Maffiaháború

Full text search

Maffiaháború
A Budapesten zajló alvilági háború „hivatalos” nyitánya az volt, amikor 1996. november 1-jén a III. kerületi Ladik utcában, autója mellett lelőtték P. József vállalkozót. Az évek óta jószerivel sérthetetlennek hitt, az ellene emelt vádak alól mindannyiszor fölmentett embert gyakorlatilag kivégezték. A szemtanúk látni véltek egy kerékpárost, aki a gyilkosság után nyomtalanul eltűnt a közeli csalitosban.
Az esetet jó néhány újabb, robbantásos, illetve lőfegyverrel elkövetett bűncselekmény követte, s a háború csatái a mind a mai napig zajlanak.
A sajtó hasábjain tömérdek találgatás jelent meg, a hírlapírók – érthetően szűkszavú hivatalos rendőri tájékoztatás mellett – mindannyiszor keresték a bűnügyek között az összefüggéseket. Jó néhány variáció látott napvilágot, ám a végkövetkeztetésben szinte minden elemző egyetértett: a piacok újrafelosztásáért zajlik a harc. A régi „nagyok” mellett felnőtt az olyan bűnözők újabb nemzedéke, akik a javarészt illegális olajügyletek során szerezték mérhetetlen – milliárdos nagyságrendű – vagyonukat. A jogi háttérszabályozás megváltoztatásával azonban lealkonyult az „olajosoknak”, s – a gazdálkodás általános szabályainak megfelelően – természetesen tovább kell forgatni a pénzt, hogy újabb százmilliókat, milliárdokat fialjon.
Ehhez azonban újabb és újabb üzleti területeket kell megszerezni, s ez a nem éppen konfliktusmentes átrendeződés zajlik most a fővárosban. Alább – a teljesség igénye nélkül – felsorolunk néhányat a fontosabb események közül, a lehetséges összefüggéseket ismertetve.
A „maffiaháború” egyik mindmáig legtitokzatosabb figurája az a – rendőrség által körözött – Lakatos András, akinek állítólag közel hárommilliárd forintot adtak át illegális olajüzletekkel foglalkozó személyek, s ezen pénzek visszafizetésének garanciájául szerepeltek az ügyletben P. József ingatlanjai. (Ez persze nem jelenti azt, hogy a gyilkosság áldozata bizonyíthatóan részese lett volna jogellenes tranzakcióknak.)
Lakatos – amint azt több lap is tudni vélte – külföldre szökött a pénzzel, a befektetők pedig P. Józsefen álltak bosszút a nyilvánvaló veszteség miatt. Ez a gondolatsor a P. József meggyilkolásának ügyében indult – több rendőri szervnél párhuzamosan folyó – nyomozások egyik felállított verziója volt.
A Világgazdaság 1996. február 20-án közölt egyik cikkében beszámolt az ukrán–orosz alvilágnak a hazai olajpiacon betöltött szerepéről, arról, hogy egyenes összefüggés fedezhető fel az 1995-ben elkövetett egyes jelentősebb olajkereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmények között. Az ügyekben szereplő nevek egyértelműen arra utaltak, hogy egy viszonylag jól körülhatárolható ukrán bűnözői kör – afféle parazitaként – igyekezett rátelepedni a törvényesség határvidékén működő hazai olajkereskedőkre.
Az említett ukrán bűnözői csoport egyik meghatározó tagja volt a – rendőrség gyanúja szerint több, olajjal kapcsolatos bűncselekményben is szerepet játszó D. Temouraz – alias „Timur” –, aki üzleti kapcsolatban állt egy ugyancsak a féllegális olajüzletben érdekelt férfival, P. Tamással. („Timur” ellen azóta emberölés alapos gyanúja miatt eljárást indított a BRFK.)
P. Tamás is egyike lehet azoknak, akiknek a pénzét Lakatos elvitte. Az elmúlt tél folyamán elkövetett fővárosi kézigránátos robbantások célpontjául választott üzletek tulajdonosai között a rendőrség – a nyomozások kezdetén – csupán egyetlen, nem túlzottan erős összefüggést talált: mindannyian P. Tamás üzleti ismeretségi köréhez tartoztak. Vagyis nem zárható ki, hogy a – rendőrség szerint is – csupán fenyegetésnek szánt robbantások a pénzüket követelő csoportok visszarettentésére szolgáltak, s erre az akcióra volt durva reakció a III. kerületi Ladik utcában november 1-jén elkövetett, P. József halálát okozó leszámolás.
Hétről–hétre kézigránátok robbantak egyes fővárosi szórakozóhelyek előtt, így például támadás érte a Black Rouge mulatót, s ugyanaz a bizonyos A. úr nevével fémjelzett csoport védte az ezt megelőző merénylet célpontjául választott Leroy Country Pubot, s emellett a csoport érdekeltségébe tartozik a – Black Rouge közelében fekvő – Citadella étterem s a korábban felrobbantott, Komjádi uszodánál lévő autószalon. Utalhat ez a körülmény valamiféle kézzelfogható összefüggésre, netalán a bűncselekmény-sorozat pontos indítékaira. Lázár János, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese egyik sajtónyilatkozatában ezzel kapcsolatban elmondta: a gránáttal támadott szórakozóhelyek tulajdonosai P. József baráti ismeretségi köréhez tartoztak, ami nem jelent egyenes összefüggést, ugyanakkor ki sem zárják azt.
A fővárosi szervezett alvilág elhúzódó összecsapása egyik további állomása az L. Csaba lótulajdonos és amatőr ügetőhajtó elleni merénylet volt. A férfira a Kerepesi úti lóversenypályán lőttek rá. A bűncselekményt követően több találgatás kelt szárnyra. Az első fölröppentett információk arról szóltak, hogy a 22-es kaliberű puskával meglőtt férfi rokona a robbantássorozat és a P. József ellen elkövetett emberölés kapcsán sokat emlegetett „Kis Bandinak”, alias Lakatos Andrásnak. Ez utóbbiról azt beszélik, hogy eltulajdonította egyes alvilági befektetők illegális olajkereskedelemből származó pénzét. Információnk szerint L. Csaba a meggyilkolt P. József legszorosabb baráti köréhez tartozott. Egyesek úgy tudják, ő mutatta be a már említett befektetői körnek Lakatos Andrást.
Hosszan lehetne még sorolni az eseményeket, melyek között újabb és újabb lehetséges összefüggésekre is rá lehetne mutatni. Elsősorban a terjedelmi korlátok szabnak gátat az egyébként szinte felleltározhatatlan események sorolásának. Hiú ábránd volna hinni, hogy bárki is képes pontos képet rajzolni a maffiaháborúról. Ám talán ez a rövid ízelítő is jól mutatja, hogy mennyire megerősödött Magyarországon a szervezett alvilág, s miféle veszélyeket rejt magában az, ha a jól szervezett alvilági hálózatokkal szemben egy fölkészületlen, mérsékelten ütőképes rendőrség áll szemben.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi