Bogyoszló vonala.

Full text search

Bogyoszló vonala.
Hátra van még, hogy a nemzetség másik fő-ágáról: a Bogyoszlóéról mondjuk el azt a keveset, a mit róla az oklevelek feljegyeztek.
Csanád vezér másik déd-unokája s Belenyg bánnak testvére volt Bogyoszló.
A IV. Béla előtt 1256-ban felvett s már többször érintett osztoztatási levélben* vannak Bogyoszló leszármazottjai is egytől-egyig felsorolva.
*Wenzel, Árpádk. új okmt. VII. k. 431. l.
Három fia volt: Keczele, Tivadar és Cheme. Keczelének pedig: Chanád és Tamás, Tivadarnak: Mikche és Weiteh, Chemének: Lőrincz és Gergely fiai voltak. Keczele fiai közűl viszont Chanádnak: Wéche, Tamásnak: Ugud; Tivadar fiai közül pedig Mikchénél: Domokos nevű fiakat találunk ez oklevélben felemlítve.
A most felsorolt családtagok felől – lehet mondani – egyebet alig is tudunk. Már ugyan előzően 1247-ben is előfordúl* egy határjáró levélben Ugud neve, annak megemlítésével, hogy Chuchkud falunak felerésze az övé.
*Wenzel, Árpádk. új okmt. VII. k. 221. l.
Az 1256-iki levélből olvassuk, hogy osztály szerint a Bogyoszló-ág is 54 birtokot kapott, melyek jövedelmezőbbek a másik ágnak jutott birtokoknál. Csanádmegyében azonban alig két birtok feküdt ezekből, ú. m. Chuchkud és Ulunk falvak; a többi birtok volt pedig: részben Temes- és Szerémmegyékben, részben, az oklevél szavait idézve: «in districtu Makó, ultra Zaua», mi nyilván a már akkor létezett macsói bánságot jelentette; továbbá Vas, Győr és Mosony megyékben.
E birtokok tehát Csanádmegyétől nagy távolban s egymástól is messze lévén, az akkori viszonyok mellett, Csanádmegyéből kezelhetők bizonyára nem voltak s eredményezé azt, hogy a Bogyoszló-ág tagjai túlnyomó részben lassanként elhagyták az ősi megyét s Dunán túl eső birtokaikra mentek lakni.
Nem is találunk vonatkozást vagy érintkezést, a későbbi oklevelekben a két fő-ág közt.
Keczele fia: Ugudnak és Mikcse fia Domokosnak fiaival találkozunk egy 1285. évi oklevélben, midőn ők is jelen voltak Tamás comes érdekében, ennek birtokai megállapítása iránt tartott eljárásnál.* Domokosnak ez oklevél szerint: Tivadar és Erne (Ireneus), Ugudnak: Péter nevű fiai voltak.
*U. ott, IX. k. 419. l.
A Csanád nemzetségből eredő Tivadar és fiai: Miklós és János elfoglalták a Csanád nembeli Dénes fia: Pál mesternek kemechei birtokát. Pál országbíró 1332-ben hozott ez ügyben itéletet és iktató parancsot, melynek értelmében Pál mester, úgy Csanád érseket s testvéreit illeti Kemeche, az iktatás is részükre teljesítendő. Tivadarnak pedig 12 márka költséget kellett megfizetnie.*
*Orsz. lt. Dipl. 322.
Nem szenvedhet kétséget az, hogy e Tivadarban a Bogyoszló-ági Domokos-fit ismerhetjük fel s két fiát is ez oklevélből megállapíthatjuk.
A Bogyoszló-fi Cheme unokájának tartjuk még azt a Chanád nembeli – kún nemesnek mondott – Lőrincz fiát Pétert, a ki Miklós, István és Tamás fiaival, nemkülönben István nevű fivérével s ennek is Mihály nevű fiával együtt, a székesfejérvári káptalan előtt 1338. évi október 6-án Tárnuk nevű fehérmegyei birtokukat, melyet már őseik bírtak, Pered és Moór szomszédságában, Timári Pál fiának, Farkasnak eladta.*
*Orsz. lt. N. R. A. fasc. 571. nr. 16.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi