Szentpétery Imre. A borsmonostori apátság Árpád-kori oklevelei. 1916. A Tud. Akad. kiadása. 1–134. l. és négy táblán 22 oklevélrő…

Full text search

Szentpétery Imre. A borsmonostori apátság Árpád-kori oklevelei. 1916. A Tud. Akad. kiadása. 1–134. l. és négy táblán 22 oklevélről írásmutatványok.
Ezzel az oklevélcsoporttal a szerző a Magyar Tudományos Akadémia megbízásából készülő Árpád-kori királyi oklevelek kritikai kiadásának és diplomatikájának munkálatai kapcsán foglalkozott. Műve példája azoknak a részletmunkáknak, a melyek kisebb kérdéseket minden vonatkozásukban éles világítás alá helyezvén, fogalmat adnak a kor általános gyakorlatáról. Biztos ítélettel és gyakorlott kézzel alkalmazza az oklevélkritika összes eszközeit s a hazai diplomatikában először aknázza ki az írásösszehasonlítás módszerének minden előnyét. E módszerrel hol az oklevelek hitelességére szerez döntő bizonyítékokat, a mennyiben más, kétségtelen hitelű oklevelekkel egy kézírást fedez fel, hol a hamisításra s a hamisítóra sikerül ráakadnia, megtalálván a hamis levél írójának kezevonását az érdekelt fél későbbi korból eredő oklevelei között; máskor pedig fontos megállapításokat von le a királyi kanczelláriai gyakorlatot illetőleg, a midőn kimutatja, hogy az Árpádok alatt nem volt még külön fogalmazói és külön másoló testület a kanczelláriában, s hogy az oklevelek jórésze még mindig a fogadó fél írását mutatja, tehát nem a kanczelláriában készült. A tárgyalt oklevélcsoport 83 darabja közül 16 hamisnak bizonyult. Aránylag nagy ez a szám, de a szerző megjegyzése szerint e csoport különösen megbízhatatlan, s a többi Árpád-kori oklevélnél sokkal kisebb a hamisítványok aránya. E 16 hamisítvány túlnyomó nagy része a XIII. század második negyedében készült, valamint négy más heiligenkreutzi hamis magyar királyi oklevél is; a rend kebelében tehát ebben az időben sokat hamisítottak. Nem egyedülálló ez a jelenség az akkori európai gyakorlatban. Ezek az évtizedek az oklevelezés hirtelen fellendülését mutatják, s számos jel szerint az egyetemi tanultságnak hirtelen elterjedését is. A szellem, a mely az egyetemi vitatkozásokban uralkodott, s a mely arra szoktatta a klerikusokat, hogy vélt igazukat bármely eszközzel diadalra segítsék, áthatotta az oklevélkészítés studiumát is. Pompás készségű oklevélírók bukkannak fel, – Mitis az osztrák Szt. Flórián papjai között mutatott ki ilyeneket, – a kik képzettségüket testületük rendelkezésére bocsájtották és nem okoztak maguknak lelkiismeretfurdalást 45azért, ha rendjük igaznak vélt jogait költött oklevélbe foglalták. Az oklevél még ujdonság volt e korban, feladata, rendeltetése nem állott még a maga realitásában a papság előtt, mely azt tartotta, hogy készítésének hosszú tanulással elsajátított tudományát jogosan felhasználhatja czéljaira. Ennek az általános jelenségnek egyik példája lehet a Szentpéterytől megvilágított borsmonostori és heiligenkreutzi hamisítványcsoport. A mű függelékében a tárgyalt 83 oklevélnek pontos regesztáját és a kiadások hibajavítását adja a szerző.
Hajnal István.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi