Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseménynaptára

Full text search

Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseménynaptára
Az 56-os forradalom és szabadságharc 40. évfordulójára jelent meg a magyar történelem kiemelkedő, a világtörténelmi változásokat is befolyásoló eseményeiről a tények, ismeretek, adatok gyűjteménye. (Ezúttal a forradalmi folyamat eseményeit csupán kronologikus rendben ismertetjük.)
Sztálin halála után (1953) a diktatúra engedett szorításából. A szovjet vezetők Moszkvába rendelték a magyar pártvezetőket. Rákosi Mátyás mint Sztálin leghűségesebb tanítványa veszített rangjából, megszüntették egyeduralmát. A pártbéli ellenfelét, Nagy Imrét állították a magyar kormány élére, aki meghirdette új gazdaságpolitikáját és a törvényességet. Megszüntette az internálásokat, a kitelepítéseket, a kuláklistákat. Közkegyelmet hirdetett (akkori adatok szerint egymillió-kettőszázezer „antidemokratikus elemet” tartottak nyilván), fellépett a rendőri túlkapások ellen.
A kormány programjának megvalósítása akadozott. Rákosiék minden eszközzel – főként a pártapparátuson keresztül – küzdöttek ellene (1954). Moszkvában is változtak az erőviszonyok, balos visszarendeződés kezdődött. Nagy Imrét – miután újra Moszkvába rendelték a magyar pártvezetőket – jobboldali elhajlással vádolták. Leváltották (1955). Értelmiségi körökben nagy riadalom támadt. Nagy Imre irányzatának támogatására nyilatkozatok, vitakörök szerveződtek. Megalakult a Petőfi Kör, ahol főként fiatal értelmiségiek vitatkoztak a szocialista demokrácia létjogosultságáról.
Új lendületet adott a reformtörekvéseknek a szovjet párt XX. kongresszusa, ahol Hruscsov négy órán át sorolta Sztálin bűneit. Harcot hirdettek a személyi kultusz ellen (1956). Rákosi nyilvánosság előtt beismerte a Rajk-per koncepciós voltát. Az értelmiség politizáló körei hevesen támadták a személyi kultuszt. Jó alkalmat adott erre október 6-án Rajk Lászlóék újratemetése és nem sokkal később a lengyeleknél, pontosan Poznanban a tüntetőkkel való véres leszámolás. A magyar diákság rokonszenvtüntetést határozott el október 23-ára.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi