A magyar heraldika korszakai. A m. tud. akadémia történelmi bizottságának megbizásából irta: Csoma József, Budapest, M. Tud. Akad…

Full text search

A magyar heraldika korszakai. A m. tud. akadémia történelmi bizottságának megbizásából irta: Csoma József, Budapest, M. Tud. Akademia, 1913.
A magyar heraldikai tudomány egyik legalaposabb ismerője több mint negyed századon át folytatott kutatásainak és tanulmányainak eredményeit foglalja össze a jelen munkában. Kizárólag a magyar családi czimerek művészetét tárgyalja, korszakonként, végigvezetve azok fejlődésén, alakulásain és hanyatlásán.
A mű tartalmilag főbb vonásaiban nem egészen ismeretlen a hazai heraldikával foglalkozók előtt. A nagytudományu szerző annak egyes részeit folyóiratunk egyes évfolyamaiban tette először közzé, de most, hogy összefoglalva is kiadta e tanulmányokat és az ujabb kutatások eredményeivel bővitett alakban tette azokat közzé, szélesebb körben is hozzáférhetővé lett munkája.
Csoma Józsefnek, társaságunk nagyérdemü másodelnökének a hazai heraldika körül szerzett érdemeit mindenütt ismerik a hol a magyar heraldikával foglalkoznak. Széleskörü heraldikai tapasztalatai, az anyagnak az emberi korlátok közti, lehetőleg teljes ismerete, a külföldi heraldikai tudományban való alapos jártassága folytán első sorban ő volt hivatott a magyar családi czimerek történeti fejlődésének kérdését tárgyalni.
Munkája hat nagy fejezetre oszlik. Kezdődik a magyar heraldika első két századával, azon korszakkal, a midőn a magyar heraldikának kutforrásait csaknem kizárólag a pecsétek képezik. Ez a forrásanyag részint az idő, részint az anyag romlandósága miatt egyre pusztul, és be fog következni az időpont, a midőn heraldikánknak ez a legrégibb forrásanyaga jóformán teljesen megsemmisül. Csoma szerencséje, hogy ő ezen anyagot még oly időben használhatta, a midőn az még nem szenvedett annyit az idők viszontagságai miatt. A magyar heraldika e legrégibb fejlődési korban a legtisztább nyomokon halad. A sisakdisz mindazon czimereknél a hol azt ismerjük, ugyanaz a mi a pajzsalak, a mi a legtisztább heraldikai elrendezés. A czimerek ábrázolásánál ezen egész első korban a legnagyobb egyszerüséget látjuk. A magyar nemesség nem fogékony a czimer iránt. Verbőczinél megtaláljuk azon elv kifejezését, hogy a czimer a nemességnek Magyarországon nem főkelléke és a magyar nemesség csak társadalmi kényszerből vette fel a czimert és azt hosszu időn keresztül nem is fejlesztette. Innen van az, hogy a XIV. század végén ugyanazon egyszerü czimeralakokkal állunk szemben, mint a legrégibb czimeremlékeknél és ha ebben az időben komplikáltabb a czimer az arra mutat, hogy az nem magyar eredetű, hanem idegen behatás következménye. Különösen az egyszerübb vidéki nemességnél tapasztaljuk azt, hogy a czimerekkel nem sokat törődött. A midőn a XIV. századdal a vidéki nemesség ből kikerült megyei tisztviselőkre nézve a pecsétek használatának szüksége – az oklevelek kiadása révén – elkerülhetetlenné vált, akkor czimerek hiányában a pecsétekre jelképeket vésettek. Csoma kimutatja, hogy az összes e korból származó alispáni kiadványokon található pecsétek közül legföljebb 10% czimeres, a többi jelképes. E jelképek a lehető legegyszerübbek. Csoma 75 ilyen jelképet mutat be, a melyek számtalan variatióban és kombinaczióban használtattak. Ebből a korból czimerek leginkább a zászlósurak pecsétein maradtak reánk. Ezeknél három esetet különböztet meg a szerző. Vagy hü maradt az illető zászlósur mint ilyen családi jelvényéhez és hatalmi állását csak a pecsét köriratában tüntette fel, vagy egyesitette az ősi czimert az ország czimerének egy részével mint hatalmi jelvénynyel, vagy pedig a a midőn az ősi jelvényt a pecséten a hatalmi jelvény teljesen leszoritotta.
A pecsétek mellett a heraldika legrégibb korszakának maradványait a sirkövek képezik. Ezekből azonban csak nehány maradt reánk e korból, ugy hogy ezek a csekély számnál fogva a magánczimerkutatásokra nézve számbavehető forrást alig képeznek.
Részletesen méltatja továbbá Csoma a bécsi képes krónikának czimereit, amelyek nem nagy számban vannak ugyan és a melyek heraldikai szempontból kifogások alá is eshetnek, de azért becsesek a középkori magyar heraldika szempontjából és ezért indokolt, hogy a szerző egyenkint foglalkozik velük.
E csekély számu heraldikai forráson, a melyek között mint emlitve volt a pecsétek a legjelentősebbek, épül fel a magyar heraldikának legrégibb korszaka, mely alakulásában lépést tartott a nyugat heraldikájávál, előbb minden valószinüség szerint a beköltözött idegen lovagok hatása, majd az Anjouk korában a fényes udvari élet befolyása alatt. Már ebben a korszakban mutatható ki egy bizonyos törekvés a naturalismus iránt, a mely később a magyar heraldikának egyik jellemző sajátsága lett.
A második fejezetben a szerző áttér az első czimeradományozásokra. Részletesen ismerteti a Károly királytól származó első három armálist, melyeknek eredetiei reánk maradtak, majd a Zsigmondtól származó Csentevölgyi armálist és a Semsey-féle armálist, mely utóbbinak csak szövegét ismerjük. Ezután áttér a késői gót korszakra, Zsigmond és utódai korára, a midőn a magyar heraldika a német heraldikát követi ugyan, de nem ragaszkodik vakon és szolgai módra ahhoz, hanem azt átidomitja annál is inkább, mert a 50hazai izlés és felfogás ellensége volt a merev stilizálásnak. E korszak heraldikája következetesen egyszerü czimeralakokat használ, de ezeknek naturalistikus szinezést, helyzetet és bizonyos cselekvő vagy szenvedő munkásságot jelző attributumot ad, ugy hogy e korban a természetes irányzat mindinkább előtérbe lép. E korból Zsigmond királytól maradt reánk a legtöbb armális, a melynek oka a magyar nemesség czimertelen állapotában feküdt, a melynek hiányát és hátrányát a Zsigmond királyt sürü külföldi utazásaiban kisérő magyar nemesség csakhamar megérezve azt czimeradományok kieszközlésével igyekezett pótolni és megszüntetni. Ebben a fejezetben szerző részletesen foglalkozik a festett czimerek technikájával, pajzszsal és a czimersmybolikával, méltatja a czimereket műtörténeti szempontból, szól a czimerek osztásáról, a sisakról, a takarókról és sisakdiszről és végül általános jellemzését adja e korszak heraldikájának.
A negyedik fejezet az olasz renaissance korát tárgyalja, a mely korszak czimeremlékei a heraldikus előtt már a hanyatlást mutatják, de viszont művészeti szempontból gyönyörü kivitelüek. Itt már a műtörténészszel találja magát szemben a heraldikus és e korszak heraldikai emlékei a magyar mütörténetnek örökbecsü emlékei. Mátyás, Ulászló és II. Lajos király czimeradományai képezik az olasz renaissance korának heraldikai emlékeit, a melyek közül nem egy párját ritkitó müalkotás, ha mindjárt heraldikai tekintetben teljesen elhibázott. E korszak heraldikájának egyik jellemző motivuma a sárkányalak, a melyet a czimerfestők sürün alkalmaznak. Csoma itt arra utal, hogy ezen művészeti szempontból oly hatásos motivum alkalmazásával a czimerfestők nehéz helyzetbe hozták a sárkányrend után kutatókat és kimutatja, hogy csak azon családok őseinek valamelyikét tarthatjuk a Zsigmond alapitotta sárkányrend tagjának, a mely családok czimerében a renaissance kort megelőző időben is előfordul a sárkánymotivum. Szól behatóan az arczképfestésről a heraldikában és azt a nézetet, a mely a heraldikában arczképezésre gondol nyomós argumentumokkal tudja megczáfolni. Ép ugy mint az előző korszakot tárgyaló fejezetben, itt is részletesen tárgyalja a czimer egyes alkotó részeit, a pajzsot, sisakot, takarókat, sisakdiszt, azok különböző alakjait és változatait.
Az V. fejezet a XVI. század heraldikájába vezet, a mohácsi vész utáni korba. Itt külön tárgyalja a nemzeti fejedelmek czimeradományait és a Habsburg házból származó uralkodókéit. Részletesen foglalkozik a nemzeti fejedelmek adományain kivül I. Ferdinand czimeradományaival, a melyeken mindaddig a mig el nem ismert királya Magyarországnak, a középkori, olasz renaissance hatását látjuk, mig az elismerés után ez a hatás elmarad és a czimerek a német izlés hatása alatt készülnek. De azért az első Habsburgok által adományozott czimerek a későbbi magyar heraldikának legjobb termékei. Különösen Rudolfnak a prágai várban kelt armálisai heraldikai szépség tekintetében messze fölötte állnak az olaszos heraldika termékeinek.
A VI. utolsó fejezet végül a teljes hanyatlásnak korát tárgyalja, a midőn a heraldika elvesztette már gyakorlati fontosságát és csakis dekorativ fontossággal bir, mint a kiváltságos nemesség jelzője. E dekorativ fontosság magyarázza meg azt, hogy a czimernek oly külső diszei fejlesztetnek ki, a melyek a heraldika fénykorában nem képezték a czimerek alkotórészeit. E korszakkal szerző a többi fejezetekhez képest röviden foglalkozik, a mi érthető is vérbeli heraldikusnál. Azonban részletesebben szól a beszélő czimerekről, a melyeknek divatját a Habsburgok plántálták át hozzánk, szól a guny czimerekről, melyekből kettő maradt reánk mint uralkodótól adományozott, az egyik per emínentiam gunyczimer a Guthai, a mely az egyedüli ismert magyar gunycaimer 1582-ből, a másik egy tréfás czimer I. Lipóttól a Váradi, máskép Kalmár-féle, fülét vakaró oroszlán.
Ezzel végére jutottunk Csoma könyve ismertetésének. A magyar heraldikai tudomány ritka becses gyarapodása e könyv, a mely a nagytudományu szerzőnek egy emberöltön keresztül végzett kutatásait foglalja össze. Reméljük, hogy a szerző e munka közzétételével nem tekinti tudományos munkásságát befejezettnek és hogy tőle a hazai heraldikai tudományos irodalomnak még számos becses gyarapodását várhatjuk.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi