KOSSUTH LAJOS HÁROM VITÉZ ŐSE ÉS A CSALÁD CZÍMERLEVELE.

Full text search

153KOSSUTH LAJOS HÁROM VITÉZ ŐSE ÉS A CSALÁD CZÍMERLEVELE.
(Adalékok az udvardi Kossuth-család történetéhez. – Színes czímerképpel.)
A nagy hazafi és nagy szabadsághős Kossuth Lajos elhúnytát csakhamar követőleg, Nagy Géza t. tagtársunk beható tanúlmányt írt és tett közzé e becses szakfolyóirat f. é. II-ik füzetében a Kossuth-családról. Ezen éles combinatióval, kiváló gonddal és a rendelkezésre állott aránylag igen rövid idő alatt végbevitt lehető szorgos utánjárással készűlt tanúlmány teljes elismerést érdemel. Az összeállított nemzedékrendi táblázatról maga a szerző szerényen jegyzi ugyan meg, hogy az «hiányos is és bizonyára itt-ott hibás is: mert oklevél nagyon kevés állt rendelkezésemre» stb. A mi ily hirtelenűl készűlt – s előmunkálatokkal oly kis mértékben rendelkező – műnél egyébképen lehetetlen is volna. Az itt-ott kétségtelenűl előforduló hibák és hézagokért azonban korántsem illetheti gáncs a jeles, szorgalmas szerzőt, a ki kurta idő alatt oly használható keretet alkotott; ellenkezőleg, teljes méltánylásával gyors és sikeres fáradozásainak, kell hozzájárulniok e hézagok betöltéséhez mindazon történetbúvároknak, kik a halhatatlan dicsőségű nagy hazafi családtörténetét és származási rendjét illető adatokkal rendelkeznek. Mert csakis ily módon remélhető egy – rövid életrajzokkal is ellátott – lehetőleg teljes Kossuth-családfának összeállítása a közel jövőben. (A Rákócziaké sem teljes még!)
Így fogván fel a dolgot, részemről nem késem e megkezdendő munkához ama néhány idevonatkozó adalék közzétételével – kiegészítésekképen – járúlni, a melyekre saját történelmi kutatásaim közben, egyes levéltárak XVII–XVIII-ik századi iratai között akadtam. További tájékoztatás czéljából megjegyzem azonban, hogy magától a gyászoló család tagjaitól – nevezetesen Kossuth Ferencz t. barátomtól – vett értesűlés szerint, a család levelei (egy pár ládával) nehány év óta a túrócz-szentmártoni r. kath. templom sekrestyéjében vannak ideiglenes letéteményként elhelyezve.* Nagy Gézának tehát a legelső feladata e leveles-ládák csomagainak tüzetes áttanúlmányozása lenne, a mire nézve a család részéről semmi akadály nincsen.*
K. F. ezen értesűlése téves tudósításon alapúlt: a mennyiben azon egyházban a Kossuth-család régi sírboltja van; de a családi levelek nem adattak oda be, hanem – mint alább kiderűl – Udvardon, Kossuth Lajos földbirtokos úr ősi házában őriztetnek. T. K.
A föntebbi sorok irása óta személyesen fölkutattam már e leveleket; miről szintén alább. T. K.
Nagy Géza értekezésében érintve van – magának Kossuthnak egy nyilatkozata alapján – a római «gens Cossutiá»-val való névrokonság. Annyi bizonyos, hogy a Cossutiusok a világbiró Rómának lovagi rendjébe tartozó, előkelő, dúsgazdag, nevezetesen Cćsena környékén nagy patrimoniumokat birtokló nemzetség valának; s név szerint Iulius Cćsar életirójától Suetoniustól tudjuk, hogy magának e nagy császárnak serdülő ifjú korában eljegyzett arája is az e nemzetségbeli Cossutia volt; a kivel való mátkaságát azonban az ifjú Cćsar, mikoron a toga virilist magára vevé, (miért? miért nem?) fölbontotta. – 154Híres továbbá az ugyancsak római származású Cossutius, Antiochus Epiphanes syriai királynak (uralk. Kr. e. 176–164.) építőmestere, a ki az athénei, óriási terjedelmű Zeus-templomot – melyet ugyan már jóval előbb elkezdtek – építette, vagyis inkább tovább-építé, mivel csak Hadrián császár fejezte be e colossi művet. Emlékezetesek még: Lucius Cossutius Caji filius, Kr. e. 54-ben Julius Caesar alatt a «quatuorviri nonetales» egyike, kinek nevével több érem maradt fenn, corinthusi jelvényekkel; utánna jő 44-ben mint szintén pénzverde igazgató Cajus Cossutius Maridianus; majd Cossutianus, Neró cs. alatt senator és 56-ban Kr. u. ciliciai kormányzó; továbbá ismertek mint római jeles művészek: Cossutius Marcus, más néven Cerdo, kitünő szobrász, a ki az állítólag Praxiteles-féle Dionysos-szobrot készíté, vagy az ó-görög mester e művét jelesűl copizálta; nemkülönben Cossutius Caldus és Cossutius Agathangelus testvérek, neves római építészek.
Általában, az örökvárosi «gens Cossutia» tagjai különös talentommal látszottak birni a képzőművészetek, építészet s a mi ennek alapját képezi: a mérnöki, vagyis arithmeticai és mathematicai tudományok szakára. Jól tudták ezt a classicus művek alapos búvárai, az angolok, s nevezetesen ama londoni és cambridgei tudós tanárok, a kik Kossuth Lajos fiainak képeztetését az 1850-es években vezették, s a kik elsők valának abban, hogy a világhírű szabadsághős és magyarországi volt kormányzó fiait – nagytehetségű tanítványaikat – a hajdani Róma Cossutiusaira, különösen az athéni Zeus-templom és Akropolis építőjére, mint őseikre figyelmeztették, sőt őket a mathematicai tudományok megkedvelésére, ez utóbbi nagynevű ókori építész példájával hathatósan buzdíták. Az ifjúi élénk képzelő-tehetség fogékony volt e biztatások és a dicsőséges hagyományok iránt; úgy, hogy – mint előttem a Kossuth-fiúk magok erősítették – ama buzdításoknak, vagyis a Zeus-templomépítő Cossutius emléke gyakori fölidézésének nem csekély része vala abban, hogy ők mindaketten a mérnöki pályát választották szakmájokúl. A római Cossutiusokra való vonatkozás már csak azért is emlékezetes maradand tehát a családban.
Különben a dolog a tőlök való leszármazás valódiságára nézve alighanem úgy áll, mint a mikor az olasz Bonfini Magyarországnak egy másik nagy kormányzóját Hunyady Jánost és dicső fiát Mátyás királyt a római Corvinusoktól eredeztette. Bármint légyen is, jól jegyzi meg Nagy Géza, hogy az ókori Cossutiusoktól való leszármazásról «tulajdonképen még sem mutatható ki, hogy egyszerűen lehetetlenség. A ki akarja, hiheti; a ki pedig nem akarja, nem hiszi.» Maga az öreg Kossuth Lajos sem hitte, – de el sem vetette végképen a római eredet e mythosát.
Ennyit a Cossutiusokról. Egyébiránt én nem ezek elmondásáért fogtam tollat, hanem főként azért, hogy a család történetét az alább leirandókkal illustráljam. Azonban első sorban három ősről akarván emlékezni: szóljunk külön-külön mindenikről, korrendben.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi