Emlék a Lónyai-család múltjából

Full text search

Emlék a Lónyai-család múltjából
s különösen a XVI. század második és a XVII. század első felében élt Lónyay Zsigmond leszármazásáról és életéről (Budapest, Pallas r. t. nyomdája, 1890. 8-r. 40 l. + 6 leszármazási tábla.)
A pár ívre terjedő füzetben, mely e czímet viseli, egy törzsökös magyar család, a nagylónyai és vásárosnáményi Lónyayak múltjából foglal írásba több érdekes feljegyzést a családnak ez idő szerint legidősebb tagja, Lónyay Albert. Nem a nagy közönség, hanem a családtagok szűk köre számára készült az, tehát kézirat jellegével bír; s e körülmény a kritikai hangtól felmentve bennünket, csupán az ismertető szerepére utal s kis dolgozattal szemben, melyből nem a családtörténet avatott búvára, hanem a nemzetsége hagyományait őrző agg családfő adja át a multakról való ismereteit gyermekeinek és unokáinak úgy a hogy apáitól reá maradtak. Ezzel a tudattal lapozgatva a füzetben, annak a szerző által is beváltott hézagosságát szívesen elfeledjük, s a történeti szabatosságért kárpótolva érezzük magunkat a nagy ősökre büszke unoka kegyeletének tiszta, a közvetlenség hangján nyilatkozó lelkesedése által.
Az emlékirat jobbára Lónyay Zsigmond életrajzával foglalkozik, bevezetésül adva a család legrégibb történetének vázlatos átnézetét. A XVII. századbeli híres államférfiú, a kit II. Ferdinánd 1627-ben a magyar mágnások sorába emelt, s ki 1647-ben a nádorjelöltek egyike volt, kétségkívül egész a legújabb korig legkimagaslóbb alakja nemzetségének, kinek élete folyását méltán választhatta ki az emlékirat szerzője, hogy a kilenczszázados családi múlt főbb eseményeit köréje csoportosítsa, s alakjában a család jelentőségének megszemélyesítőjét mutassa be a késő utódok előtt. Az életrajzot IV. Bélának Fejér Codexéből ismert 1245-iki oklevele követi, melyben a király Lónafia Lászlónak Bécsújhely alatt elesett apja és testvére György érdemeiért régi birtokait visszaadja; ugyanitt találjuk Lónyay Zsigmond 1627 január 16-iki bárói diplomáját, mindkét okiratot a latin eredeti szöveg mellett magyar fordításban is, s végül a Lónyay Menyhért grófságáról szóló, 1871. szeptember 3-án kelt adománylevelet.
Függelékűl terjedelmes leszármazási táblázatok egészítik ki a dolgozatot, melyek tartalmát, a nélkül hogy adataik hitelességével foglalkoznánk, e helyütt röviden reprodukáljuk.
A család állítólagos első ismert őséűl e táblázatok elseje a Keme nemzetségből való Csákfia Györgyöt említi, ki 1032-ben Béla herczeget Lengyelországba kisérte s ennek trónra lépte után 1061-ben jelentékeny jószágadományokat nyert. E joszágok birtokában erősítette meg IV. Béla 1245-ben Lónafia Lászlót, kinél a családnév első alakjával találkozunk. Egy későbbi Lónai Jakab 1285 körül comesi méltóságot visel s a Hunt-Pázmán nemzetségből való Kozma comes leányát bírja nőül. Ennek öt fia közül Jakab ága hét nemzedéken keresztül virágzik; ebből valók Albert, II. Ulászló velenczei követe, Gergely, János király kassai kapitánya, második Albert, 1585-től 1588-ig máramarosi 95főispán, Farkas, Báthory Gábor vezéreinek egyike és Menyhért, ki ugyane fejedelemnél és Bethlen Gábornál udvarnoki rangot viselt; de a család e legidősb ága a XVII. század elején kihalt, s az öt testvér, Jakab fiai negyedikének, az 1285–1321 körül
élt Benczének utódai folytatják a leszármazást. Ezek egyike, István, Zsigmond király alatt vitézségével tűnt ki, s a családi hagyomány azt őrizte meg felőle, hogy midőn Domahidy Katával lakodalmát ülte, a jelenlevő Domahidyak mindegyikét egy-egy ellenségtől elvett karddal ajándékozta meg. István vitéz kisunokája András az 1447-iki budai országgyűlésen Bereg vármegye követjeként szerepel, s 1462-ben ugyane vármegyében alispánkodik. Ennek harmadik fokon való utódától István szatmári kapitánytól és Báthory Katától lett a híres Lónyay Zsigmond, kinek fiugyermekei nem voltak; testvérétől, János dévai kapitánytól származnak a most élő Lónyayak. János unokájának, Gábornak, Guthy Erzsébettől származó fiaiban két ágra szakad a család; Ferencztől, a kurucz katonától származik az idősebbik ág, és Istvántól a fiatalabb, de számra is erőteljesebb hajtás, melyből Menyhért grófi koronát szerzett, s mely kívüle és az emlékirat szerzőjén kívül János máramarosi és Sándor beregi főispánokat adta a közéletnek.
A Lónyay család ide s tova múltjának kilenczedik századát tölti be, majdnem egykorú a királysággal. Az emlékirat szerzője önérzettel emeli ki ezt, s azzal a felszólítással fordúl családja tagjaihoz, hogy a ritka jubileumot majdan hazafias családi alapítvány létesítésével ünnepeljék meg. Ime a leghatásosabb védőszó a napjainkban annyiszor megtámadott, és kasztszellem terjesztésével vádolt családtörténeti tanulmányok mellett: midőn a genealogiák nyomán erősbödő családi öntudat hazafias tettekre serkenti az utódokat.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi