Székesfehérvár a lehetőségek városa

Full text search

Székesfehérvár a lehetőségek városa
Székesfehérvár Magyarország szívében, Budapesttől alig hatvan kilométerre, a Nyugat- és Délkelet-Európát összekötő főutak és vasútvonalak csomópontjában helyezkedik el. Az ország nyolcadik legnépesebb városa és közvetlen vonzáskörzetével együtt a legfejlettebb térségek egyike. Az egy főre jutó GDP alapján a negyedik helyen áll a magyar városok sorában. Fontos ipari, szellemi és kereskedelmi központ..
A város történelmi jelentősége a honfoglalás idejére, a magyar államiság kezdetéig, vagyis a 900-as évekre nyúlik vissza. Géza fejedelem uralkodása alatt lett fejedelmi székhely, majd a kereszténységet az egész országra kiterjesztő Szent István király uralkodása idején az ország első fővárosa.
Székesfehérvár egészen a 16. századi török megszállásig a magyar államiság központja maradt. Hagyományosan Szent István városában koronázták meg a trónra lépő királyokat, és a város volt a koronázási jelvények, a kincstár és a királyi levéltár őrzője is, noha a főváros szerepe a 14. században Budára szállt át.
A csaknem 150 évig tartó török megszállás és a szüntelen háborúskodás miatt a város történelmi emlékeinek nagy része – így az ősi királyi vár, a fényes királyi bazilika éa középkori paloták – megsemmisült. A hajdani nagy időkre ma a nemzeti emlékhelyül szolgáló romkert emlékeztet, ahol a monumentális, ezeréves királyi bazilika falmaradványai láthatók.
Az ország török uralom alóli felszabadítása, a város visszafoglalása után, a 17–18. században épült ki a városképet ma is meghatározó városközpont, barokk, rokokó és copf stílusú házaival, főúri palotáival, méltóságteljes templomaival.
Székesfehérvár ma az ország egyik legjelentősebb ipari központja. A rendszerváltás óta eltelt néhány év alatt a város akár a kelet-európai változások sikermodelljéül is szolgálhatna.
A gyökeres társadalmi-gazdasági átalakulás következtében a 90-es évek elején Székesfehérvár ipari nagyüzemei gyakorlatilag összeomlottak, a munkanélküliség elérte a harminc százalékot. A város azonban a bajok közepette hihetetlen vitalitásról tett tanúbizonyságot. A rendkívül előnyös adottságokra alapozott, átgondolt, befektetésösztönző várospolitika eredményeként a nagy léptékű beruházások sora jött létre a városban.
1990 óta mintegy 1,3 milliárd dollár külföldi működő tőke áramlott a városba, ahol olyan világhírű cégek sora telepedett meg, mint például a Ford, a Philips–Grundig, az IBM, az Alcoa, a Nokia, a Parmalat, a Stollwerck, a Matsushita és mások. Több tisztán magyar tulajdonú vállalkozás is látványos sikereket ért el, mint példáula szám1tástechnikában hazai piacvezető Albacomp, az élelmiszer-ipari érdekeltségű Cerbona Rt. és a megújult Videoton.
Nem ok nélkül emlegetik meghatározó üzleti-pénzügyi körökben Székesfehérvárt a világ legdinamikusabban fejlődő városai között. A fejlődés lendülete napjainkban is töretlen. Új és újabb befektetők fognak hozzá beruházásokhoz a városban és szűkebb vonzáskörzetében. Nem véletlen, hogy a hat magyarországi ipari park közül három éppen Székesfehérváron alakult ki. A befektetők fogadására európai normák szerint előkészített ipari parkokban gyakorlatilag korlátlan lehetőségek kínálkoznak, bármilyen, nem környezetszennyező tevékenység számára.
A város jelentős pénzügyi központ. Az országban fellelhető komolyabb bankok mindegyike önálló fiókot nyitott Székesfehérváron.
A kiváló közlekedési adottságok elsőrangúan alkalmassá teszik a várost egy nagyszabású logisztikai központ kialakítására, melynek kiépítése máris megkezdődött.
A 90-es években nagy léptékű stratégiai befektetések valósultak meg Székesfehérváron, mégpedig a legváltozatosabb formában. A Ford, a Philips–Grundig, az IBM, a Nokia, a Stollwerck, a Shell-Gas, a General Plasticks zöldmezős beruházással létesített gyárat, telephelyet. A Parmalat és az Alcoa az állami vállalatok privatizációjánál szerzett érdekeltséget a városban, míg az Emerson, a Kenwood, a Matsushita és a Texas Instruments termelési együttműködés keretében jelent meg Székesfehérváron.
Székesfehérvár lakossága 108 ezer fő. A keresőképes, 10–59 éves korosztály létszáma meghaladja a hatvanezret. A húsz év alattiak lélekszáma mintegy harmincezerre tehető.
Székesfehérváron nyolcezer körüli a regisztrált munkanélküliek száma. Kereken negyedrészük magasabb iskolai végzettségű.
Jól működik a városaban a munkanélküliek újraelhelyezkedését segítő képzési, átképzési, továbbképzési rendszer. A Székesfehérvári Munkaerő-fejlesztő és -képző Központ szinte naprakészen alkalmazkodik a munkaerő-piaci igényekhez. Az iskolai keretek között folyó szakmai képzés tananyaga, képzési rendszere szintén rugalmasan követi a nagy munkáltatók elképzeléseit.
Az önkormányzat sokat tesz a kisvállalkozások megerősödéséért. A Phare-támogatással működő Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány a kezdő vállalkozások százait segytette a beindulás legnehezebb szakaszában. Tevékenységét nem csupán Magyarországon, hanem a kelel-európai régióban is példaként emlegetik. A székesfehérvári Inkubátorházból számos, mára megerősödött, sikeres vállalkozás indult.
A város szellemi és gazdasági kisugárzása harminc-negyven kilométerre terjed ki. A vonzáskörzet lakossága sok szállal kötődik Székesfehérvárhoz. A régió és a város között jó az egüttműködés, kölcsönösen segítik egymást. A környező települések számos befektetési lehetőséget is kínálnak az érdeklődők számára.
A székesfehérvári ipari parkok létrejöttét és további fejlődését számos kedvező körülmény segíti. A városban továbbra is rendelkezésre áll a magasan képzett és viszonylag olcsó munkaerő, a meglévő átképzési és továbbképzési rendszerek az igényekhez alkalmazkodnak. Az önkormányzat különféle támogatásokkal és kedvező adószabályokkal ösztönzi az új befektetéseket. Az ipari parkok mindegyike teljes körű infrastruktúrával rendelkezik. Jelentős előny a nemzetközi összehasonlításban is gyors megvalósulási idő.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi