A Barczaság ásványvizei, s más forrásai.

Full text search

A Barczaság ásványvizei, s más forrásai.
A Barczaság ásványos savanyuvizekben korántsem oly gazdag, mint a szomszédos Székelyföld, minek a kevéssé ásványtartalmú kőzetekben kell okát keresnünk. Én mindössze öt ásványos forrást ismerek a Barczaságon, ebből csak egy van felhasználva, az ugynevezett Zajzoni fürdő, mely a Hétfalu hasonnevű községében falusi közhelyen fakad fel; de a mint e szegény népnek mindenét, ugy az ottani gyógyforrásokat s a talajt, melyen felfakadnak, erőhatalommal lefoglalta Brassó, oda igen csinos fürdőházakat, sétányokat, lakhelyiségeket és vendéglőket épitettek Brassó gazdagabb polgárai. A zajzoni fürdő nemcsak a brassaiak kedvencz fürdője és kirándulási helye, hanem a szomszéd fejedelemségekből, sőt még távolabbról is jönnek oda betegek. Zajzonban két ivókut és egy fürdőmedencze van, melyeket majd e község leirásakor tüzetesen fogok ismertetni.
A Zajzonnal szomszédos Tatrangon szintén van egy ásványos forrás, a mely a zajzoni források közelében levén, ugyan azaonos lehet.
Hosszufalu felső végénél törtet le a Garcsin pataka, a Tatrangnak egyik tekintélyes mellékfolyama. A Garcsin egyik baloldali mellékpatakának a Detre patakának völgyében fakad fel ismeretlenül, az ugynevezett Büdösviz forrás; már messziről kénes illatjukról felismerhető ásványos források ezek, melyek vegybontva soha, sőt még megemlitve sem voltak. Ki tudja, a természet nagy gyógyszertárának minő kincse vár itt a jövő általi hasznositásra. Ily kénes források az ó-sánczi f. Hideg völgyben is roppant mennyiségben törnek elő.
A Barcza ötödik ásványos forrása a Bodza-szorosban van; ezek a bodzai vámon felül levő Malom vagy Sugópatak völgyébe rejtőzködő rakodó források, melyek a legcsodásabb mésztuff-lerakodásokat képezik s a legbámulatosabb természeti tünemények egyikét tárják a vizsgálódó elébe. Majd a Bodza leirásánál ezt is tüzetesebben fogom ismertetni.
Édesviz forrásokban a Barczaság nagyon gazdag, itt csak felemlitem, mint nevezetesebbeket, a prázsmári csodás bőségű forrásokat, melyeknek lefolyása rögtön malmot működtető tekintélyes folyamot alkot. Ily bő forrás, vagy vizokádó a zernyesti Riu forrás feje is. Megemlitendőnek vélem még a brassai- és a rosnyói Geschrengeket, vagy időszaki forrásokat, melyek szintén mint ritka természeti tünemények majd alkalomszerüleg bővebben lesznek ismertetve.
Magyarosnál egy tó van, melyet tengerszemnek tartanak. Szent-Péter határán pedig egy salétromtartalmú mocsár érdemel megemlitést.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi