Zenta czímerei.

Full text search

Zenta czímerei.
A középkorban nemcsak családok és testületek, vármegyék és kerületek, hanem a szabadalmakkal ellátott u. n. királyi városok (civitates) is bírtak önálló czímerekkel. A város, mely a földesúr és vármegye felsőbbségét királyi kiváltságánál fogva el nem ismeré; mely belügyeiben önhatalmúlag működött, s mely egy szóval önálló szerepet játszott, kétségkivül az ezen municipalis szervezetnek megfelelő s azt mintegy személyesítő önálló czímer is megillette. Valamint a család czímere magát a családot, a vármegyéé a vármegyét, úgy a város czímere magát a várost repraesentálta. A városi czímerek a múltban fontos tényező gyanánt szerepeltek. A városok levén az ipar és kereskedelem legrégibb s legelső rendű székhelyei, a polgárok szabadalma és biztonsága egyenesen azon czímerhez füződött, mely a kir. szabadalmak adományoztatása alkalmával egyidejűleg adatott a városnak, és így annak mintegy palladiuma gyanánt szerepelt. A czímer megsértése egyenlő volt a város, a polgárság megsértésével, s annak a pecsétes levélnek, mely a város czímerével 194ékeskedett, minden nemű hatóság respectusát fel kell vala keltenie.
Azon városok, melyek idő folytán nagy változásoknak nem voltak alávetve, a középkorban nyert czímereiket (ha nem is egyszersmind az azzal kapcsolatos szabadalmaikat), többnyire maig is megőrizték, s legtöbb esetben használják is; az alvidék városainak azonban, melyek a török uralom idején nemcsak régi szabadalmaikat elveszték, de úgy szólva fenekestől felforgattattak, sőt néha a «civitas»-ból silány falvakká sülyedtek, a szabadalmakkal együtt czímerök is veszendőbe ment. Zenta is ez utóbbiak sorsában részesült.
E város századokon át az ó-budai káptalan birtoka levén, a tisztelendő atyák közbenjárásával II. Ulászló király által 1506. febr. 1-én királyi várossá (civitas) emeltetett s rangjának megfelelő czímert is nyert. E legfelsőbb elhatározásra vonatkozó diploma élénken körvonalozza a város által ezentúl használandó czímert, s valóban, ha ezen szabadalmi oklevél fenn nem marad, ma már fogalmunk sem lehetne városunk első czímeréről, minthogy pecsét-lenyomatok, avagy facsimilék éppen nem maradtak vissza. De lássuk a diploma ide vonatkozó részletét.
«Bőséges kegyelmünknél fogva, – így hangzanak a királynak az oklevélbe foglalt szavai, – ugyanezen Zenta községnek, melyet ezentúl város névvel nevezendőnek rendelünk, – és ez időbeli valamennyi polgárainak kerek pecsétet adományozunk, melyben az ő védszentjök, – szent Péternek két kulcsa kereszt-alakban egymásra téve és felülről lefelé nyúlva, alól pedig annak mindegyik végénél egy hal, mely közönségesen kecsegének neveztetik, fejeikkel ellentétesen állitva, a kulcsok között pedig egy virágzó kalász, a körben futó széleken pedig ezen felirat: «Zenta város pecsétjen (Sigillum civitatis Zyntha) legyen bevésve» stb.*
Ezen oklevél egész terjdelmében közölve van a Magy. Tört. Tár XII. köt. 136 – 138. l.
Városunk itt leírt czímere s azzal együtt nyert szabadalmaival meddig élt, nem tudjuk, de kétségtelen, hogy legfeljebb a mohácsi vészig (1526.) élhetett. A Tisza-Dunaközön ezidétt beállott változások, a török és főleg «fekete» Iván szerbjeinek garázdálkodása által Zenta civitasi jellege is veszendőbe ment, mert lakói lassankint elszéledtek s helyökbe törökök és szerbek telepedtek. Innen kezdve azon másfél századra terjedő időköz alatt, melyet a törökök itteni uralma betöltött, nem is használhatott a város önálló czímert mindaddig, míg a törökök kiüzetése után újból némi privilégiumokat nem nyert.
Ez történt ugyanis 1751-ben, midőn a tiszai katonai végvidék feloszlattatott s az itteni községek polgári lábra állíttattak. Ettől fogva a volt határőrvidéki községek közöl tíz község, kamarai kiváltságos kerületet alkotván, egyöntetű czímereket kezdett használni. Ezen czímert egykorú lenyomatok után ismerjük.* Állott pedig az egy pajzsból, melyben kék mezőben egy vörös nadrágba és kék dolmányba öltözött gyalogos huszár (egykori határőr) áll, jobbjában kardot, baljában ekevasat tartva. A pajzs felett egyfejű fekete sas ül.
Lenyomat-példányok feles számmal találhatók Zenta város levéltárában.
Későbbi ennél azon czímer, mely az iméntivel mindenben megegyez, csupán a pajzs feletti sas változott át kétfejűvé. Ezen hason jellegű két czímer csupán pecsétekre használtatott s így inkább csak sphragistikai jelentőségű. A mi az 1751-ben készült első pecsét czímerében leginkább magára vonja figyelmünket, az azon egyfejű sas, mely a pajzs felett áll. E pecsét 1781-ben még használatban volt, s így bizonyos, hogy azon másik pecsét, mely az 1850-es években ment ki használatból, s melyre szintén 1751. évszám van bevésve, nem 1751-ben készült, hanem valamikor a mult század vége felé. A rajta levő évszám tehát nem a pecsét készítési idejét, hanem a privilegium keltét akarja jelezni. De bizonyos más részt az is, hogy a koronai kerület községeinek czímerében – (mert közös czímert használtak) – eredetileg nem volt meg az a kétfejű sas, mely miatt az alkotmányos aera beálltával az előljáróság e pecsétet és czímert jónak látta mellőzni.
Zenta város hivatalos nagy pecsét-bélyegzője, mely 1751. évszám bevésettel és «SIGIL. PRIV. CORONAL. OPPIDI SZENTA» felirással van ellátva, ma a Nemzeti Múzeum régiségtárában őriztetik s a pecsétgyűjteményben látható. Ezt sem a feljegyzett évben készítették, mert stilusa egészen megegyez azon pecsétével, melyről imént említők, hogy a mult század vége felé készülhetett. A kétfejű sas természetesen egész nagyságában pompáz, melyben a II. József korabeli túlságos loyalitás nyomait kell felismernünk.
Lehet, hogy a koronai districtusi tanács időközben határozta el magát azon gondolatra, hogy a községek czímereiben levő sast kétfejűvé változtassák, de az kétségtelen, hogy a kerület privilegiumaiban erről sehol szó nincs, sőt annál kevésbbé lehetne, mert a kerület czímere egészen más volt. Hogy a községek németesedési hajlama, vagy a kerületi magistratus valamely végzése változtatta-e át a czímerek egyfejű sasát kétfejűvé, nem lehet feladatunk e helyütt kutatni; tény azonban, hogy e változás míg egyrészt egy speciális czímertani alakot semmisített meg, másrészt magának a czímernek használatát is előbb-utóbb meggátolandotta.
Különös, de úgy van, hogy városunk ez 195utóbbi czímeréhez egy sajátságos incidens füződik, mely által – ha nem is a helybeliek, hanem idegenek részéről – szokatlan módon nyilatkozott tiltakozás e németes czímer ellen. Midőn ugyanis a szabadságharcz idején Kökényesi zászlóalja városunkba érkezett, szemébe tünt egy némely honvédnek a városháza homlokán büszkélkedő városi czímer; ezek nem is késtek legott a pajzson álló kétfejű sast kardjaikkal a szó szoros értelmében levagdalni. Azóta úgy áll csonkán. Az 1849-et követő absolutismus embereinek, úgy látszik nem jutott eszökbe, az alkotmányosság beálltával pedig a községi előljáróság nemcsak nem tartotta érdemesnek restaurálni a czímert, hanem egy lépéssel tovább menve, félretette a használatban volt hivatalos pecsétet is, és helyébe vésette azt, melyet tanácsunk ma is használ s melyben a magyar országos czimer szerepel.
Városunknak tehát önálló czímere csak a múltban létezett, ma pedig ilyennel éppen nem bir; mert az a magyar korona, melyet a tanács pecsétjein ma használ, nem képezheti sem történeti, sem jogi szempontból Zenta czímerét, legfeljebb csak azt jelzi, – a mely alkalomból valóban készült, – hogy 1861-ben nálunk is beköszöntött az alkotmány.
DUDÁS GYULA.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi