Bevezetés

Full text search

Bevezetés
A »Székelyföld leirása« czímű művem V. kötete »Aranyosszék és vidéke« leirásával foglalkozván: magába foglalta az oly sok tekintetben nevezetes Keresztesmezőt is, melyet méltóan lehetne az alkotmányosan szövetkezett erdélyi három nemzet Rákosmezejének nevezni, hol őseink annyiszor gyűltek össze tanácskozni s vész idején lóra ülve, a haza megvédése végett harczra szállni. Századok hosszú során át e téren és az annak egyik szögletében elhelyezkedett Torda városa tartotta az erdélyi magyarság részleges és a három nemzet általános országgyüléseit, azok keltezése is annyira össze van fonódva, miszerint valóban nem tudhatni biztosan: Tordáról keltezett melyik országgyülés tartatott a Keresztesmezőn s melyik Keresztesmezőn keltezett volt Tordán?
A történelem és a természeti fekvés is annyira összecsatolta ez emlékezetes, e classikus tért az ős emlékekben s nagy eseményekben gazdag Tordával, hogy a ki Aranyosszék és az ahhoz tartozott Keresztesmező tanulmányozásával és ismertetésével foglalkozik, akaratán kívül is minduntalan Torda történetébe ütközik, annak nyomozásával találkozik. Oly nagy a kettő közt az összetartozandóság, hogy az egyik mellőzése mulhatatlanul felötlő csonkaságot és boszantó hézagosságot tüntetne elő.
A Székelyföldet ismertető munkám megirásával az előmbe tűzött feladatot tőlem telhetőleg megoldottam. Érzém, hogy megállapodnom s magamnak nyugalmat lehete engednem. Ámde az emberi hivatás tudata és a hazafiui kötelességérzet további cselekvésre serkente. Igen, mert mindenkinek be kell tölteni tisztét, elvégezni a szakmájába jutott munkarészt, ha a haza, a társadalom, az emberiség ellen véteni s az ingyenélők megvetést érdemlő osztályához soroztatni nem akar.
Érzem, hogy a szakmám még egészen ledolgozva nincs, hogy munkabiró életkoromban még nem szabad a nyugalomra gondolnom, érzem, hogy a Keresztesmezőnél beömlő Rákospatak völgyébe és annak az Aranyosra fekvő torkolatjába elhelyezkedett Tordát, környékével együtt, le kell irnom, ha szakmámat bevégezni s egész munkát akarok az utódoknak átadni.
Némi pihenés után ismét dolgozni kezdék s Isten segélyével folytatom s lerovom az én köteles rovatalomat.
Az aranyport és diszköveket sodró Aranyos vize elvezet az arany kalásztengerben úszó Keresztesmezőre s annak szép berkei fölött csakhamar feltünnek szőlőkoszorúzott bérczek közt Torda városának festői házcsoportjai s azok közül kiemelkedő ódon templomainak régi időkről regélő magas falai. Ellent tudnánk-e állani a vágynak, hogy ez érdekes várost meglátogassuk, ismerni s másokkal is ismertetni törekedjünk, hogy érdekes multjáról beszélő emléképületeivel s más régiségeivel foglalkozzunk? Nem hiszem, s azért munkához kezdek. Azonban leirásában némi rendszert és fokozatos egymásutánt kell követnem, előbb Torda tájrajzi fekvését, égalji viszonyait, állat- és növényvilágát kell ismertetnem, azután visszamennem a multba, a meddig a történelem szövétneke elvezet, hogy igy e város megalakulását, fejlődését, gyakori feldúlatása utáni ujjászületését figyelemmel kisérhessem s olvasóim elé tárhassam.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi