Csapatcsökkentés, a legnagyobb hadseregek

Full text search

Csapatcsökkentés, a legnagyobb hadseregek
ország
katonák száma*
(millió)
1994
1985
Kína
3,06
4,10
Oroszország/SZU
1,90
3,90
USA
1,73
2,24
Észak-Korea
1,20
0,78
Dél-Korea
0,75
0,60
Törökország
0,70
0,81
Pakisztán
0,59
0,48
Irán
0,57
0,35
Vietnam
0,57
1,03
*Forrás: Bonni Nemzetközi Konverziós Központ,
Conversion Survey 1996
csatarepülőgép: a szárazföldi hadseregek harcát a fedélzeti fegyverekből való tüzeléssel, ill. légibombák ledobásával támogató harci repülőgép. Legfontosabb sajátossága, hogy a földfelszín felett alacsonyan, kis sebességgel repülve, manőverezve kell harcfeladatát végrehajtani. Sebessége többnyire csak hang alatti (szubszonikus). Nagy tüzerejű fedélzeti fegyverekkel: csöves sorozatlövő eszközökkel (géppuska, gépágyú), továbbá irányított és nem irányított földi célok elleni rakétákkal, valamint légibombákkal van felszerelve.
deszant: az ellenség mögöttes területein meglepetésszerűen bevetett, különleges harcfeladatokkal megbízott kötelék, mely az irányában működő csapatok beérkezéséig önálló harctevékenységet folytat. Szállítási módjuk alapján megkülönböztetünk légi, tengeri, harckocsideszantokat. A deszantok a támadó harctevékenység fontos eszközei.
első csapás: a totális atomháború kezdeteként a rendelkezésre álló (harckész állapotba helyezhető) hadászati támadófegyverek (ballisztikus rakéták és bombázó repülőgépek) minél nagyobb tömegével váratlanul mért atomcsapás, melynek legfontosabb célja az ellenfél lefegyverzése, vagyis az, hogy a támadó az ellenfele válaszcsapásra alkalmas hadászati támadófegyvereinek még az elindítás előtt, a rakétaindító berendezéseken, ill. a repülőtereken való megsemmisítésével döntő fölényt érjen el, mely számára az atomháború megnyerését eredményezi.
elsőcsapás-mérő képesség: olyan lehetőség a hadászati atomfegyverek váratlan, nagy tömegben való bevetésére, melyre a megtámadott fél vagy egyáltalában nem tud válaszolni, vagy csak oly módon, hogy a válaszcsapás okozta veszteségek csak jelentéktelen, vagyis elviselhető veszteséget okoznak az elsőként támadónak. A szovjet–amerikai hadászati erőegyensúly kialakulása, nagyjából a 60-as–70-es évek fordulója óta egyik világhatalom sem rendelkezik elsőcsapás-mérő képességgel, mert semmiképpen sincs lehetősége – az első csapás bármily váratlanul történő mérése ellenére sem – az első csapással megegyező (vagyis a totális pusztulást eredményező) válaszcsapás megakadályozására.
ENSZ-békeerők Az ENSZ által felállított katonai egységek vagy polgári megfigyelők, amelyeket/akiket az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1948 óta békebiztosító művelet céljából kiküldött. Önvédelemből és munkájuk biztosítása érdekében az ENSZ-békeerők alkalmazhatnak erőszakot. Az ENSZ-békeerők – kéksisakosokként emlegetett – tagjainak feladatai közé tartozik a tűzszünetek biztosítása. 1996 derekán szerte a világon az ENSZ-békeerők mintegy 26 ezer embere volt alkalmazásban. Az ENSZ-békeerők számára 70 ország küldött katonákat.
Mérleg: 1988-tól 1995-ig a békemissziók száma ötről 17-re nőtt. Az évi költségek ugyanezen időszak alatt 230 millióról 3 milliárd dollárra emelkedtek. A folyamatban lévő missziók az ENSZ becslése szerint 1996-ban 1,5 milliárd dollárba kerültek. A tagországok hozzájárulási összegeinek befizetésénél mutatkozó elmaradás (1996márciusában: 1,8 milliárd dollár) 1996-ban már veszélyeztette a feladatok végrehajtását. 1948 és 1996 között békemnissziók során 1444 kéksisakos vesztette életét.
Alkalmazások: A boszniai békét célzó, 1995 novemberi daytoni megállapodás után befejeződött a Bosznia-Hercegovinában 1992-ben megkezdett UNPROFOR misszió. 60 ezer fős NATO-erő vette át a békemegállapodás biztosításának irányítását. 1996 januárjában megkezdődött a kelet-szlavóniai ENSZ-bevetés (UNTAES). A kéksisakosok feladata, hogy biztosítsák a szerbek által ellenőrzött Kelet-Szlavónia Horvátországnak történő visszaadását, valamint a mintegy 25 ezer szerb harcos lefegyverzését. A misszió legkevesebb egy évig tart.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi