IV. MARIÁSSY KRISTINA SÍRKÖVE.

Full text search

IV. MARIÁSSY KRISTINA SÍRKÖVE.
A szürthei (Ungm.) templomban a nyugati ajtónál, közvetlenül a bemenettől balra, egy sárgás vörös márványból készült sírkő van a padozatba beeresztve,* ennek magassága 95 cm s kevéssel szélesebb s a feliratos keretbe mérsékelten bemélyített képes mezőből s alatta egy – a keret magasságával egyező – táblából áll, melyre az epitaphium van bevésve. A keret felirata következő:
Hogy a szürthei templom sírkő-érdekességeit teljesen kiaknázzuk (Lásd: Arch. Ért. 1887. III. füz.), megemlítjük, hogy a most tárgyalt sírkő mellett van még egy puha köből faragott sírkő, képes ábrázolat nélkül a XVI. vagy XVII-ik századból, de ez annyira rongált, hogy rajta csak egyes szavak vehetők ki.
Az epitaphium töredéke a rajzon olvasható. A legenda szerint Mariássy Kristina, Mariássy Pál, szepesi követ, († 1587) Sighér Annától, egy már kihalt erdélyi család ivadékától származott 187leánya volt s genealogiai adataink nyomán hozzá tehetjük, hogy az Ung vármegyében honos zrittei Zrittey III. Miklós felesége, kitől annak két fia volt: János és Pál.*
Geneal. Taschenb. der Ritter und Adelsgeschlechter Brünn 1881.
A képes mező egész magasságát s szélességének több mint felét egy teljes czímer tölti be; mely a czímerpaizs majd ki, majd bekanyarodó alakját, a takarók lombszerű túlterheltségét tekintve egy teljesen elhibázott heraldikai alkotás,
még a sisak is elüt minden a heraldikában használt formáktól, nyitott; felhúzott rostélylyal.
A czímer leírása következő: (Vörös) paizsban (zöld) hármas hegy, jobb és bal halmán száras, leveles (fehér) liliomok között, a középső halomból növekvő zárt sisakú (ezüst) pánczélos alak, emelt jobbjának vaskesztyűs markában feje felett buzogányt tart, hajlott balját alól, a baloldali halom takarja. Sisakdísz: czölöpösen állított hajlott pánczélos kar, markában harántékosan tartott buzogány. (Takarók: Vörös-ezüst.)
A Mariássyak czímer variansai a XVII–XIX-ik században számosak, a hármas halmokon – melyekre gyakran korona van illesztve – néhol liliomok, másutt rózsák láthatók, a pánczélos alak, baljában néhol patriarcha keresztet tart, másutt egyenes pallos kereszt markolatát, gyakran (mint e sírkövön) nem is látható, a sisakdísz néhol buzogányos kard, gyakran a paizsalak. Kayser: «Compendium hist. fam. Mariássy» czímű műve czímlapján közlött Mariássy czímerpaizsban a dombon 3–3 fehér rózsa látható s az alak baljában patriarcha keresztet tart. Miután Kayser az 1504-iki Mariássy Istvánnak adományozott eredeti czímerlevelet is ismerhette, ezen variansát tarthatjuk leghitelesebbnek, ezt igazolja M. István Markusfalván levő sírkövén is a négyelt czímerpaizs. A színek mindenütt egyezők.
CSOMA JÓZSEF.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi