22. Monoszló nb. Makáriás. 1189.

Full text search

22. Monoszló nb. Makáriás.
1189.
Midőn Mihály scardonai püspök 1189 május havában Bona szt.-demeteri fejedelemasszonynak bizonyos Brukonja ellen a Bunjaniban (ma Kőrös, Belovármegyében) lévő földeket odaitéli s azokba őt Szlovinja fia Drassenus által bevezetteti, az erről szóló okiratában* világosan kiemeli, hogy a Jadrában lévő királyi országbirót, Macarius albánt, meglátogatta s ez alkalommal Brukonja panaszát felvette; azon tanuk sorában pedig,13 kiknek jelenlétében azután az itéletet hozza, Tót Demetert (Demetrius Sclavus) is emliti.
Fejér, II. k. 247. l. és még egyszer VI1/I. k. 178. l.
Ezzel szemben egy másik okiratban* azt találjuk, hogy ugyanazon Mihály scardonai püspök 1181. évi márcziusában Tót Demeter és egyéb tanuk jelenlétében előadja, hogy előtte Petriz, a szt.
Árpádkori uj okmtár, XI. k. 115. l.
Demeter vértanúról czimzett egyház ügyvédje megjelent és arról panaszkodott, hogy Bruconia és bizonyos Szaraczén a bunjani földeket háborgatja. A püspök aztán, midőn hirét vette, hogy Farkas, a magyar király nádora Machareusius comessel együtt Jádrába jött- oda utazott, ugyanoda a háborgatókat is megidézte és oly itéletet hozott, melynek erejénél fogva Bona, a nevezett zárda fejedelemasszonya Szlovinja fia Drassenus ispán pristaldus által a vitás birtokba beigtattatott.
Első látszatra azt lehetne gondolni, hogy mindkét okmány egy és ugyanazon mozzanatról szól s hogy a keltezések egyike hibás, különösen pedig hogy Makáriás már 1181-ben lett volna az országbiró. De nem igy áll a dolog. 1181-ben Bona a panaszos, Brukonja az alperes. Bona megnyeri a pört, Drassen, a püspök pristaldusa, bevezeti Bonát a bunjani birtokba. A Zárában tartózkodó nádor mellett találjuk Makáriás comest és Fiaskó knini püspökét. 1189-ben pedig fellép Brukonja fiaival együtt és elferditi a dolgot, a mennyiben előadja, hogy Bona a bunjani földeket bitorolja. A püspök megint Zárában tartózkodik, mert az ott lévő Makáriás comest, ki most már albán és országbiró, meglátogatja. Bona azzal védekezik, hogy a püspök már sok évvel ezelőtt ez ügyben itélt és Slovinja fiát Drassent részére pristaldusnak jelölte ki; a püspök elismeri Bona előadását, helybenhagyja az évekkel ezelőtt mondott Ítéletét és megbizza ugyanazon Drassent, hogy a megerősitett itéletet hajtsa végre.
E Makáriás a Kőrösmegyében törzsökös Monoszló nemzetség tagja, melynek birtokai BácsBaranya- és Somogyvidéken is feküdtek. 1193-ban Szolnokmegye főispánja. Utoljára találkozunk vele 1198-ban. Utódai az öregebb Atinaiak. Nemzedékrendjét mutatja a Turul, 1899. évf. 170. lapja.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi