A rendőrség elmúlt éve

Full text search

A rendőrség elmúlt éve
Aligha valószínű, hogy az 1996-os esztendőt a legnyugalmasabb, s egyben legsikeresebb évek között emlegetik majdan a rendőrségi krónikákban. A múlt évben 466 050 bűncselekményt követtek el Magyarországon, ami azt jelenti, hogy átlagosan 68 másodpercenként követtek el egy-egy újabb bűntényt. A szigorú számoknál maradva: 36 percenként történt személy elleni bűncselekmény, ezen belül minden 33. órában elkövettek egy befejezett emberölést, s minden 53. percben történt egy szándékos testi sértés.
Nem alakult kedvezőbben a helyzet a vagyon elleni bűncselekmények területén sem, amelyek átlagosan 1 perc 27 másodpercenként következtek be. Harminchárom percenként elloptak egy újabb autót, minden 6. percben történt egy újabb betöréses lopás és minden 3. óra 16. percében elkövettek egy rablást.Szakértők a magyarországi viszonyokat tekintve a félmillió bűncselekményt tartják a kritikus küszöbnek, vagyis itt az a határ, amin túl már kétséges a társadalom tűrőképessége. Márpedig tavaly már alig negyvenezer bűncselekmény hiányzott az „álomhatárhoz”, s ha tekintetbe vesszük, hogy az ismertté vált bűncselekmények legalább egyharmadával egyenlő a latens, vagyis a hatóságok által nem észlelt bűncselekmények száma, akkor bízvást állíthatjuk, hogy túl is haladtuk a félmilliós határt.
A rendőrségi és a bűnüldöző hatóságokat felügyelő – állami szervek vezetői minduntalan hangoztatják, hogy a bűnözési helyzet nemzetközi összehasonlításban nem is rossz, sőt – amint azt Bodrácska János egykori budapesti főkapitány szokta volt mondani – „jó néhány európai nagyváros megirigyelhetné az eredményeimet”. A szikár számokat vizsgálva aligha lehet kétségbe vonni szavait, ám mégis érthető a polgárok ingerült reakciója, hiszen – amint arra Kertész Imre c. egyetemi tanár, a Legfőbb Ügyészség főtanácsosa felhívta a figyelmet – a fejlett nyugati polgári demokráciákban átlagosan 30 évenként duplázódik meg az ismertté vált bűncselekmények száma, s ez a folyamat Magyarországon a rendszerváltás során mindössze három esztendő alatt játszódott le. Érthető, hogy az – egy szűk rétegtől eltekintve – általánosan elszegényedő, az oly régóta ígért stabilizáció minden nyűgétől sanyargatott társadalom nehezen viseli el a bűnözés ilyen szintű térnyerését. Ma már azt sem tagadja senki, hogy a szervezett, gazdasági jellegű bűnözés végérvényesen megvetette lábát Magyarországon, s éppen most zajlik az alvilági piacok újrafelosztása.
1996. a robbantások éve volt. Soha ennyi pokolgép nem lépett még működésbe egyetlen esztendő alatt a fővárosban, s ma már senki sem vitatja, hogy a robbantássorozat egy elhúzódó gengszterháború kiegészítő színjátéksorozata. A többnyire csak „maffiaháborúként” emlegetett eseménysorozat nyitánya az volt, amikor november 1-jén a III. kerületi Ladik utcában agyonlőtték Prisztás József vállalkozót. Azóta jó néhány robbantásos és lőfegyverrel elkövetett merényletre került sor, ám a rendőrség ez idáig adós maradt a nagy fogásokkal. Rendőri és belügyi vezetők sajtónyilatkozataikban időről-időre bejelentik, hogy hamarosan szenzációs fordulatok várhatók, sőt már az a képtelen kijelentés is elhangzott, hogy az intenzív rendőri munka eredményeképpen az igazi „nagyhalak” elmenekültek Magyarországról. Mindezek ellenére a nagy leleplezéseket, a kiterjedt nyomozásokban az igazi áttöréseket nem hozta meg az 1996-os év.
Pedig a bűnözés legelvetemültebb, s legkártékonyabb válfajainak üldözésére még speciális rendőri egység is alakult. A „magyar FBI” létrehozásának ötlete Horn Gyula miniszterelnök agyában fogant meg, s rögtön ki is váltotta a koalíciós partner heves ellenkezését. A kormányfő egy, a bűnüldöző, rendészeti szervek fölött álló, a Miniszterelnöki Hivatal keretein belül működő központi nyomozószervet álmodott meg, ezzel szemben Kuncze Gábor kötötte az ebet a karóhoz a tekintetben, hogy fölösleges újabb szervet létrehozni, inkább a meglévők munkáját kell erősíteni. A kis híján koalíciós válsághoz vezető vita végén kompromisszumos megoldásként született meg a Központi Bűnüldözési Igazgatóság ötlete, amely 1996. szeptember 1-jén kezdte meg hivatalosan a munkát, s amelynek élére – hosszas személyi huzavona után – Kiss Ernő dandártábornokot nevezte ki a belügyminiszter.
A KBI elé mindjárt az elején kiadós falatot vetett a politika. Aligha túlzás azt állítani, hogy a Tocsik-ügy megrázta az ország közvéleményét, hiszen a „széles néptömegek” előtt először vált teljesen világossá, hogy a privatizáció folyamata során, személyi és politikai összefonódások révén, miként juthattak hozzá – akár jogellenesen és érdemtelenül is – egyes szerencsések olyan mesés vagyonhoz, amilyenről az átlagember tényleg csak a mesekönyvek lapjain olvashat. A nyomozás még könyvünk zárása idején sem fejeződött be.
A KBI létrehozásával egy időben az Országos Rendőr-főkapitányság vezérkarából kivált egy meghatározó személyiség: Kacziba Antal rendőrtábornok, bűnügyi főigazgató a Belügyminisztérium rendészeti helyettes államtitkára lett, helyét pedig Ignácz István dandártábornok foglalta el.
Kacziba – és maroknyi szakértői csapata – a BM-ben sietve hozzálátott a tárca felügyeleti jogosítványait és ezzel kapcsolatos kötelezettségeit, valamint az ezekből fakadó egyéb viszonyok kialakítását rendező jogszabályok kimunkálásához. November elején – mint már említettük – kitört a fővárosban az alvilági háború, robbantások és emberölések követték egymást, Budapest rendőrfőkapitánya pedig váratlanul elutazott családjával az Egyesült Államokba pihenni. Jólértesültek már ekkor tudni vélték, hogy a politikai vezetés legfelsőbb köreiben heves visszatetszést keltett a lépés, mondván, miként lehetséges az, hogy a főváros első rendőre éppen akkor nyaral, amikor az utcákon a legkeményebb „ütközetek” dúlnak. November 25-én Pintér Sándor országos rendőrfőkapitány közleményben jelentette be, hogy Bodrácskát lényegében elmozdította a főkapitányi posztról egyfajta lehetetlen státust kreaálva neki, megbízta a budapesti robbantások felderítésének irányításával. Történt mindez csütörtökön, aznap, amikor Bodrácska hazaérkezett az USA-ból. Még azon az éjszakán „beesett” a pesti rendőröknek egy nagy fogás: fegyvereket, lőszereket, vállról indítható páncéltörő rakétákat foglaltak le olyan fővárosi bűnözőktől, akinek feltételezhetően közük lehet a „maffiaháborúhoz”. Bodrácska másnap, azaz péntek délben sajtótájékoztatót tart, magabiztosan kijelenti, hogy továbbra is ő irányítja a budapesti rendőrséget, a robbantókat pedig el fogja kapni, s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az elmúlt éjszakai siker. Aligha gondolta akkor Bodrácska János, hogy este már jószerivel civilként hajtja álomra a fejét.
Ugyanis még azon a nevezetes pénteki napon, délután négy óra körül Horn Gyula miniszterelnök magához rendelte a rendőri vezetőket, s – a szeptember 1-jével kinevezett Ignácz Istvánt kivéve – egytől-egyig elmozdította őket a pozíciójukból. Úgy hírlik, a kormányfő még hellyel sem kínálta a tábornokokat, katonásan ellépett Pintér Sándor országos főkapitány, Túrós András közbiztonsági, Valenta László gazdasági főigazgató és Bodrácska János előtt, s közölte, hogy a mai nappal megszűnt a megbízatásuk. Kuncze Gábor belügyminiszter karácsony táján nevezte meg az új főkapitányt, s Forgács László személyében, újra Borsod megyei rendőr került az ország rendőrségének élére. Az új főkapitányt egyhangúlag támogatta a parlament rendészeti bizottsága, Forgács Lászlót kinevezték, s ezzel megkezdődött a magyar rendőri vezetés generációváltása.
Az elmúlt esztendő eseményeit sorolva – a teljesség igénye nélkül – szót lehet és kell még ejteni arról, hogy az év végére már-már elkészült az angyalföldi, Teve utcai „rendőrpalota”, az ORFK-BRFK közös épülete, amelybe harmadik társbérlőként végül is – a Postabankkal közösen megvalósított, 6 milliárdos költséget meghaladó beruházást jóváhagyó kormányhatározattól eltérően – nem a BM Tűzoltóság Országos Parancsnoksága, hanem a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság költözik be.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi