Baranyagate

Full text search

Baranyagate
Egy határ menti villámháború és a belpolitikai viszályt keltő provokációk lehetősége indokolta, hogy a magyar titkosszolgálat adatokat gyűjtött a kisebbségi önkormányzatok Baranya megyei szervezeteiről – ennyiben foglalható össze a hivatalos indoklás azzal a botránnyal kapcsolatban, amely 1996 tavaszán megrontotta a kisebbségi szervezetek és a kormányzat közötti viszonyt.
Áprilisban egy 2075-ig szigorúan titkossá minősített titkosszolgálati feljegyzés jutott el a kisebbségi szervezetekhez és a sajtóhoz.
A 3001/00164/95.számú, 1995. december 20-ai keltezésű ügyiratot a Nemzetbiztonsági Hivatal Baranya megyei kirendeltségén iktatták. Készítője egy titkosszolgálati főtörzszászlós – általánosságokat, közismert tényeket felsorolva – arról számolt be, hogy a megyében miként alakultak meg a kisebbségi önkormányzatok.
A kiszivárogtató által „cenzúrázott” irat azt sugallta, hogy a titkosszolgálat adatokat gyűjtött nemcsak a délszláv válságban etnikailag érintett szerb és horvát kisebbségről, hanem a németekről, görögökről, bolgárokról és cigányszervezetekről is.
A titkosszolgálatokat irányító minisztert a parlament nemzetbiztonsági bizottsága kérdőre vonta az ügy nyilvánosságra kerülése után.
Nikolits István sietett leszögezni, hogy az 1992-ben – tehát jóval a kisebbségi önkormányzatok megalakulása előtt – elrendelt, védelmi jellegű adatgyűjtéseket vélhetően a jugoszláviai fegyveres krízis indokolta. Közölte azt is, hogy jómaga nem rendelt el ilyen típusú ellenőrzéseket, és nem is jutott el hozzá „ilyen információ”.
A kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, aki a hivatalos indoklással szemben kételyeit többször is kifejezte, vizsgálatot indított az ügyben, a német önkormányzat vezetője pedig egyenesen „nevetségesnek” nevezte a délszláv krízishelyzetre való hivatkozást. Ezt a kisebbséget különösen érzékenyen érintette a titkosszolgálat bizalmatlansága, hiszen ebben az évben emlékeztek meg a németek kitelepítésének ötvenedik évfordulójáról. Az egyik ilyen ünnepségen Nikolitsnak „hivatalból” részt kellett vennie, hiszen egy Pest megyei, svábok lakta választókörzet képviselőjeként jutott be 1994-ben a parlamentbe.
A miniszternek a nyár végére sikerült megnyugtatnia a közvéleményt: „szigorú” titkosszolgálati eszközöket nem vetettek be az adatgyűjtések során. Nikolits, amellett hogy megígérte, nyilvánosságra hozzák az adatgyűjtések alkalmával keletkezett iratokat, a veszély érzékeltetése gyanánt bejelentette: 1995 augusztusában a déli határ túloldalán villámháborús helyzet alakult ki, ezért össze kellett hívni a nemzetbiztonsági kabinet rendkívüli ülését.
A Baranyagate ismeretlen kirobbantója nem jutott Végvári őrnagy sorsára: nem indítottak büntetőeljárást államtitoksértés miatt.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi