Institut für Genealogie, Familienrecht und Wappenkunde.

Full text search

Institut für Genealogie, Familienrecht und Wappenkunde.
1922 január 10-én a bécsi «Adler» heraldikai társaság tagjaiból ezzel a címmel egy munkaközösség alakult meg, mely azt tűzte ki céljául, hogy feldolgozzon e tudományszakok körébe vágó aktuális kérdéseket, felvilágosításokat nyujtson és szakvéleményeket adjon s elvállaljon mindenféle könyv- és levéltári kutatásokat, – mindezt szigorúan tudományos alapon hajtva végre.
1923 április 30-án zárult le első szakasza ez új alakulás működésének s az erről szóló igen érdekes jelentést az «Adler» Monatsblatt-jának 1913. évi október–novemberi számában (IX. Bd. Nr. 34–35.) olvashatjuk a kitünő heraldikusnak, Siegenfeldnek, tollából.
Nem érdektelen, hogy a mai viszonyok közt, az Ausztriában történt nagy átalakulás után is mily nagy érdeklődés nyilvánult meg itt ez új intézet iránt; kétségtelenül örvendetes jele ez annak, hogy a szaktársulatok több-évtizedes céltudatos és fáradhatatlan működése következtében a családtörténet művelése, kilépve régi szűk kereteiből szélesebb körök figyelmét is magára tudta vonni s arra a belátásra vezetett rá, hogy a polgári és paraszti ősök is érdemesek arra, hogy velük foglalkozzunk, sőt csakis az objektiv őskutatás teszi lehetővé azt, hogy a családok genealógiai és gazdasági fejlődésének legtávolabbi gyökereit felfedjük s ezzel a népalakulás elemeit is megismerjük.
A családtörténeti érdeklődés általánossá válását tükrözi vissza az Institutra bízott s általa végzett munkálatok iránya és sokoldalúsága is.
Nem részletezhetjük mind a 21 munkálatot, csak a bennünket közelebbről érdeklőket emeljük ki.
Az Institut megbízást kapott a tartományi kormánytól, hogy készítsen tervet Burgenland címerére történeti megokolással kísérve. A feladat – mint írja – nem volt könnyű. A békeszerződések három magyar vármegyéből «kellő történeti alap nélkül, önkényesen alakítottak meg egy teljesen új tartományt», Ausztria köztársaság kilencedik Bundeslandját. E vármegyék címereire nem gondolhattak, mert azok részben Magyarországnak hagyattak meg, ezért azután a XV. századba mentek vissza, amikor az első osztrák szerzemények történtek itt s annak a két grófi nemzetségnek címeréből szerkesztették meg Burgenland új címerét, amelynek kezében volt ekkor e terület legnagyobb része, t. i. a Mattersdorf-Forchtenstein-i grófok és a Güssing-Pernstein-i grófok címeréből.
A családtörténeti kutatások közül több bír magyar vonatkozással. Így pl. összegyüjtötték a bajor Pfalzból való Pscherer-családról szóló anyakönyvi bejegyzéseket, hogy ki lehessen deríteni e családnak állítólagos összeköttetését azzal a Pscherer-családdal, amely a Csehországban 1763-ban született Joseph P.-től származott le s amely a XIX. század első felében hazánkba jött, megszerezte Nyir-Bogát birtokot, 1889-ben nemességet kapott s 1896-ban nevét Bogáti Bogáthyra változtatta.
Genealógiai kutatásokat végeztek a Dietenheimból származó Brenner-család történetéhez, amely 1536-ban kapott császári címereslevelet. A család egyik ága hazánkba került katonai szolgálatban s B. Mátyás császári kapitány 1666-ban magyar nemességet kapott. Fiai közül Pongrácz Mátyás Nezsiderben hosszú időn át harmincados volt; 1692-ben szolgabíró, 1696-ban alispán Mosonban. 1674-ben Nezsiderben született fia, Domokos, volt az a hirhedt Brenner abbé, aki afölötti haragjában, hogy nem lett apja utóda az alispáni tisztségben, Rákóczihoz csatlakozott s mint a fejedelem egyik legbizalmasabb párthive nagy szerepet játszott, de végül öngyilkossággal vetett véget életének.
Megemlitjük még végül, hogy az Institut egy nagyobb munkát készít elő: «Stamm- und Ahnentafeln zur neussten Geschichte Österreichs; Krieg, Umsturz und Nachkriegszeit» címmel, amely a legjelentősebb vezető személyiségeket fogja tárgyalni, pártpolitikai állásukra való tekintet nélkül válogatva össze azokat.
H.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi