Január 24–26.

Full text search

Január 24–26.
– Göncz Árpád Sali Berisa államfő meghívására hivatalos látogatást tett Albániában. A köztársasági elnök beszédet tartott a tiranai parlamentben.
– Benyújtotta lemondását Józef Oleksy szociáldemokrata lengyel kormányfő, aki több mint egy hónapja politikai támadások kereszttüzében állt: azzal vádolták, hogy 1981 és 1992 között együttműködött a KGB varsói rezidensével. Utódjául Aleksander Kwasniewki államfő a kormánykoalíció vezető erejének számító Demokratikus Baloldali SZövetség (SLD) parlamenti frakciójához tartozó – ám párton kívüli – Wlodzimierz Cimoszewiczet nevezte ki. Az agilis Cimoszewicz irányításával ősszel nagyszabású államigazgatási reform indult, ami terepet nyitott a két koalíciós partner, az SLD és a Lengyel Parasztpárt (PSL) közti erőpróbára. Mindeközben a gazdaság motorja az 1990-ben indított reformokat folytató párton kívüli pénzügyminiszter, Grzegorz Kolodko irányításával zavartalanul duruzsolt. A GDP növekedése az idén is 5 százalékos, s a devizatartalékait október végére 17,5 milliárd dolláros rekordszintre növelő Lengyelország – Csehország és Magyarország után – tagja lett az OECD-nek, november 22-én pedig lezárult a tömeges privatizáció nagy érdeklődéssel kísért első szakasza, a tőzsdére is bevezetendő nemzeti befektetési alapokra szóló kuponfüzet igénylése.
– A jövő század kihívásaira készülő Amerika derűlátó és üdvözítő képét vázolta fel széles ívű beszédében Bill Clinton a kongresszus két háza előtt, egyszersmind lerakva újraválasztási kampányának várható alaptételeit. Az országos televíziós csatornák által egyenesben közvetített, békülékeny hangvételű beszédében az elnök hangsúlyozta, hogy az országnak a jövőben is vállalnia kell nagyhatalmi státusából fakadó nemzetközi vezető szerepét.
– Kiszabadult a csecsen terroristák fogságából azoknak a túszoknak egy része – szám szerint 45 – , akiket a dagesztáni Kizljarban, illetve Pervomajszkoje településen ejtettek foglyul két héttel ezelőtt. Szerdán a Csecsenfölddel kapcsolatos orosz erőpolitika ellen tiltakozva benyújtotta lemondását Szergej Alekszejev, az orosz államfő mellett működő emberi jogi bizottság tagja.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi