A KÁTA NEMZETSÉG CZÍMERE.

Full text search

A KÁTA NEMZETSÉG CZÍMERE.
(Egy pecsétrajzzal.)
Körülbelűl egy évvel ezelőtt, az országos levéltárban tett egyik látogatásom alkalmával dr. Csánki Dezső egy köriratos pecsétet volt szíves mutatni 1439-ből. E pecsét jó stilje, kiváló technikája, mely előkelő tulajdonosra enged következtetni, de főkép a rajta ábrázolt sajátságos czímerkép által teljesen felköltötte érdeklődésemet.
E czímeralak a pajzsban s a sisakon egyaránt: egy hat küllős kerék. – Tulajdonosa Kátay Jakab egri vicarius, az országos levéltár 13,368 számú oklevelére zöld pecsétviaszba 119van nyomva s eléggé jó állapotban maradt fenn.
Ez egyszerű, de jellemző czímeralak t. i. annak első használata, régi korra vall s megjegyzem, hogy a kerék, különösen önállóan, kiséret nélkül ritka a magyar heraldikában.
Kevéssel utóbb az országos levéltár lymbusában több példányban egy másik pecsétet találtam, mely úgy a paizsalakra, mint a sisakdíszre nézve teljesen egyezik az előbbivel. – Ez is köriratos, 1643-ból kelt, piros viaszba van nyomva s tulajdonosa csegekátai Kátay Ferencz.*
1 Siebmacher. 292 1. 220. tb.
E leletek után a kerekes Kátay czímerre nagyobb figyelmet fordítottam, – mert ezáltal teljes és kétségtelen heraldikai bizonyítékot nyertem arra nézve, hogy a Kátay család 1439 óta – sőt hihetőleg még régibb időktől, – a kerekes czímert használva virágzott,* s csak 1670-ben Kátay Ferenczczel halt ki,* s hogy Kátay s a csegekátai Kátay család, mely utóbbi leszármazását a XIV. század első évtizedeire is felviszi* s még – a kerekes czímert viselve, 1643-ban is él, s melyet Komáromy András minden valószínűséggel a «Káta» nemzetségből származtat, – egy s ugyanazon család.*
2 Nagy Iván: Magyarország családai VI. 122–123. lapján szól e családról, előnév és czímer említése nélkül.
3 U. o.
4 Turul: V. 1887. 162.
5 Azon Kátay család, melyet Szirmay Not. top. C. Zempl. 113 említ, mint a mely e század elején ott él, (ezt Komáromy is említi a fent jelzett értekezésében,) valószínűleg egy a még Nagy-Kálóban most is élő debreczeni Kátai másként Kathi családdal, mely 1617-ben nyert czímert. E czímer, mely teljesen elüt az említettektől, Siebmacher gyűjteményben a 292. lapon 220. táblán van közölve.
A műemlékek országos bizottságának rajzai közt az elhunyt dr. Henszlmann Imre egy czímerre tett figyelmessé. – Ez veres pajzsban hat küllős arany kereket ábrázol. Ezen czímer a márkusfalvi templom egyik epitaphiumára van festve, melynek körirata: «Arma generosć dominć Lucić de Zcambai coniugis quondam egregii domini Stefani Mariassy supremi capitanei de Scepus».
E kereket feltüntető czímer a «Zcambai» család után való kutatásra buzdított. – Nagy Ivánnál sem Zcambai, sem Szkambai családot nem találtam önállólag tárgyalva, de a «Máriássy» család alatt megtaláltam az epitaphiumban jelzett Luciát, Máriássy István szepesi és sárosi várkapitány és alispán nejét. – Ezen Máriássy 1504-ben nyert czímert és 1506-ban halt el.
Valamivel sikeresebbek voltak más oldalról tett kutatásaim. – A «Szepesmegyei történelmi társulat Évkönyveiben»* s a «Századokban»* rájöttem, hogy ezen Zcambai család csáholyi előnevet használt s hogy a Máriássyak márkusfalvi levéltárában sok oklevél van, mely a Máriássy, Cháholyi és Melith családok összeköttetéseiről szól.
1 I. évf.
2 1872. 664.
Hogy a Melith családnak a Csáholyiakkal való összeköttetése által minő szerep jutott a Káta nemzetség czímerkérdésében, arról később szólok, most visszatérek azon tényre, hogy a Zcambai család «csáholyi» előnevet használt. – Ez képezi a harmadik lánczszemet bizonyítékunkban. – Mert azt nem lehet csupán véletlenségnek tekintenünk, hogy a Csáholyi nevet, – egy oly család nevét, mely kétségtelen a Káta nemzetségből származik,* egy másik család használja – habár csak előnévűl, – mely család teljesen ugyanazon czímert viseli, ez harmadik családdal, mely régi időktől fogva nemcsak a Kátay névvel él, de a Csáholyi családdal együtt a Káta nemzetségből származik.
3 Fejér cod. dipl. Tom. II. vol. II. p. 403; Tom. IV. vol. II. p. 518. Tom. V. vol. I. p. 156.
Harmadszor látjuk tehát a kerekes czímert, mint összekötő kapcsot három oly családnál, melyeknek eredetét a Káta nemzetségnél kell keresnünk.
A brebiri Melith család czímere koronán álló szárnyas koronás angyal, néhol koronás szűz emelt jobbjában leveles koronát tart, leeresztett balját egy hat küllős kereken nyugtatja.
120Habár az emberek s állatok által tartott kerekek nem gyakoriak a magyar heraldikában, azonban minden esetre gyakoriabbak, mint csupán a «kerék önállóan» s a Melith czímerben levő kerék is csak akkor lesz előttünk fontossá, ha figyelembe veszszük e család leszármazását, birtokviszonyait, s ha felvetjük azon kérdést, hogy a Melithek, mikor s ki által vették fel a leírt czímert, vagy hogy mindig ugyanezen czímert használták-e?
A Káta nemzetségből származó csáholy-monostori Csáholyi Anna és Kata voltak Csáholyi Imre ágának egyedüli maradékai, kik királyi jóváhagyás mellett fiúsíttattak.* – Anna, másodszor Melith I. Györgyhöz ment férjhez, ki 1547–1580 körűl élt. E házasságból származtak: István, Pál, Péter és György.* Ezen Pál és György után maradtak fel czímerek és pecsétek, valamint Melith Kata, Csáholyi Anna, unokája után.
1 Szirmay: Szathmármegye ismertetése. II. III.
2 Nagy Iván VII. 4. 12.
Ismerve a Káta czímert, a Melith és Csáholyi összeköttetést, önkénytelenűl azon kérdés merűl fel előttünk: az angyaltól tartott kerék nem a Melith György Csáholyi Annával történt házassága s a Csáholyi birtokok fiúsítása után kegyeletből, az utolsó Csáholyi örökösnő emlékezetére került-e a Melith czímerbe, mint mellékjegy, mint bővítés?
Nem szokatlan a magyar heraldikában a kerék elhelyezése sem a Melith czímerben. Az átvett czímerrészleteket gyakran helyezték nálunk emberi alakok kezeibe, állatok karmaiba, sőt ily emberi s állati alakokat, tisztán e czélra újonnan is felvettek czímerükbe.
Az általunk felvetett kérdés még azon esetben is szemünk előtt lebegne, ha nem tudnók, hogy a legrégibb általunk ismert Melith czímerben nincs kerék. – Brebiri Melith Vid abaúji alispán 1608-dik évből származó kezdőbetűkkel ellátott czímeres pecsétje egy sasszárnyat ábrázol.*
3 Szathmári-Király levéltár. – Csoma József közlése után.
Tehát e czímer teljesen azonos a Subich és az ettől származó Zrínyi család czímerével. – E két család eredetileg egy nyitott szárnyat viselt czímerében. E körülmény ismét érdekes fejtegetésekre vezetne, minthogy a Subichok s a Zrínyiek szintén Brebirből származnak, azonban ez nem tartozván értekezésünk keretébe, ezúttal mellőzzük, – fontosabb volna reánk nézve kikutatni azt, hogy Melith Videt hová helyezzük el a családfán? s hogy Melith Györgynek mi volt czímere, mielőtt Cháholyi Annával egybe kelt? – Bár miként legyen is, a kereket a czímerben ezúttal negyedszer állapíthatjuk meg, oly család czímeréűl, mely – habár csak leányágon – a Káta nemzetségből származik.
Ha a következőket közvetlen a Zcambai családról és a czímerről tett fejtegetésem után mondtam volna el, bár tulajdonképen oda illik, elébe vágtam volna a «Káta» czímerkérdés fokozatos tisztázásának, mely fő czélja jelen értekezésemnek.
Nagy Iván sokszor jelzett művét forgatva, a «Csáholyi» (Chaholy) név* alatt következőket találtam: A XV. század első évtizedeiben a csáholy-monostori Csáholyi családból I. Pál, II. János és I. László testvérek éltek. I. Pál ága a már említett ősunokákkal Annával és Katharinával elenyészik; II. János vonala, a ki 1429-ben új adományt nyer, több ágon, több nemzedéken át virágzik; I. László a legifjabb testvér nőűl vette nagy-mihályi Jákófi Margitot s fiai között volt egy Sebestyén nevű s ennek egy leánya Lucia, kinek férje Máriássy István volt.
1 III. 62.
Ezen Lucia nem lehet más, mint csáholyi Zcambai Lucia, Máriássy Istvánné, kinek emlékét a márkusfalvi templomban levő epitaphium tartotta fenn s így egyenes ivadéka volt a Káta nemzetségből származó csáholy-monostori Csáholyi családnak. Ez által első feltevésem alaposnak bizonyúlt s magyarázatra talált a Zcambai család «Csáholyi» előneve és czímere is. Hogy a «Zcambai» név honnan származott? ennek megfejtése későbbi kutatásokra marad, talán az említett három testvér közől a legifjabb vette fel e nevet valamely birtokától, megkülönböztetésűl a többi ágaktól, s ez által új családot alapítva?
Miként fentebb jeleztem: a Nagy Iván által közzétett Csáholyi leszármazás megmagyarázza a Zcambai család czímeralakját. Ez állításomat mint biztosat ismételhetem, miután ismerem a 121Csáholyi család egyik tagjának, jól fentartott, kezdőbetűkkel ellátott czímeres pecsétjét. Az oklevél, melyre ütve van, még az illető teljes, névaláírásával is el van látva.
E czímeres pecsét felfedezése sem járt nehézségek nélkül. Ezen kérdéses oklevél volt az egyetlen az országos levéltárban, melyen még használható Csáholyi czímert felfedezni reméltem. Megtekintve az oklevelet, a többi aláírások mellett, mindenütt ott találtam az illető pecsétjét többé-kevésbé használható állapotban, csak a Csáholyi név mellett állt az egykori pecsét helye üresen. Többszörösen megvizsgálva ez oklevelet, csalódottan várakozásomban, vissza akartam azt helyezni borítékába, midőn e boríték egyik sarka feltűnő vastagnak tetszett. Belé nyúlva e sarokba, a sokat keresett, de helyéről levált Csáholyi pecsétet húztam ki abból, kezdőbetűkkel s a világosan kivehető hat-küllős kerékkel. A pecsétet dr. Csánki előbbi helyére azonnal visszaragasztotta.
Ez volt kutatásaimban az ötödik, a leghatározottabb s fontosabb adat, részint mert teljes heraldikai bizonyítékot nyújtott arra nézve, hogy a «Káta» nemzetségből származó csáholy-monosori Csáholyi család czímere hat küllős kerék volt, részben mert az általa nyert positiv támpontról tekintve minden előbbi feltevéseink – vagy legalább azok nagyobbrésze, gyanítások helyett tényekké váltak. Az említett czímeres pecsét tulajdonosa: Csáholyi Ferencz (II. Péter fia a középső ágazatról?) 1526-ból s az országos levéltár diplomatikai osztályában 2456. sz. a. van.
Ugyancsak az országos levéltár diplomatikai osztályában az 15795-dik számú oklevelen találjuk a Káta nemzetségből származó Charnavodai Egyed czímeres pecsétjét. Itt nincsenek kezdőbetűk, névaláírás sincs a pecsét mellett, régi okleveleken az sem feltétlenűl biztos, hogy felűl a nevek s alúl a pecsétek sorrendje pontosan megvan-e tartva? Mégis jogosítva érzem magamat ez oklevélen a Charnavodai czímer meghatározására, mert míg a czímeres pecsétek között csak egyet találunk, melyen hat küllős kerék látható, addig az ott felsorolt családok közűl oklevelileg csakis a Charnavodai származik a Káta nemzetségből.
Ez volt a hatodik és utolsó lánczszem sorozatunkban.
Miután ezzel kitűzött feladatomat megoldottnak tekintem, legyen szabad ezen a heraldika s sphragistica segélyével elért eredményeket a következőkben röviden összegeznem:
1. Annak bebizonyítása, hogy a már a XIV. században virágzó s még a XVII. században is élő csegekátai Kátai s azon Kátai család, melyből Jakab egri vicarius (1439) származott, egy család s egy czímert használ.
2. Annak bebizonyítása, hogy a csáholyi Zcambai család, a «Káta» nemzetségből származó csáholy-monostori Csáholyi családnak egy ifjabb ágát képezte, s azzal egy czímert használt, mely ismét a csegekátai Kátai családéval egyezik.
3. Valószínű feltevése annak, hogy a brebiri Melithek – miként legrégibb czímerük mutatja – a Subichok és Zrínyiekkel egy törzsből származtak, s hogy a kereket későbbi czímerükbe a Csáholyi családdal való összeköttetéseik következtében utólagosan vették fel.
4. Végűl annak bebizonyítása, hogy a Káta nemzetségből származó Csarnavodai család czímere ugyanaz, a mi a Csáholyiaké, a csáholyi Zcambaiaké és a csegekátai Kátayaké.
Ezen tisztán heraldikai bizonyítékok által is kitűnik, hogy a csegekátai Kátay család is a Káta nemzetségből származik, de kitűnik egyszersmind az is, hogy három (illetőleg négy), kétségtelenűl ezen nemzetségből származó család, közös kötelék s ismertető jegy gyanánt, évszázadokon át változatlanúl egy és ugyanazon czímerrel él, mely csak is a Káta nemzetség ősi czímere lehetett, a hat küllős kerék. – Ha végre a csegekátai Kátayak pecsétjéről s a Zcambaiak czímeréről ez ősi czímert reconstruálni akarjuk, leírása következő lesz: Veres pajzsban hat küllős arany kerék; sisakdísz; a pajzsalak; takarók; (kétségtelenűl) mindkét oldalt veres-arany. – S ezzel megismertük egy ősrégi nemzetség czímerének nemcsak alakját, hanem a mit eddig ismert nemzetségi czímereinknél felderíteni még nem sikerűlt – színeit is.
CSERGHEŐ GÉZA.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi