II. A katonai szolgálati jel.

Full text search

II. A katonai szolgálati jel.
I. Ferenc József királyunk, a katonai szolgálatban effektive eltöltött idő látható jeléül, 1849 szeptember 19-én tiszti és legénységi szolgálati jelet alapított. Eleinte mindakettőnek 2–2 osztálya volt. Több kisebb változtatás után 1890 március 12-én elrendelte a király, hogy a tiszti szolgálati jel ezentúl három osztályú legyen, amelyeket 25, 40 és 50 évi tényleges katonai szolgálat után lehetett megkapni. Ez az alapszabály 1913 augusztus 7-én annyiban módosult, hogy a II. osztályú jelvény ezóta már 35 évi szolgálat után járt.
Magyarország kormányzója, 1923 március hó 29-én kelt parancsiratával egy, a régi közös jelvényt pótló, magyar tiszti és legénységi szolgálati jelet alapított, amely már az újabbam leszállított leghosszabb szolgálati időhöz alkalmazkodik.
Minthogy a legénységi szolgálati jel alakja a régi maradt, itt most csak az új tiszti szolgálati jelet ismertetjük.
Ennek – csakúgy mint a réginek – három osztálya van, amelyek 20, 30 és 35 tényleges szolgalati év után kaphatók meg. Az, aki a szolgálati jel valamelyik magasabb osztályát megkapta, az alsóbbat többé nem viselheti.
A szolgálati jel mindhárom osztálya homályos bronzszinű, egyenlőszárú, fémkereszt. Szalagja piros-, keskeny fehér- és zöld- szegélycsíkkal.
A III. osztályú jelvény közepét a magyar szent korona fényes bronzból készült kisebbített mása fedi.
A II. osztályú jelvény közepét Magyarország cser- és olajággal övezett kis cimerének, fehérfémből készült, kisebbített mása foglalja el. A keresztszárak szélével párhuzamosan, keskeny sötétzöld zománcbetét fut körül.
Az I. osztály jelvénye a most leírottól abban különbözik, hogy rajta Magyarország aranyozott kis címerét két angyal tartja, maga a kereszt pedig egy 20 mm hosszú láncszemen függ.
A szolgálati jel mindhárom osztályát a balmellen kell viselni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi