Melczer István. (1810-1896.)

Full text search

Melczer István.
(1810-1896.)
A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaságnak ismét gyásza van. Igazgató-választmányának egyik legtekintélyesebb tagját veszítette el Melczer István valóságos belső titkos tanácsos és főrendiházi tag személyében, a ki a folyó évi február hó 19-én 86 éves korában fejezte be érdemekben gazdag életét.
Kellemesi Melczer Istvánban a régi idők egy tipikus nagyúri alakja tünt le az élet szinpadáról.
A sárosvármegyei nemes család ivadéka, hosszú életén keresztül mindig a közügyet szolgálta és nagy tehetségei, rendkívüli munkássága révén fényes életpályát futott be. Ennek a pályának a kezdete a rendi alkotmány utolsó évtizedeibe nyúlik vissza. Melczer István, ki 1810-ben Pesten született, 1830-ban mint a királyi tábla jegyzője lépett közszolgálatba; az igazságszolgáltatás terén kezdve meg pályáját, e működési teréhez hű maradt mindvégig, s mint Magyarország legelső jogi kitűnőségeinek egyike, gyorsan emelkedett a bírói pálya fokain, míg 1861-ben a hétszemélyes tábla tagja, majd királyi személynök lett. Ő volt az utolsó, a ki a régi Magyarországnak ezt a magas állását betöltötte, melylyel a rendi alkotmányban az országgyűlés alsó táblájának elnöki tisztje volt egybekötve. Az utolsó királyi személynök, a ki e minőségben joggal tekinthette magát történelmi alaknak, 1867-ben, az állás megszüntetése után a legfőbb ítélőszék első elnökévé neveztetett ki, mely állásától 1878-ban vonult vissza. Ő felsége a király a nyugalomba vonulónak érdemeit a Szent-István rend nagykeresztjével tüntette ki; a valóságos belső titkos tanácsosi méltóságot már 1863-ban adományozta neki és 1868-ban a főrendiház tagjává nevezte őt ki.
Melczer István e díszes állásokban, a közügyek terén nyujtott munkássága közepette épúgy, mint a nyugalom napjaiban egyenlő érdeklődést tanusított a 47hazai tudományok iránt is. A jogtudománynyal kapcsolatban alaposan buvárolta hazája multjának történetét, de legtöbb előszeretettel a történelem azon segédtudománya iránt viseltetett, melyek művelése társaságunk feladatát képezi. Megirta a báró Lopresti család történetét; 1886-ban a Turul hasábjain meleg hangú felhivást tett közzé a családi levéltárak megőrzése érdekében, és hogy maga járjon elől jó példával, családi irományait rendezés alá véve, 1890-ben igen becses kötetben bocsátotta közre annak középkori anyagát. Ezt az oklevéltárat, melyet Melczer István maga szerkesztett és saját költségén adott ki, a tudományos világ nagy elismeréssel fogadta.
Társaságunk pártoló tagjai közé Melczer István 1885-ben lépett be s az igazgató-választmány 1889 szeptember 26-án tartott ülésén választotta tagjává. Hogy e választásnál reá háramló kötelességeket mily buzgón teljesítette, arról a választmányi ülések jegyzőkönyvei tanuskodnak. Az igazgató-választmány csak azóta kezdte nélkülözni lelkes tagtársát, mióta a magas életkorral járó testi fogyatkozások lehetetlenné tették, hogy a nyilvános életben megjelenjék.
Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság a legszebb kötelességét teljesíti, midőn kegyelettel örökíti meg évlapjain az elhunyt emlékét.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi