A Deési Daday család genealogiája. Irta III. István.

Full text search

A Deési Daday család genealogiája. Irta III. István.
Deés, Demeter és Kiss, 1901. 8-r. 127 old., 3 lev. és egy leszármazási tábla.
E munka nem a nyilvánosság számára készült s igy rá a szokott irodalmi mértéket nem alkalmazhatjuk. Irója főként arra törekedett, hogy családja hajdan szerepelt s ma élő tagjairól lehetőleg minden fontosabb adatot összegyüjtsön. Összeállitja a leszármazást is az első ismert őstől, a XVII. században élt Daday János ev. ref. esperestől kezdve. Valószinü, hogy ezen Daday János leszármazója vagy rokona volt azon Oláh másként Dadai Andrásnak, a ki III. Ferdinánd királytól 1654 márczius 24-ikén czimeres nemeslevelet nyert. A János ága Szolnok-Doboka vármegyében telepedett le s itt szerepelt a XVII. század dereka óta. Tagjai megyei hivatalokat viseltek és gazdálkodtak. A szabadságharczban a családnak majdnem összes fegyverbiró tagjai részt vettek; többen közülök a fegyverletételt követő időben hosszas fogságot is szenvedtek.
A család czimere régi pecsétek után megállapitva a következő: határozatlan szinü mezőben zöld talajon álló, kivont kardu pánczélos vitéz; takaró és sisakdisz ismeretlen.
Ú. R.
Zimmermann Franz. Das Archiv der Stadt Hermannstadt und der sächsischen Nation. Zweite Auflage. Hermanstadt, 1901. 8-r, 3 lev., 201 old.
Zimmermannak 1887-ben a fentebbi czim alatt megjelent munkája most második kiadásban látott napvilágot. Ez ujabb kiadást azonban bátran egész uj munkának tekinthetjük, annyira megnőtt s megváltozott. Világos képet nyujt a kitünő rendben tartott nagyszebeni levéltárról s megbecsülhetetlen segédeszköz a kutatóra nézve. Az óriási anyagot két részre osztja: oklevelekre és iratokra (Akten); ez utóbbiak minőségük szerint igen sok osztályba vannak sorolva, mindenik megfelelvén Nagyszeben város és a szász egyetem egy-egy ügyosztályának. Függelékül a levéltárban levő kéziratok, névmutatók, törvénykönyvek ismertetését és a kézikönyvtár lajstromát kapjuk. Van egy különlegessége is a könyveknek: a régi Erdély községeinek névmutatója magyar, székely és szász részekre osztályozva. Ezt a névtárt nem ártana azoknak a szász honfitársainknak tanulmányozni, a kik a közelmultban a magyar helységnevek ellen azon az alapon folytattak elkeseredett háborut, hogy a német elnevezések jóval régebbiek, mint a – szerintük – csak ujabb korban lábrakapott magyarok. A Zimmermann nagy szorgalommal összeállitott lajstroma első pillantásra megmutatja, hogy az oláhság a legtősgyökeresebb szász helyek neveit is majdnem kivétel nélkül a magyar kifejezéstől kölcsönözte, a mi világos bizonyiték arra, hogy a magyar nevek használata megelőzte a németekét.
Megjegyezzük még, hogy a nagyszebeni levéltárban számos czimeres nemeslevél is őriztetik. Ezekből a munka megemliti a következőket: Raizner János cz. nemeslevele 1649-ből (II. Rákóczy Györgytől); Simonius Jánosé 1668-ból (I. Apaffy Mihálytól); Frank Bálinté 1692-ből (I. Lipóttól); a Zabanius családé 1698-ból; Reiszner György és Mártoné 1701-ből; Vachsmann Andrásé 1715-ből; Kinder Jánosé 1720-ból; Schuller Györgyé 1742-ből; Vieland Andrásé 1742-ből; Waldhüter Andrásé 1742-ből.
X.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi