Irányzatok a világgazdaságban

Full text search

Irányzatok a világgazdaságban
A fejlett ipari országokban 1992-ben is folytatódott az 1991-es Öböl-válság következményeivel súlyosbított ciklikus recesszió, ill. a gazdasági növekedés lassulása. A Gazdasági Együttműködés és Fejlesztési Szervezet (OECD) 24 tagállama mint csoport alig 1,5%-os gazdasági növekedést produkált, ami 0,4%-kal elmaradt attól az ütemtől, amit a párizsi székhelyű szervezet még az év közepén is valószínűsített. Az 1992-es gazdasági év napfényes oldalához tartozik viszont, hogy az infláció az OECD-országokban az 1991-es 4%-ról 3,5%-ra mérséklődött. Ennek azonban csak egyik oka volt a 80-as évek túlzásai után kijózanodott monetáris politika, fontos szerepet játszott a recesszió is: a gazdasági növekedés csökkenése, ill. negatívba fordulása szűkítette a piacot, ami a részesedésüket megtartani igyekvő termelőket arra kényszerítette, hogy áraikat egyáltalán ne növeljék, vagy egyenesen csökkentsék.
Elsődleges problémává vált viszont a munkanélküliség, aminek 2, egymást erősítő oka van. A modern ipari társadalmak egyre inkább szolgáltató társadalmakká váltak, ám ez, a klasszikus közgazdaságtanban harmadiknak (terciernek) nevezett szektor nem tudja fölszívni a termelőágazatokban a produktivitás emelkedése következtében felszabaduló munkaerőt. Emellett a recesszió általános visszaesést hozott magával, ami a szerkezetváltás következtében állást keresők számát a gazdaság mélyrepülése nyomán utcára kerülőkkel gyarapította. Mindez azt eredményezte, hogy az OECD-országokban tavaly 7,9%-ra kúszott a munkanélküliség, ami azt jelenti, hogy több mint 30 millió aktív korú ember volt állás nélkül.
A korábban a világgazdaság motorjának számító Egyesült Államok felemás évet zárt. A 80-as évek hitelből finanszírozott boomja után ingataggá vált amerikai gazdasági növekedést végleg semmissé tette az Öböl-válság, amely recesszióba taszította a gazdaságot. Ez a visszaesés nem volt olyan mély, mint a 30-as évek válsága, ám azóta a leghosszabbnak bizonyult. Az optimista jeleket kereső Bush többször is látta már a recesszió végét, a kilábalás bizonyítéka azonban csak a nov. 3-i elnökválasztás után került napvilágra.
Az amerikai gazdaság magára találását több tényező is akadályozta. A 80-as évek örökségeként összeomlott ingatlanpiac, takarékpénztári csőd, rekordmagasságba emelkedett költségvetési deficit és krónikus hiányt mutató kereskedelmi mérleg nehezítette az amerikai gazdaságpolitikusok dolgát és a szisztematikus kamatcsökkentésre szűkítette a jegybank szerepét ellátó Fed mozgásterét. A noszogatásra végül éves szinten – elsősorban a második félév lendültének köszönhetően – az amerikai gazdaság 2%-os növekedéssel reagált, ám a tartósan 7% fölötti munkanélküliség jelezte az instabilitás veszélyét.
Az Európai Közösségek (EK) gazdasági teljesítményére a világgazdasági recesszió mellett a tervezett unióval kapcsolatos politikai bizonytalanság is rányomta a bélyegét. Febr. 12-én Jacques Delors, az EK brüsszeli bizottságának ambiciózus vezetője még abban a hitben terjesztette elő a következő 5 évre szóló expanzív közösségi költségvetési tervezetét, hogy az előző évben a hollandiai kisvárosban, Maastrichtban aláírt uniós szerződés szinte gond nélkül veszi a ratifikációs akadályokat. Ebben az eddigi évi 66 milliárdnál 20 milliárd ECU-vel többet szeretett volna bekasszírozni a tagállamoktól. A terv mögött fölösleges költekezést sejtő Tizenkettek – Maastricht ide vagy oda – még a módosított elképzelésekből sem kértek. Jún. 2-a jelezte az EK válságát, a dánok ugyanis referendumukon hajszálnyi többséggel elutasították az uniós szerződés ratifikálását, s innen egyenes út vezetett a szinte az összes tagállam gazdaságát megrázó és a maastrichti elképzelések kivitelezhetőségét megkérdőjelező szept.-i valutaválságig.
Az EK bajai mögött nem utolsósorban az rejlett, hogy a német gazdaság lokomotívja kifulladt, az addig dinamikus nyugatnémet gazdaság nem bírta az újraegyesítés költségeit, az 5 keletnémet tartomány felzárkóztatásának terhét. Az elszaladó költségvetési hiányt látva ugyanis a Bundesbank aprólékos, de kitartó munkával történelmi magasságba emelte mind a pénzpiaci kamatlábak padlóját jelentő leszámítolási, mind pedig a plafont adó lombardkamatlábat. Ezzel ugyan sikerült 4% körüli szintre szorítani az inflációt, ám a monetáris szigor nemcsak a német gazdaságot taszította recesszióba, hanem a nyugat-európai országokon is rengéshullámot küldött végig. Az EK árfolyam-lebegtetési mechanizmusán keresztül ugyanis a többi tagország szorosan kötődik a német márkához, s vele a valuta mögött lévő monetáris politikához, ami megakadályozta, hogy hatásos gazdaságélénkítő lépéseket tegyenek. Ezért az EK egésze 1992-ben alig érzékelhető, 0,5%-os gazdasági növekedést regisztrálhatott, aminél jobb teljesítményre ezúttal Németország sem volt képes.
A világgazdaság lokomotívjává tavaly a japán gazdaság sem tudott válni. A kelő nap országában ugyan nem következett be gazdasági visszaesés, de ott a növekedés 2% körülire csökkenése az utóbbi évtizedek tradíciói szerint felér a recesszióval. Hasonlóan az Egyesült Államokhoz és Nagy-Britanniához, Japánban is a 80-as évek buborékgazdaságának kipukkanása okozta a bajok nagy részét, ami a másik 2 országnál hangsúlyosabban mutatkozott meg a részvények tőzsdei árfolyamának mélyrepülésében. A hagyományosan meglehetősen intervencionalista japán gazdaságpolitika sokféle eszközt bevetett: az ingatlan- és a részvénypiac összeomlása miatt nehéz helyzetbe került bankok állami infúziót kaptak, a kamatokat történelmi mélypontra süllyesztették, és 87 milliárd dollárnyi – a legtöbb fejlett ipari ország számára elérhetetlen álomnak tűnő – költségvetési keresletélénkítési csomagot állítottak össze.
A sokáig tanítómesternek tartott Japánt a gazdasági növekedés ütemét tekintve 1992-ben is fölülmúlta a 4 legfontosabb délkelet-ázsiai gazdaság – Hongkong, Szingapúr, Tajvan és Dél-Korea –, ám mindegyikőjükön jelentkeztek a kifáradás jelei. Szingapúr fizikai korlátaival, Tajvan az emelkedő munkaerőköltségekkel küzdött, míg Dél-Koreában a gazdasági növekedéssel lépést nem tartó életszínvonaluk miatt elégedetlen munkások a korábbinál gyakrabban nyúltak a sztrájk fegyveréhez. Hongkong gazdasági kilátásait 1992 második felétől beárnyékolta, hogy az új brit kormányzó, Chris Patten elődjénél harciasabb és demokratizálási terveivel kihívta a brit koronagyarmatot 1997-ben visszakapó Peking haragját. Ráadásul Kína azt sem nézi jó szemmel, hogy Hongkong hipermodern nemzetközi repülőteret akar építeni, ezt ugyanis a szerinte őt illető valutatartalékok bűnös elpazarlásának tartja.
Kína viszont az az ázsiai ország, amely az 1992-es év sikersztoriját produkálta. A gazdasági növekedés felülmúlta a 12%-ot, a reformok pedig a kedvezményeket addig egyedül élvező tengerparti területekről „megindultak” a szárazföld belseje felé. Az 1989-es pekingi Tienanmen téri vérengzés következtében a nyugati tőke ugyan visszavonult Kínából, ám az ázsiai tőke – azon belül is a külföldön élő kínaiak, a hongkongiak és a tajvaniak tőkéje – pótolta a hiányt, s a belső lendülettel párosulva olyannyira fölgyorsította a kínai gazdaság motorját, hogy 1992 végén már a túlfűtöttségtől kellett tartani. A gazdasági reformok új lendületét – az évszázados hagyományoknak megfelelően – egy személy politikai gesztusa indította el: a hivatalos pozicíót már nem viselő, de mégis Kína első számú vezetőjének számító Teng Hsziao-ping 1992. jan.-ban a sanghaji különleges gazdasági övezetben a gazdasági változás irányába tett erőfeszítések fokozására szólított föl.
Kelet-Európában az ún. visegrádi országok közül Magyarországon tovább csökkent a hazai össztermék (GDP), Lengyelországban viszont a mélypontról fölfelé kapaszkodni látszott a gazdaság. Cseh-Szlovákiában a recesszió mérsékeltebb volt, ám a gazdaságirányítás elé külön feladatokat állított a kuponos privatizáció, s különösen Csehország és Szlovákia 1993. jan. 1-jei kettéválása. Az elemzések szerint ebből a viszonylag fejlett ipari bázist öröklő, és a keresztfinanszírozás ballasztjától megszabaduló Csehország húzhat hasznot, míg az elmaradott iparral – benne a keleti blokk felbomlása által sújtott hadiipar zömével – és nem eléggé hatékony mezőgazdasággal rendelkező Szlovákia inkább veszített.
Az egykori Jugoszlávia területén a polgárháború káoszba taszította a gazdaságot, szétzilálta a kereskedelmi kapcsolatokat, és beindította a hiperinflációt. Ez alól csak az idejekorán és kevés véráldozattal elszakadó, a Nyugattal jó kapcsolatokkal rendelkező Szlovénia, s kisebb mértékben Horvátország volt kivétel. Romániában és Bulgáriában kormányválságok nehezítették a gazdaság irányítását, amiben sem fejlett ipari és mezőgazdasági bázis, sem pedig jelentős mennyiségben beáramló külföldi tőke nem segített.
A szovjet utódállamokat 1992-ben az unióban egybefűzött kereskedelmi-gazdasági szálak további lazulása volt a jellemző. A Független Államok Közössége márc. 31-én ugyan új föderációs szerződést kötött, ez azonban képtelen volt megállítani a helyenként polgárháborúval súlyosbított elszakadást. A kisebb utódállamok közül előnyösebb helyzetben azok vannak, amelyek a Nyugat számára is fontos nyersanyagkészlettel rendelkeznek, s közülük is kiemelkedik – nemcsak területének nagyságát tekintve – Kazahsztán, Oroszországban 1992. jan. 1-jével fölszabadították az árakat, ami az infláció gyorsulásához, a rubel gyors elértéktelenedéséhez és a gazdasági válság súlyosbodásához vezetett. A reformok keretében végre megindult a privatizáció, ám az év végére megbukott Jegor Gajdar miniszterelnök, ami a gazdaság átalakítási folyamatának lassulását vetítette előre.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi