Még egy heraldikai bizonyíték. (Egy pecsétrajzzal.)

Full text search

Még egy heraldikai bizonyíték.
(Egy pecsétrajzzal.)
A «Turul» múlt évi folyamának 112-ik s következő lapjain a Vajday György czímerlevelét ösmertetve a Hunt-Pázmán nemzetség czímerkérdésére is kiterjeszkedtem, felsorolva nehány heraldikai bizonyítékot annak igazolására, hogy ezen nemzetség ősi czímerjelvénye a hagyományos kutyafej helyett: szarvaival felfelé álló holdsarló s reá illesztett hatágú csillag volt.
Ezen heraldikai bizonyítékok számát ezúttal egy újabbal szaporíthatom s ezt az 1666. évben Bakos Gábor szathmári főkapitányban kihalt osgyáni Bakos család egyik tagjának pecsétje szolgáltatja. Az osgyáni Bakos család szintén a Hunt-Pázmán nemzetségből származik s legrégibb leszármazása Kubinyi Ferencz »Monumentáinak« II. kötetében közölt oklevelek alapján, következőleg állítható össze:
Lampert. (A Hunt-Pázmán nemből.); Hung 1266 előtt stb.; Péter 1266.; Miklós 1266. 1302. stb.; Welk 1266. stb.; Károly 1294. 1320.; Márton 1294. 1320.; Bogus 1347.; Tamás 1347.; András de Ozdyan.; Pető †; Miklós 1347.; László 1347.; Miklós de Ozdyan 1358.; László.; István.; Miklós 1347.; Miklós 1347.; János.; Domokos.; Pongrácz.; András 1347.; Leonard 1347.
A nemzeti muzeumban letéteményezett Mariássy-levéltár egy 1346. évben kelt oklevelében Bogus mester szepesi vicecomes és castellanus a Scephk faluból való Hannus fiainak Zeurus, 97Detre és Zonknak ügyében intézkedik s kiadványát ma is jól fenntartott sisakpecsétjével erősíti meg.
E pecsét körirata:
»S. BOGVS DE OZGAN«.
A belső keretben balra néző, lebegő kendőszerű takarókkal ellátott csuporsisakon (Topfhelm) felfelé irányúlt holdsarló látható reá illesztett hatágú csillaggal.
E sisakpecsét tudtommal a legrégibb czímerrészlet, melyet az Osgyáni Bakosok czímeréből ismerünk, a későbbi Bakós czímer pajzsából ezen ősi czímerkép teljesen kiszorúlt s ezentúl a nagyon is komplikált sisakdísznek csak egyik részletét képezi. E czímer teljes leirása: Kék pajzsban, zöld alapon szőllőtőke reá illesztett koronával, a tőkére fehér bakkecske ágaskodik.* Sisakdísz a pajzsalak, hol a szőllőtövön levő koronára második sisakdíszül pánczélos kar van illesztve, markában függélyesen tartott rövid pallossal, s az ősi nemzetségi czímer: a csillag és félhold, mint harmadik sisakdísz van a pánczélos karra helyezve.
* A színeket a csetneki templomban levő epitaphiumról jegyeztem le.
Furcsán járt volna e czímer tulajdonosa az élő heraldika korában, ha mindezen czifraságokat a valóságban is feje tetején kellett volna hordoznia.
Ismeretesek az osgyáni Bakos család egyes tagjainak olyan pecsétei is, melyeken a sisakdíszből – épen annak túlságos komplikáltságánál fogva – a csillag és félhold elmaradtak, de ezen pecsétek már olyan korból származnak, midőn ezen czímeralakok fontossága feledésbe ment, s többre nézték annál a kart karddal, mely mint a magyar fegyvertforgató nemesek czímereibe, pecséteibe önkényt felvett attributum, nálunk czímeralaknak alig tekinthető.
CSOMA JÓZSEF.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi