Február 5. – Hétfő

Full text search

Február 5. – Hétfő
– Az adóhatóság elismerte, hogy túladóztatják az embereket, a munkahelyek már az év elején a legmagasabb adókulcs szerint vonják az adóelőleget. Vámosi Nagy Szabolcs, az APEH főosztályvezetője elmondta: az adóhivatal már január közepén kiadott egy kedvezőbb levonási eljárást engedélyező közleményt, sok cég azonban ezt nem vette figyelembe.
– Horn Gyula kormányfő a tavaszi ülésszakot megnyitó beszédében komoly gazdasági eredménynek nevezte, hogy például két százalékkal nőtt a bruttó hazai termék nagysága, csökkent a fizetési mérleg hiánya, a privatizációból pedig 474 milliárd forint folyt be az államkasszába, miközben a külföldi befektetések elérték a 4 és fél milliárd dollárt. Az ellenzéki pártok frakcióvezetői viszont azt mondták, hogy a miniszterelnök által ismertetett eredmények statisztikai adatokkal nem minden ponton támaszthatók alá, miközben a stabilizáció árát a társadalomnak kell megfizetnie.
– A miniszterelnök szerint át kell világítani a tébé-önkormányzatok költségvetését, hogy megtalálják a folyamatos hiány okát.
– Az államot is gyarapítja az M1-es autópályán szedett útdíj. Lotz Károly közlekedési miniszter megerősítette, hogy a költségvetés mintegy 10 százalékot kap a magánüzemeltetésű autópálya bevételéből, nyereségrészesedés és koncessziós díj formájában. Így a személyautók pályadíjából mintegy 60-70 forint, a teherautókéból pedig körülbelül 300-400 forint jut az államkasszába.
– A művelődési tárca másfél milliárd forinttal támogatja a millecentenáriumi ünnepségeket és rendezvényeket, a múzeumok és kulturális intézmények rekonstrukciójára pedig 3 és fél milliárd forintot költenek. Erről Magyar Bálint művelődési miniszter beszélt az Országgyűlés illetékes bizottságában.
– A Magyar Szocialista Párt képviselőcsoportja is szükségesnek tartotta, hogy az új elnök megválasztásáig parlamenti biztos kerüljön a Magyar Televízió élére. A szocialista frakció ülése után közölték azt is, hogy az MSZP a Duna Televízió kuratóriumának elnöki tisztére Bíró Sándort, a gödöllői egyetem rektorhelyettesét, a kuratórium tagjának pedig Ördögh Szilveszter költőt jelöli.
– A Központi Statisztikai Hivatal kimutatásai szerint tavaly több mint 10 és fél százalékkal csökkent a keresetek reálértéke. A bruttó átlagkereset 52 209 forint volt és a nettó átlagkeresetek is 14,6 százalékkal voltak magasabbak az előző évinél, ám közben az árak növekedése meghaladta a 28 százalékot. A statisztikai hivatal számai szerint tavaly változatlanul a pénzügyi szférában dolgozók keresték a legtöbbet, utánuk a vegyipar és az energiaipar következett. A legkisebb keresetek a textiliparban voltak.
– Felmentették az egészségbiztosítási önkormányzat főigazgatóját. Fejes Lászlót, jóllehet nem találták vétkesnek abban, hogy egy magánklinika 150 milliós támogatást kapott építkezéseihez, de máig nem gyógyítanak az intézményben.
– Magda Marinko őrei első fokon személyiségi jogi pert nyertek az Objektív című tévéműsor ellen. A sorozatos gyilkosságokkal vádolt Magda tárgyalásán részt vevő őrök közül ketten indítottak pert az Objektív ellen, mert a műsorban beleegyezésük nélkül mutatták az arcukat.
– Óbudán berobbantották egy 74 éves nyugdíjas lakásának ajtaját. A tűzszerészek véleménye szerint az ismeretlen tettes egy házilag készített, nitroglicerin alapanyagú lőporral töltött robbanószerkezetet használt. A merénylet oka ismeretlen, a robbantásnál senki sem sérült meg Óbudán.
– Lebeszélte a rablásról támadóját a Nyugati pályaudvar pénztárosa. A fiatal nőre egy fegyvernek látszó tárgyat fogott egy 23 év körüli férfi. A pénztárosnő a pénz átadását követelő felszólításnak nem tett eleget, ehelyett felhívta arra a figyelmet, hogy a nála lévő pénz és az azért kapható büntetés nincs arányban. A rabló letett szándékáról.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi