a) Péter ága.

Full text search

a) Péter ága.
I. Péter 1281-ben Rakoncza és Bozók táján birtokos;* 1284-ben fiával Bars-sal azon birtokosok sorában szerepel, kik a rohozsnicai birtok eladásába beleegyeznek;* 1288 január 19-én fiaival Péter-, Bars- és Ravasz-szal együttesen a Palásti nevet viseli és megveszi Csák nb. Márk fiaitól, István és Pétertől azoknak palásti birtokrészét.*
Wenzel, IX. k. 326. l.
U. ott, 405. l.
Wenzel, IV. k. 326. l. (helytelenül Bowaz).
Fiai: III. Bars, Ravasz és II. (Sánta) Péter 1295-ben Szádor fiaival és egyéb palásti birtokosokkal együtt palásti birtokjogukat az esztergomi érsek ellen védelmezik.* Ugyanők – most már világosan «Palástiak» – megveszik 1304-ben Oszlányi Mártonnak Barsmegyében fekvő tolmácsi birtokát,* miután nemsokkal azelőtt, 1302-ben, Bézs bán fia Lászlótól ennek nemcsényi birtokrészét vétel utján megszerezték. (L. f.)
Fejér, VI/I. k. 341. l. (hol Ravasz helyett Pous áll).
Knauz, II. k. 546. l. – Azon barsi várjobbágyok közül, kik 1262-ben a Tolmács nevü földnek egy részét a garamszentbenedeki apátságnak átengedték, Puyna (=Pónya) fia Márton «de villa Korsak» is volt. (Knauz, I. k. 473. l.) Korsak nevü helységet nem ismerünk, miért a nem éppen valószinütlen, hogy ez az «Oslyan» ferditése és hogy azon Simon, ki 1264 körül Bars fiainak bizalmi embere, az 1242. évi Mártonnak a fia. E Simonnak fia Márton pedig az 1304. évi eladó.
Ravasz utódairól nincs tudomásunk.
III. Borsnak fiai: Kopaj, Péter, Bató és Lambert szomoru véget értek. Kopaj feleségül vette Zaah nb. Felicián leányát Erzsébetet (=Sebe), minek következtében Feliciánnál való összeköttetésüket az ismert merénylet után a bitófán fizették meg;* birtokaikat mások kapták. Esetleges utódaikat nem ismerjük.
Anjoukori okmánytár, IV. k. 451. l. Kubinyi, Hontmegyei okmánytár, 103 l.
II. vagy Sánta Péternek fia György 1352- és 1380-ban mint «Nemcsényi» szerepel,* de miután ennek sem ismerjük utódait, joggal mondhatjuk, hogy I. Péter fiága e Györgygyel sirba szállt.
Anjoukori Okmtár, V. k. 611. l. Fejér, IX/V. k. 418. l.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi