Egy irodalmi érdemjel tervezete.

Full text search

Egy irodalmi érdemjel tervezete.
Midőn hazánk szellemi mozgalmainak vezérférfiai semmi áron sem tudták az Akadémia létesitésének ügyét a XIX. század elején előbbre vinni, a Magyar Nemzeti Muzeum akkori igazgatója, Miller Jakab Nándor azzal a javaslattal járult József nádor elé, alapitsák meg a Tudós Társaságot a Muzeummal kapcsolatban, ennek keretein belül. Ezt Miller felfogása szerint annál inkább keresztül lehetett volna vinni, mert egyrészt a Muzeum a szükséges irodalmi segédeszközöknek egész gazdag tárháza felett rendelkezik, másrészt pedig, mert a Muzeumnak nemcsak az a rendeltetése és feladata, hogy az irodalom kincseit, a müvészet, természet remekeit összegyüjtse és a közönség részére kiállitsa, hanem az is, hogy ezeket hozzáértő szakemberek által tudományos módon feldolgoztassa.
Legfeljebb a magyar nyelvet és irodalmat kellene még fokozottabb müvelésben részesiteni, a mi akként történnék, hogy a Nemzeti Muzeum bizonyos pályakérdéseket tüzne ki, s a kik ezeket sikeresen megfejtenék, azokat a nádor a Nemzeti Muzeum levelező tagjaivá avatná.
E levelező tagok részére, azon kivül hogy szabad belépésük lett volna a gyüjteményekbe, hogy a fizetéstől eltekintve, ugyanazon jogokban része ültek volna az intézet részéről, mint annak felesküdt tisztviselői, hogy megválasztatásukról a nádori kanczellária hivatalosan értesitette volna az összes törvényhatóságokat és intézeteket, még egy irodalmi érdemjel-félét is tervezett Miller, a melyet a felség hozzájárulásával a nádor adományozott volna a kitüntetettnek.
Ez az érdemjel egy tojásdad alaku zománczozott kis pajzs lett volna, vörös szinü előlap ján középen az ország czimerével, felette F. R. A. arany betükkel (Franciscus Rex Apostolicus) alatta pedig e szavakkal Ar. 8. 1808. (Ez az a törvényczikk, a mely kimondotta a Nemzeti Muzeum megalapitását.) Hátsó, zöldszinü lapján két köralaku ezüst babérág közt e szavak lettek volna olvashatók: Praemium Eruditionis. Köriratként pedig, hasonlóképen ezüst betükkel Mus. SS. et 00. Reg. Hung. Jos. Palat. Vagyis: Museum Statuum et Ordinum Regis Hungaricum Joseph num Palatinale.
A jelvény, aranyszegélylyel, koronán függve, kétujjnyi szélességü, nemzeti szinü selyem szalagon, a mellen lett volna viselendő.
KOLLÁNYI FERENCZ.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi