Wilhelm Ewald. Siegelkunde. Handbuch d. mittelalterlichen und neueren Geschichte. Herausgegeben von G. v. Below und F. Meinecke. …

Full text search

Wilhelm Ewald. Siegelkunde. Handbuch d. mittelalterlichen und neueren Geschichte. Herausgegeben von G. v. Below und F. Meinecke. München und Berlin, 1914. XIV + 244. l.
Folyóiratunk 1912-iki évfolyamában* részletesen szóltunk Ewaldnak «Siegelmissbrauch und Siegelfälschung»... czimü munkájáról, a mely annak köszönhette létrejöttét, hogy a szerző a trieri érsekek pecsétjeinek kiadásán dolgozván, számos gyanus darabbal találkozott s ezeknek alapos vizsgálata közben gyüjtött kritikai megfigyelései, fejtegetései annyira kibővültek, hogy túllépték emlitett müve kereteit s külön bocsátotta közre. A rajnai pecsétekkel való foglalkozás közben, a mi esztendők munkája volt, megismerte majdnem az összes fontosabb pecsétgyüjteményeket, számtalan jegyzetet, képet gyüjtött s adatgyüjteményének felszaporodtával érlelődött meg benne az az elhatározás, hogy ezt rendszeresen kiegésziti és felhasználja a pecséttan összefoglaló előadására.
Turul, 1912. 187. l.
Sok évi gondos, szisztematikus munkájának gyümölcse 53fekszik előttünk tehát becses müvében, a melyről a legnagyobb elismeréssel szólhatunk s a melyet legmelegebben ajánlhatunk a sphragistika kedvelőinek és tanulmányozóinak figyelmébe. Jó és hasznos összefoglalás Ilgené is a Meister-féle Grundrissban,* de egyrészt nagyon is rövid, 57 oldalra terjed, s igy csak a legszükségesebbet nyujtja, másrészt pedig a vállalat czéljához alkalmazkodva csak a német gyakorlatról szól. Ewald azonban szabatos, világos előadásban fejteget minden idevágó, elméleti és gyakorlati szempontból fontos kérdést a német és külföldi irodalom alapos felhasználásával, mint gazdag jegyzet-apparátusa mutatja.
Turul, 1910. 95. l.
Első fejezete a pecséttan forrásairól szól, a régibb és újabb irodalomról és a pecsétgyüjeményekről. Kiemeli itt, hogy nagyon is érezhető a magyar és cseh királyok művészettörténetileg fontos pecsétei szisztematikus feldolgozásának a hiánya s megemliti, hogy Pray munkája teljesen elavult. (14. 1.) A M. T. Akadémia figyelmét nem kerülte el ez a hiány, már rég tervbe vette a magyar királyok pecséteinek kiadását; a mi pedig magyar pecséttan megirását illeti, reméljük, hogy ennek megvalósulását Ewald könyve is elősegíti jó lépéssel, mert mintaszerü beosztása, elméleti fejtegetései és megállapitásai, sokoldalu analogiái nagyon meg fogják könnyiteni ennek létrejöttét.
A következő fejezetekben (II–IV.) általánosságban szól a pecsét fogalmáról és használatáról, feltünéséről és elterjedéséről a középkorban, s a középkori pecsét jogi fontosságáról; majd a megpecsételés időpontját fejtegeti, a pecsétlenyomatok készitőit ismerteti, az ellenőrzést, a melyet a pecsételésnél gyakoroltak s a pecsételésért járó taxákat. Az V. fejezetben egy pecséttulajdonosnak különböző pecsétjeiről olvasunk, a VI.-ban pedig több személynek egy közös pecsétjéről, a pecsétek megujitásáról, megsemmisitéséről, örökléséről és megváltoztatásáról. Részletesen szól azután a pecsétnyomókról (VII. fej.), a pecsétek anyagáról (VIII. fej.), a pecsétlenyomatok elkészitéséről és az oklevélre való megerősitésükről (IX. fej.). Terjedelmes fejezet a X., a mely a pecsétek külső tulajdonságaival foglalkozik, nagyságukkal és alakjukkal, a pecsétképek különböző fajaival, és a világiak s egyháziak különféle pecsét-tipusaival, valamint a pecsétfeliratokkal. Az utolsó fejezet, a mely (XI.) összefoglalása Ewald e sorok elején emlitett müve eredményeinek, a pecsét-csalásokról szól, különbséget téve pecséthamisitás és a pecséttel való visszaélés közt. (l. Turul, 1912. 187. l.) A kötet szövegrészét jó tárgymutató zárja be.
Evvel azonban még nem meritettük ki e becses munka ismertetését, nem szabad megfeledkeznünk ugyanis arról a 40 tábláról, mely kitünő reprodukcziókban 328 pecsétképet mutat be s hasznos szemléltetőanyagot nyujt a szöveg tanulmányozásánál.
Holub József.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi