A médiapiac gazdasági alakulása 1996-ban

Full text search

A médiapiac gazdasági alakulása 1996-ban
(Az ORTT országgyűlési beszámolójából, 1997)
Az előzetes várakozásokra a reklámpiac 1996. évi alakulása meglehetősen rácáfolt. A megnövekedett kínálat „magával húzta„ a nagyobb keresletet is, ezért következhetett be a piac bővülése mintegy egyharmadával, 64 milliárd forintra. Az összes reklámbevételből 8,8 százalék (5,6 Mrd Ft) volt a rádiók, 41,4 százalék (26,4 Mrd Ft) pedig a televíziók részesedése. Ezt 20-25 százalékos árengedménnyel csökkentve jutunk a műsorszolgáltatók nettó reklámbevételéhez, 4,5 Mrd forinthoz, illetve 19 Mrd forinthoz. A reklámbevételekből való részesedés idősoraiból világos tendencia olvasható ki: az elektronikus sajtó hasít ki növekvő hányadot a piacból, elsősorban az írott sajtó rovására. Ez a tendencia az új országos műsorszolgáltatók belépésével várhatóan tovább erősödik, az évezred végére a televíziók részesedése valószínűleg meghaladja a 45 százalékot, a rádióké pedig 9 százalék körül stabilizálódik.
Az igazán nagy változások azonban az egyes csoportokon belül mennek majd végbe. A televíziók körében a két új kereskedelmi csatorna becslések szerint egyenként mintegy 25–30 százalékos részesedésre tesz majd szert a reklámbevételekből, ami azzal jár, hogy a Magyar Televízió részesedése is ugyanekkorára csökken. Nyilvánvaló, hogy ezt a bevételkiesést az MTV Rt. csak igen nagyarányú átszervezéssel és költségcsökkentéssel lesz képes áthidalni.
A Duna Televízió reklámbevételei ezzel szemben várhatóan jelentősen megnövekednek, mivel mint a közszolgálati televízió, műsora minden kábeltársaság alapcsomagjába kötelezően felkerül. Ez a növekedés, valamint az üzembentartási díjból befolyó bevételek nagyobb aránya eddig soha nem tapasztalt biztonságot jelenthet a műsorszolgáltatók számára.
A rádiók piacán a két új kereskedelmi rádió az évezred végére várhatóan szintén egyenként 30 százalék körüli részesedést ér majd el. A Magyar Rádió részesedése 20–25 százalék körülire zsugorodik, ez azonban közel sem jelent majd akkora megrázkódtatást, hiszen a piac várható jelentős reálértékű bővülése ellensúlyozza a részesedés csökkentését. Az átalakulás igazi nyertesei a helyi és regionális rádiók, amelyek rövidesen (akár már 1997–ben) elérik a 20 százalékos piaci részesedést.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi