Temes Vármegye nemes családjai: Irta Lendvai Miklós. Kiadja a Délmagyarországi történelmi és régészeti múzeum társulata. II. köte…

Full text search

Temes Vármegye nemes családjai: Irta Lendvai Miklós. Kiadja a Délmagyarországi történelmi és régészeti múzeum társulata. II. kötet. Budapest, 1899. negyedrét, IV + 178. l. + 25 tábla.
E munka előttünk fekvő második kötete méltó folytatását képezi az általunk e folyóirat hasábjain annak idején bővebben méltatott első kötetnek. A vármegye visszaállitása óta Temesvármegyében szerepelt, lakott vagy birtokolt családok rövid monografiáját foglalja magában, melyek megirásához szerző a már megszokott alaposságával felhasznált minden hozzáférhető adatot, törekedve azok teljességére, s talán felesleges is mondanunk, azoknak hiteles, megbizható voltára.
A kötet a temes-vármegyei nemesi családoknak csak mintegy felét foglalja magában. E családok között mintegy ötven oly család van, mely Nagy Iván munkájában fölemlitve nincsen, vagy csak röviden szól róluk ez érdemes tudósunk. Azonfelül még vagy 20 czimeres levelet ir le, melyek a királyi könyvekbe 48bejegyezve nincsenek, s már maga e körülmény is mutatja, hogy szerző mily alapossággal dolgozta fel a temesvármegyei nemesi családokat, melyeknek hol rövidebb, hol hosszabb genealogiai táblázatát is közli. A II. kötet az A–I betük közé eső családokat tartalmazza. A hátralevő részt a III. kötet fogja hozni, mely az egész munkát befejezi. A jelen kötethez 25 szines czimerkép van külön melléklet gyanánt adva, melyek kifogástalan szép kiállitásuak. A kötet külső kiállitása a legfényesebb igényeket is kielégiti.
Á. A.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi