Világidő, zónaidő

Full text search

Világidő, zónaidő
A Nap a különböző földrajzi hosszúságú helyeken más-más időpontokban delel, ezért szükséges volt egy egységes idő bevezetése. Erre a célra – önkényesen – a Nap greenwichi (Anglia) delelésének időpontját választották alapul, azaz a Greenwichben érvényes helyi időt nevezték el világidőnek (GMT = Greenwich Mean Time, greenwichi idő).
A világidő használata azonban a polgári életben nem lenne szerencsés, ugyanis így a Föld egyes helyein éppen napközben lenne pl. éjfél. Ezért vezették be a zónaidőket. A Földet 15 fok szélességű zónákra osztották, amelyek határai elvben a hosszúsági körök, a szárazföldeken azonban az országhatárokhoz igazították a határvonalakat. Egy-egy ilyen, nagyjából 15 fok szélességű zónán belül a helyi időt állandónak tekintjük, annak ellenére, hogy a zónán belül is (a különböző földrajzi hosszúságú helyeken) más-más időpontokban delel a Nap. A szomszédos zónák között 1 óra eltérés van, amit nagy távolságokra történő utazás vagy telefonbeszélgetés esetében figyelembe kell venni. Európa nagyobb részében, így hazánkban is a középeurópai időt használjuk; ez télen 1 órával, nyáron 2 órával előbbre tart a világidőnél.
Ha utazáskor egy zónahatárt nyugatról kelet felé haladva lépünk át, akkor óránkat 1 órával előre kell állítani; ha viszont kelet felől nyugatra lépjük át a zónahatárt, akkor óránkat 1 órával vissza kell állítani.
Egyes országokban és/vagy egyes időszakokban a zónaidőtől megállapodás szerint, rendeleti úton is el lehet térni. Így pl. a volt Szovjetunió európai területein a zónahatároktól függetlenül egységesen a moszkvai zóna idejét használják. Ilyen, rendeletileg módosított zónaidőt használnak Európa-szerte a nyári időszámítás idején is: a nyári félévre óráinkat 1 órával előbbre állítjuk. A rendszer bevezetésének kizárólag gyakorlati, elsősorban energiatakarékossági okai vannak.
Nagyjából a greenwichivel átellenben lévő időzóna közepén halad az ún. dátumválasztó vonal, természetesen oly módon, hogy a lakott területeket lehetőleg kikerülje. E vonal két oldalán a zónaidő azonos, de 1 teljes napi, 24 órás eltéréssel: amikor nyugati oldalán pl. szombat dél van, a keleti oldalon még csak péntek dél. Így ha gondolatban pár perc alatt körülutazzuk a Földet, mondjuk kelet felé indulva, akkor a 24 zónahatár mindegyikén egy-egy órával előre kell állítani óránkat, a dátumválasztó átlépésekor viszont 1 teljes nappal vissza, így megérkezésünkkor óránk ismét az indulási zóna helyi idejét mutatja.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi