Oroszország.

Full text search

Oroszország.
A herczegek két rangosztályba sorozva, különféle czimzéssel birnak, és e szerint koronát, vagy süveget használnak.
1. Herczegi korona. A párta tizenhat (9) ágán levél, és nagy gyöngy váltakozik; négy (3) gyöngyös pánton országalma kereszttel; a pántok boltozatát piros bársony sapka tölti ki.
2. Herczegi süveg.Elöbbihez hasonló, de a pártát széles hermelin perem helyettesiti.
Hasonlók ezek a magyar herczegi koronához illetőleg süveghez, azonban a pántok rendszerint magas ivet képeznek.
Gróf. A pártán nyolcz nagy gyöngyös, magas ág, nyolcz kis gyöngyös alacsony ággal váltakozik; a gyöngyöket közvetlenül a pártára is helyezik. Rajzban öt nagy és négy kis gyöngy látható.
Báró. a) A pártán négy nagy gyöngyös, magas ág; közöttük párosával, összesen nyolcz kis gyöngyös alacsony ág. Rajzban három nagy gyöngyös magas és két-két (összesen négy) kis gyöngyös alacsony ág látható.
b) A pártán tizenkét (7) nagy gyöngy; ezek között a pártát gyöngyfüzér csavarja át.
Az a) tipus a rendes bárói korona; a b)-t pedig a nem keresztény eredetü báróknak tulajdonitják. Finnországban és a balti tartományokban, a svéd bárói koronát használják (lásd Svédországnál).
A többi nemes nyolcz (5) felváltva leveles és gyöngyös águ koronát használ, vagy pedig sugarasat (lásd az ábrát).
A mi Európa többi részeit illeti: Dániában a herczeg, gróf, báró és egyéb nemes a minálunk is divatos koronát használja; a marquis pedig a franczia marquis koronát b), c). Svájcz-ban a nemesség részben a franczia, részben a német koronákat használja.
Fentebbiekből látjuk, hogy ugyanazon koronatypus az országok szerint, különféle ranggal járhat; igy például az angol marquesa és a németalföldi gróf (a), a franczia duc és a belga marquis egyforma koronát használ.
***
A koronáknak czimerben való alkalmazására nézve, a heraldikus szakköröknek jelenleg általánosan elfogadott véleménye szerint, a pajzson vagy sisak vagy korona szerepeljen; e kettőnek egyesitése mindenképen elitélendő. E szerint tehát nem helyes a pajzsot fedő koronára sisakot, vagy utóbbira rangot jelző koronát helyezni. Előbbi módot, mely már a XVII. század elején is jelentkezik, a hivatalos heraldika a bárói és grófi czimereknél minálunk, valamint Ausztriában és Németországban is, napjainkig fentartja. Mindenesetre helytelen a sisakra modern rangjelző koronát tenni; valóságos fejdiszt képező rangjelvény azonban, mint láttuk, már az élő heraldika korában is szerepel, mint a sisak és sisakdisz közvetitője. Határozottan izléstelen a a heraldikus koronát a czimerben magában, pl. az oroszlánok, sasok fején stb. rangjelzővel helyettesiteni, vagy pedig, a már magában helytelen angol divat téves utánzása folytán, a sisakdiszt önállóan – nem sisak-, de rangjelző koronán – használni, mint azt ujabban nálunk is gyakran láthatni.
116Régebben a korona a pajzs szélességét rendszerint egészen elfogja, miáltal a korona igen nagy arányokat nyer a pajzshoz képest, különösen ha egy korona két pajzsot fed. Itt látható Pettaui Anna, Stubenberg Frigyesné czimere, 1370. évi pecsétjéről, mely a pajzskoronának egyik legrégebbi példáját adja.
Másik ábránk pedig XIV. Lajos király czimerét mutatja, a XVII. századból, Segoing Armorialja után: Francziaország és Navarra czimerpajzsán a franczia királyi korona.
A XIV. és XV. században a koronát, mint a sisakot is, olykor a dült pajzs felső sarkára helyezik, mint az a III. Frigyes császár sirkövéről vett, itt közölt császári czimeren látható. A koronát úgy kell ábrázolni, hogy a levél- stb. diszt, ágakat világosan kivihessük. Ezért nem ajánlatos az ujabban divatozó, természetes perspektiva szerint való ábrázolás, melynél a szélső gyöngyök stb. a párta körhajlása folytán egymást elfödik.
Az itt közölt, igy rajzolt gyöngyös grófi korona pártája a pajzsfőre látszik illeszkedni; rendesen azonban látható a párta belseje is, melynek leginkább piros szinű bélést szoktak adni.
Ugy is ábrázolhatjuk a koronát, hogy a párta körületének hátulsó levelei stb. is láthatók, mint a Coligny-házbeli Duc de Châtillon-sur-Loing czimerén. (Segoing után)
Néha a koronát úgy ábrázolják, mintha az a pajzs felett szabadon lebegne. Ha a czimerrel pajzstartók járnak, úgy ezek tarthatják a pajzs fölé a koronát, mi igen szép, dekorativ hatást adhat.
A férjes nők kettős pajzsát vagy a férj koronája fedi együttesen, vagy pedig mindkét pajzsot külön-külön a vele járó korona.
Végre megjegyezzük, hogy a koronás pajzs ábrázolásánál óvakodni kell a stilszerütlenségtől. A czimerfestők, pecsétmetszők stb. tudatlansága gyakran helyez középkori, háromszög- vagy tárcsapajzsra modern rangjelző koronát. Ilyen alaku pajzson modern, pl. bárói vagy grófi korona épen olyan vastag anakronizmus, mintha egy XIV. századbeli, pánczélos lovag fejére huszárcsákót adnának.
Ghyczy Pál.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi