldolgozóiparban Nyersvastermelés (millió tonna) Acéltermelés (millió tonna) Alumíniumtermelés (ezer tonna) Alumíniumfelhasználás (ezer tonna) Az alumínium külkereskedelmi forgalma (ezer tonna) Cementtermelés (millió tonna) A gépgyártás termelésének indexe (1980=100%) A gépipar összes termelésének indexe (1980=100%) A villamosipari gépek és berendezések termelésének indexe (1980=100%) A vegyipar összes termelésének indexe (1980=100%) Az építőipari termelés indexe (1980=100%) Üveggyártás (millió m2) A világ vegyiszáltermelése (ezer tonna) Összes műtrágyatermelés (hatóanyagban, ezer tonna) A ruházati ipar termelésének indexe (1980=100%) A cipőipar termelésének indexe (1980=100%) A textilipar termelésének indexe (1980=100%) Újságnyomópapír-termelés (ezer tonna) Papír- és kartontermelés (ezer tonna) Rádiótermelés (ezer darab) Televíziótermelés (ezer darab) Háztartásimosógép-termelés (ezer darab) Háztartásihűtőszekrény-termelés (ezer darab) A gyógyszergyártás indexe (1980=100%) A világ huszonöt legnagyobb iparvállalata 1990-ben (forgalmuk szerint)

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi