Magyarszág vármegyéi és városai. (Magyarország monografiája.) Szerkeszti Dr. Borovszky Samu. Szabolcsvármegye. Irták a szabolcsvá…

Full text search

Magyarszág vármegyéi és városai. (Magyarország monografiája.) Szerkeszti Dr. Borovszky Samu. Szabolcsvármegye. Irták a szabolcsvármegyei helyi munkatársak. Budapest «Apollo» irodalmi társaság, 1900. 4 rét XVI. + 574 II.
E vállalatnak immár ötödik kötete fekszik előttünk. A tiszta magyar vármegye mintaképének, Szabolcs vármegyének monografiáját adja ez, már az előbbi köteteknél követett munkaprogramm beosztása alapján állva. A helyi munkatársak nagy csapat müködött közre vármegyéje monografiájának megírásánál, az egyes fejezeteket még egy külön erre a czélra felkért szakértő birálta felül. E monografiának a vármegye történetével foglalkozó két része van, az egyik dr. Jósa András tollából Szabolcs vármegye őstörténete, a másik dr. ifj. Reissig Ede tagtársunkéból Szabolcs vármegye története, melyek elsejét Nagy Géza, másikát dr. Borowszky Samu revideálta. E két fejezetet, noha azok bennünket közelebbről nem érdekelnek, tárgyuknál fogva megemlítjük.
A vármegye családjaival foglalkozó fejezetnek ugyancsak Reissig Ede a szerzője, míg revízióját Csoma József tagtársunk végezte. Az 506–537 lapokra terjedö fejezetben ifj. Reissig Ede a Szabolcs-vármegyei nemesség történetét a legrégibb korral, a tatárjárás előtti idövel kezdve, az ezt megelözőleg letelepedett legrégibb két nemzetség, a Balogh-Semjének és a Guth-Keledek ismertetésével vezeti be. E két nemzetségrőI valamivel hosszabban emlékezik meg, jóllehet csak a legszükségesebb adatokat, illetve a legkiválóbb tagoknak neveit sorolja fel. Összeállitja továbbá röviden egész a XIX. századig a megye nemességére vonatkozó főbb adatokat. És pedig első sorban a XV. századig a megyében előtünt nemzetségeket, a minők a Boga nemzetség, a Rathold, Bastech, Szoárd, Poch, Pécz, Hont-Pázmán és a Kaplyon nemzetség, s az azokból származott családokat emliti fel egész röviden, majd 95a XV. századbeli családokra tér át, aztán a mohácsi vész utáni idükről szól. Megemlékezik e helyt azon két nemesi vizsgálatról, melyek egyike 1725-ben, másika 1855-ben készült. Közli az első összeirás alkalmával jelentkező családok jegyzékét, melyek nemességüket az eredeti czimerlevél felmutatásával igazolták, adva egyuttal a czimereslevél adományozásának évét is. E családok száma mintegy 83 volt, más okirattal pedig még; 38 család igazolta nemességét. Ez az összeírás azonban az illetékes köröket nem elégítvén ki, 1755-ben tartatott meg az uj országos nemesi összeirás, mely az összes birtokos és 268 armalista nemes családon kivül a főpapokra és főranguakra is kiterjeszkedett. A XIX. század elején a vármegye birtokos nemes családainak száma 530 volt.
E nagyon is rövidre szabott általános bevezetés után betűsoros rendben adja szerző a vármegyebeli nemesi családokat. 298 nemesi családot sorol itt fel hosszabb-rövidebb adatok kiséretében, melyek a család czimerszerzésének idejére, főbb tagjaira, czimerére stb. vonatkoznak. E részben szerző felhasználta nem csak a főbb genealogiai munkákat, s egy-két ujabb segédkönyvet, mint pl. Csánki Dezső művét, hanem az országos levéltárban őrzött adóösszeirások és nemesi vizsgálatuk, a vármegye levéltárában lévő nemesi vizsgálatok adatait, továbbá egyes családok birtokában lévő okiratokat is. Folyóiratunk olvasói előtt nem ismeretlen, hogy szerzőnek a jelen munkája nem az első e nemben; már az előző, Vas és Nyitra vármegyéket tárgyazó kötetekben is ő közölte volt az illető megyék nemesi családainak jegyzékét. Ez ujabb munkája a Genealogiai irodalmat egy igen hasznavehető utmutatóval gyarapítja, mely e vármegyei nemességre nézve nélkülözhetetlen kalauz gyanánt fog a jövőben a nemességi kutatásoknál szolgálmi. A szöveget egyes családok czimereinek metszetei illusztrálják, melyeknél azonban nem hallgathatjuk el abbeli megjegyzésünket, hogy azok között kivitel tekintetében nem egy nagyon kezdetleges fokon áll. A munka belbecséből e körülmény mit sem von le, de a kiadványnak mindenesetre előnyére fog válni, ha a szerkesztőség a további köteteknél a czimerrajzokra nagyobb gondot fordit.
– y. –

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi