Németalföld és Belgium.

Full text search

Németalföld és Belgium.
Ezen országok jelenleg divatos koronajelzése között nem lévén nevezetesebb eltérés, itt együttesen tárgyaltatik.
Vorst: prince. Nyolcz (5) leveles korona, arany bojtos veres bársony sapkával. A levelek között olykor gyöngyös ágak is szerepelnek.
Hertog: duc. Nyolcz (5) ágon felváltva levél és nagy gyöngy; sapkája az előbbenihez hasonló. Rajzban egy egész, és két fél levél között két gyöngy látható.
Marquis. Nyolcz (5) leveles korona, mint a Vorst és prince koronapártája; a levelek között néha gyöngyös ágak. Ugyanezen koronát használják mindkét országban a római szent birodalmi grófok.*
* Ezen nyolczleveles koronát igen nagy becsben tartják; igy pl. a Mérode család feje, Comte de Mérode czímmel ezt használja, mig legidősebb fia «Prince de Rubempré» czimmel, a prince koronát.
Graaf; comte. a) Nyolcz (5) ágon felváltva levél és gyöngy, mint a hertog, duc koronapártája. Ez a németalföldi grófok koronája. b) A pártán tizennyolcz (10) – vagy több – egymást érintő nagy gyöngy, melyeknek sorára, egyenlő távolságokban, négy (3) ugyanolyan nagyságu gyöngy van feltéve. A sorba rakott gyöngyöket néha ágakra tüzik; ekkor a felső gyöngyöket két-két gyöngyös ág közösen tartja. E korona mindkét országban használatos. – c) A pártán tizenkét (7) arany szegélyes, drágakővel és gyöngygyel diszitett, veres bársonylemez, mindegyikén egy-egy nagy gyöngy. A korona belsejét aranybojtos, alacsony arany brokát (vagy veres bársony) sapka tölti ki. Ez volt az osztrák-németalföldi grófok koronája.
Jelenleg ugy Németalföldön, mint különösen Belgiumban, nagyobbára a Magyar- és Németországban is divatos tizenhat (9) gyöngyös grófi koronát használják (kivéve a római szent birodalmi grófokat, lásd feljebb).
Burggraaf. (Németalföld.) Nyolcz (5) ágon felváltva nagy gyöngy és levél; rajzban három gyöngy között két levél látható. E korona tehát tulajdonképen azonos a grófi a) koronával, és annak más távlatban (1/8 fordulással) való ábrázolása.
Vicomte (Belgium.) Négy (3) ág mindegyikén három, herelevél formában összerakott, nagy gyöngy.
A báró (vrijheer; baron) Németalföldön és részben Belgiumban is a tizenkét (7) gyöngyös koronát használja. Ettől eltér a volt osztrák német-alföldi bárók koronája (lásd a táblán): a pártán drágakővel és gyöngygyel diszitett, veres 114bársonysapka, melyet négy, a pártából párhuzamosan kiinduló, gyöngyös arany szalag szorit le; az igy képződő dudorodásokon egy-egy, összesen öt nagy gyöngy.
Jonkheer; chevalier. Nyolcz (5) ágon ugyanannyi nagy gyöngyös; a pártát két-két ág között, gyöngyfüzér csavarja körül.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi