BUNYITAY VINCZE 1837–1915.

Full text search

BUNYITAY VINCZE
1837–1915.
Abba az örömbe, a melyet mindnyájunk lelkében az a hit keltett, hogy a királyi kegy Bunyitay Vincze nagyváradi kanonoknak, Társaságunk régi ig. vál. tagjának a püspöki méltóságot adományozta, keserü, fájdalmas izt vegyitett az a hiradás, hogy ez a kitüntetés halálos ágyán találta már az agg tudóst. Társaságunk iránt mindig nagy érdeklődéssel viseltetett s bár történetirói müködése más irányban folyt, találkozunk nevével folyóiratunk hasábjain is, s érdeklődésének és becsülésének beszédes bizonysága az a nemes tette, hogy végrendeletében megemlékezett Társaságunkról is.
1837 január 11-én született Sátoraljaujhelyen. A papi pályára lépett s ezt elvégezvén, három évi káplánkodás után 1863-ban Szentjobbon lett plébános, s itt, majd Bélfenyéren müködött 1879-ig. Már 1872-ben hozzáfogott a nagyváradi püspökség történetének megirásához s Lipovniczky István püspök 1879-ben püspöki könyvtárosnak nevezte ki, hogy minél eredményesebben végezhesse nagy munkáját. A hatalmas munka, sok esztendei szorgos kutatás gyümölcse, 1883–84-ben jelent meg három testes kötetben. Számos hazai levéltárban gyüjtötte össze hozzá az anyagot s kétszer járt Rómában is. E nagy müve mellett számos kisebb munkát s értekezést irt, a melyek részben önállóan, részben pedig folyóiratokban jelentek meg. A Turulban 1889-ben «Micz Bán és a Bocskay, Soós stb. családok származása» czimen irt tanulmányt.
Kiváló történetirói érdemei elismeréséül a M. T. Akadémia tagjai közé választotta, vál. tagja volt a Történelmi Társulatnak s 1888 óta Társaságunk ig. választmányának is. Nevét, nemcsak alapitványa fogja hirdetni, hanem szivünkben is hálával fogjuk őrizni emlékét.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi