Január 4. – Csütörtök

Full text search

Január 4. – Csütörtök
– Horn Gyula miniszterelnök avatta fel az M1-es autópálya Győrt Hegyeshalommal összekötő 42 kilométeres szakaszát. Magyarországon ez az első fizető autópálya, egyben a legdrágább is Európában, amelynek használatáért kilométerenként több mint 22 forintot kell fizetni.
– A Fidesz–MPP javaslatot terjesztett a törvényhozás elé, hogy a délszláv békemisszióra készülő magyar katonákat – saját védelmük érdekében – fegyverezzék fel.
– A Független Kisgazdapárt felszólította Göncz Árpád államfőt, ne írja alá a karácsonyi ünnepek előtt elfogadott médiatörvényt, mert a jogszabály ellentétes az alkotmánnyal.
– A Belügyminisztérium elképzelhetőnek tartja, hogy 50 magyar rendőr is részt vegyen a nemzetközi boszniai békefenntartó kötelékben. Az ENSZ főtitkárának felkérését nemrégiben kapta meg a Külügyminisztérium. A toborzás megkezdődött.
– Magyar cégek termékeiből szerelik fel a délszláv térségbe induló magyar műszakiak táborát. A Honvédelmi Minisztérium versenyeztetéssel döntött a nagyobb tételekről. A lakó-, raktár- és irodakonténerek elkészítésére egy Fejér megyei vállalkozás adta a legkedvezőbb árajánlatot, 100 millió forintot. A golyóálló mellényeket is magyar vállalat szállítja. A Haditechnikai Intézet vizsgálata után német, osztrák és izraeli érdeklődőket szorított ki a versenyből a magyar cég mellényenkénti 140 ezer forintos árajánlata. A minisztérium január végén terjeszti a kormány elé végleges költségvetését, amely a NATO boszniai békemissziójában részt vevő magyar egység 1 milliárd forintos bérköltségét is tartalmazza.
– Elégedett a magyar szakmunkásokkal az az amerikai cég, amelynek a feladata, hogy embereket szerezzen a NATO kaposvári hadtápbázisának felépítéséhez és üzemeltetéséhez. Az amerikai hadsereg megbízásából működő texasi Brown and Root cég a megyei munkaügyi központ közvetítésével több mint 700 tartósan munkanélkülit foglalkoztat.
–. Az adóhivatal arra emlékeztette a lakosságot, hogy az új szabályozás szerint az részesülhet adójóváírásban, akinek csak bérből származó jövedelme van.
– A kormány engedélyt adott arra, hogy a fővárosban állíthassa fel székhelyét az az osztrák cég, amelynek ügynökei 6 éve illegálisan kutatnak ügyfelek után Magyarországon. Lapértesülés szerint a kabinet tavalyi utolsó ülésén döntött így, azután, hogy a kalózbiztosító kérte tevékenységének törvényesítését. A Pénzügyminisztérium egyik illetékese elmondta: a cég immár hitelt érdemlően dokumentálta az alapításhoz szükséges egymilliárd forint meglétét. A határozat az államigazgatási előkészítés szakaszában szigorúan titkos minősítést kapott.
– Már 96 első félévében jogszabály-változtatásokat tervez a Pénzügyminisztérium. Az adórendszer változtatásai 97-ben lépnek életbe.
– 95 decemberében több mint 11 ezerrel nőtt a regisztrált munkanélküliek száma, így az év végén 495 ezren voltak állás nélkül. A munkanélküliségi ráta megközelítette a 10,5 százalékot. Az Országos Munkaügyi Központ jelentése azzal magyarázza a növekedést, hogy a téli hónapokra megszűntek a szezonális munkák.
– A patikusok arra panaszkodtak, hogy a vonalkódós rendszer bevezetése miatt kétszeresére nőtt a várakozási idő a gyógyszertárakban.
– Szövetkezetalakítási hullám indult el az ország több megyéjében az agrárágazatban. Ennek feltehetőleg az az oka, hogy a magángazdák számára mára nyilvánvalóvá vált: az elszigetelt gazdálkodás kevésbé hatékony – mondta Jakab István, a Magyarországi Gazdakörök Országos Szövetségének társelnöke.
– A legfrissebb adatok szerint csaknem félmilliárd forintba került az árvíz megfékezése, és a károk helyreállításának költségét több mint 400 millióra becsülik. Ebben az összegben nincsenek benne például a mezőgazdaság veszteségei.
– Demonstrációt helyezett kilátásba a Honvédszakszervezet, ha az Országgyűlés jövő év elejéig nem vezeti be a hivatásos katonák új bértábla szerinti illetményét. Az érdekvédelmi szervezet nem ért egyet azzal, hogy az új javadalmazást csak 1999-től kapnák meg.
– Egy jugoszláv férfi fejbe lőtte a kiskunfélegyházi plébánost. Gábor Imre túlélte a támadást, kórházba szállították. A rendőrség elfogta az 55 éves támadót.
– Egy bérgyilkos egy kedvelt márkájú motorkerékpár ellenében végzett egy magánvállalkozóval Nyíregyháza-Oroson. A 44 éves férfit fia barátja lőtte le. A tettest a feleség és két gyereke fogadta fel.
– Húsz embert már beoltottak Balatonfüreden veszettség ellen, a tóparti településen ugyanis veszett rókák, kutyák és macskák veszélyeztetetik az ott élőket.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi