b) A Frankói ág.

Full text search

b) A Frankói ág.
Fentebb már láttuk, hogy I. Frank az 1262. évben végbement osztozkodás alkalmával Frankót, Gyirótot és Locsmánd felét kapta örökjószágként s hogy ott tartotta legelsőbben lakóhelyét. Ez alkalommal találjuk utoljára az élők sorában.
Elhalálozásának évét nem tudjuk; de még azt sem, hogy nejét mikép hívták. Gyermekei közül II. Frankot ismerjük, továbbá két névtelen leányát.
Az egyik leányt 1281-ben* találjuk, a midőn Osl nb. Móricz végrendelkezett s neje, Luchman Frank gróf leánya jelen van s beleegyezését adja.
Fejér, V. 3. 100.
II. Frank 1286. évi április 18-án* neje Scholastica lelki üdvéért a Frankó mellett fekvő ú. n. «grófi rétet» a borsmonostori apátságnak ajándékozza.
Sopronmegyei oklevéltár I. 52.
Fiai Miklós, III. Frank, Simon és János, úgy az összes rokonság beleegyezett ez adományozásba. A grófi rétnek másik része II. István özvegyének (a széleskúti ágból) tulajdonát képezte. Az okirat nemcsak a saját, hanem rokona, Miklós, az elhunyt Povschán gróf fiának pecsétjével is el van látva.
Fentebb láttuk, hogy I. Franknak 1262-ben egy Pósa nevű veje van; ez kétségkívül e Povschánnal azonos.
Közelebbi adatokat erről a Pósáról sajnálatunkra nem nyujthatunk.
II. Frank fiai közül csakis Miklós szaporította a frankói ágat.
Simon 1336-ban már nincs az élők sorában; mivelhogy pedig frankói része testvérére, Miklósra szállot át, világos, hogy örökös nélkül hunyt el.
Luchmani Frank fia János előfordul 1327 febr. 17-én,* mint sopronmegyei nemes.
I. h. 114.
1342 julius 2-án János sincs már életben. Ugyane napon özvegye, Erzsébet, bizonyítja a vasvári káptalan előtt, hogy Frankó urai hozományára és hitbérére nézve 25 márkával (bécsi dénárokban) kielégítették. Erzsébet meghatalmazottjaként fia Pál, Potli Merth fia és István, Bogyoszlói István fia szerepelnek. E szerint tehát Erzsébet mint Potli Merth özvegye, Frankói János nejévé lőn.
Erzsébet leszármazásáról egyik 1301. évben kelt okirat* nyujt értesítést. Potli Merth, Pálnak 117a fia, ebben az évben büdeskúti birtokát nejének, Erzsébetnek, Potondrofi Legunpuk fia, Ebugur leányának adományozza. Erzsébet büdeskúti birtokát 1349-ben Ágnes nevű leányának, Dorogh János nejének ajándékozta stb.
Sopronmegyei oklevéltár I. 215.
Az 1286-ban megemlített III. Frankot csak névleg ismerjük.
I. Miklós 1336 decz. 8-án újból feltünik.* Agg korában ő is pénzszükségben szenved. Bátyja, Simon után annak egész frankói (= Sarod) birtokát örökölte; ezt a fentebbi időpontban Csornai Belednek (az Osl-nemből) 32 márkáért, bécsi dénárokban, elzálogosította. Fia, Miklós, az elzálogosításba beleegyezik. – I. Miklós még négy évvel annakelőtte, III. István halála után, Széleskútra való jogairól – kártalanítás mellett – Nagymarton urainak javára lemondott (l. f.).
I. h. 137.
I. Miklós elhalálozásának éve, úgy családi viszonya is ismeretlenek.
II. Miklós 1351 augusztus 29-én* rokonával, Frankói Gős fiával, Jánossal, frankói birtokán osztozik. – Nagybátyjuk, Simon és János részét János kapta, Miklós ellenben csak azt a részletet, melyet atyja, I. Miklós birtokolt. János, Gős fia, II. Miklósnak már előbb kölcsön adott egy bizonyos összeget, hogy frankói és gyiróti birtokát rendezze; s az esetben, ha Miklós ezt az összeget Jánosnak visszafizeti, János kötelezte magát, hogy a Sár-Gyirót- és Ombusban fekvő birtokrészleteiről – felerészükben – Miklós javára lemond.
I. h. 225.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi