Három adalék három generatióhoz.

Full text search

Három adalék három generatióhoz.
Régebben kiadott munkákban is találunk néha uj adatkákat, melyeket utóbb megjelent dolgozatok nem használtak föl. Igy tünt szemembe a Vaja-nemzetségről adott kis közleményemben emlitett régebbi birtokeladásra, illetve adományozásra vonatkozó oklevél (Turul, XXVII. 137. l.), melyről mellékesen megjegyezve, Weraner olyformán nyilatkozik, mintha én azt akartam volna, hogy 1903-ban közzétett oklevelet 1901-ben használjon föl (Turul, XXVI. 178. l.), holott én világosan ujabb nemzetségi kutatásaira utaltam, melyek 1904–1905 folyamán jelentek meg.
Néhány föl nem használt adalékra bukkanunk Vagner Józsefnek Adalékok a nyitrai székeskáptalan történetéhez (Nyitra, 1896) czimü becses munkájában is.
Az első adat genealogiai szempontból nem nyujt ugyan ujat, de Péter ispán szereplését, illetve érdemes munkásságának megjutalmazásáról való tudásunkat gyarapitja. A Ludány-nemzetség Emőkei ágának későbbi sorsára pedig genealogiai szempontból is hasznositható az a IV. Lászlótól eredő, 1284 ápril 24-én Pankota, mellett kelt oklevél, mely szerint a király consideratis fidelitatibus et servitiis comitis Petri filii Zobozlow de genere Lwdan quandam terram castri sui Nitriensis Malantha vocatam, que … usui quinque aratrorum vel citra sufficeret …, eidem comiti Patro et suis heredibus … contulisset. Ez a föld később a nyitrai káptalan birtokába jutott, de 1424-ben Emőkei Tamás fia Jakab vissza szerette volna szerezni (Vagner, id. m. 407. l.).
Két aprósággal bőviti Vagner a Divék-nemzetségről való tudásunkat. 1336-ban a pozsonyi káptalan, quum nobilis domina Margaretha filia quondam comitii Barlei de genere Dywek, relicta videlicet quondam comitis Mogh de Elephanth előtte meg nem jelenhetett, a nyitrai káptalan kérésére két megbizottját küldte hozzá, kik előtt Margit asszony de voluntate comitis Desev fratris sui patruelis et consensu birtokai tekintetében intézkedett (id. m. 390. l.). Barleusnak ezt a leányát eddig nem ismertük, sem azt nem tudtuk róla, hogy Elefánti Mog felesége lett, kitől azonban gyermekei nem születtek. Dezső ispán szintén ismeretlen tagja a Divék nemzetségnek. Ha a frater patruelisen Margit asszony unokatestvérét értjük, akkor Dezső ispán Barleus valamelyik testvérének fia volt.
Uj nemzetség merülne föl Mátyás királynak 1468 ápril 18-iki oklevelében, melylyel a zohori konvent 1379-i határjárásról szóló jelentését átirja. A konvent oklevelében arról van szó, hogy a birtok megállapitásakor eljutottak egy vizhez, mely possessionem Dobras domini episcopi (Nitriensis) a terris nobilium de genere Dynk, terras scilicet Moyteh … elválasztotta (id. m. 424–425. l.). Lehet azonban, hogy az Aba nemzetség egyik sarjadékának, Denknek ivadékairól van szó.
SÖRÖS PONGRÁCZ.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi