Tárcza.

Full text search

Tárcza.
A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság f. évi január hó 30-án br. Radvánszky Béla elnöklete alatt igazgató választmányi ülést tartott.
Az előadások sorát Széll Farkas vál. tagnak élő szóval előadott értekezése nyitotta meg: «Kihalt-e a telekesi Török család?» czímmel, s ezzel kapcsolatban bemutatta a kihaltnak tartott család egy most is virágzó ágának okleveleit. Ezután Dr. Szombathy Ignácz tartott felolvasást a nagyemőkei Török család genealogiájáról, bemutatván a családnak egy XVII. századi leszármazási tábláját és czímeres levelét. – Nagy Imre másodelnök bemutatja Kis Károly királynak egy 1386. évi oklevelét; e diplomatikai ritkaságot a Kisfaludy család sümegi ágának levéltárában találta. Ez oklevél, valamint az említett értekezések a társulat folyóiratában fognak közöltetni. – Dr. Szádeczky Lajos vál. tag a gr. Teleki család marosvásárhelyi levéltárából négy czimeres-nemeslevelet mutatott be, köztük egyet Zsigmond királytól 1415. évből, melyet a Somkúthi családnak ád. Végül a titkár bemutatta a Komjáthy családnak 1415. évben Zsigmond királytól kapott czímeres-levelét, mely jelenleg Komjáthy Béla orsz. képviselő tulajdonában van; ugyan ő bemutatta a néhai Paur Iván hagyatékából a társaság részére megszerzett kilencz drb. mohácsi vész előtti czímerrajzot; kérvén ezek megszerzése iránt a választmány utólagos jóváhagyását, mit az készségesen meg is adott.
A folyó ügyek során a titkár bemutatja a következő tagajánlásokat: Alapító tagokúl 100 frtnyi alapítványnyal: Bay Ilona úrnő Debreczenben (eddig évdíjas tag), Szilassy Aladár pénzügyi közigazg. biró Budapesten (aj. br. Radvánszky Béla.) Pártoló tagokúl: gr. Schmidegg Ferencz Gmundenben (aj. a titkár), herczeg Hohenlohe Chlodvig Saágon (aj. Majláth Béla), Sipeki Balázs Iván Budapesten (aj. Szent-Ivány Zoltán), Évdíjas tagokúl: Gedeon Gellért Násdasdon (aj. Csoma József) Gräfl. Breunner’sche Fidei-Commiss Bibliothek Grafeneggben, dr. Békefy Remig tanár Pécsett, Pauker Dániel könyvkereskedése Nagyváradon (aj, a titkár). Az ajánlottak a társaság tagjaiúl megválasztattak.
Titkár jelentést tesz a társaság pénztárának állapotáról az 1889. év végén; e szerint
Bevétel volt 1889. jan. 1-től
4293
frt
95
kr.
Kiadás volt 1889. jan. 1-től
3430
«
86
«
Pénztári maradvány
863
frt
09
kr.
 
Vagyonállás.
Értékpapirosokban
7500
frt
kr.
Alapító levelekben
2800
«
«
Alapító levelek nélkül fizetett kamatok tőkéje
1200
«
«
Összesen
11500
frt
kr.
Ehhez a pénztári maradvány
863
«
09
«
Összes vagyon
12363
frt
09
kr.
 
A részletes pénztári kimutatás a pénztárnok betegsége miatt el nem készülhetvén, a választmány elrendelte, hogy az alkalmas időben vizsgáltassék meg a kiküldött vál. tagok által, miről a legközelebbi vál. ülésen jelentés teendő.
Thaly Kálmán vál. tag indítványozza, hogy a társaság a heraldikai anyagon kívül egyes családi levéltárakban, kivált a vörösvári levéltárban lévő genealogiai anyagra, leszármazási táblákra is figyelemmel legyen és azokat összegyűjteni iparkodjék. A választmány helyesli az eszmét és egyes tagjai kutatásaik alkalmával erre figyelmet fognak fordítani.
A jegyzőkönyv hitelesítésére Széll Farkas és Szinnyei József vál. tagok kéretvén meg, az ülés véget ért.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi