I.

Full text search

I.
III. András királynak 1297. évben kelt nemesítő kiváltságleveléből* tudjuk, hogy ezen családcsoport tagjai Csögőd fiain Andráson, Csemőn (Chemeu) és Endrősön (Endreus) kívül még Csik (Chyk) fia Töbör (Teber), Salamon fia Sámuel, György fia János;* Lőrinc fia Benedek és Becs (Bech) fia Karácson (Karachin) voltak.
Er. a gr. Forgách-család ghymesi ágának ltárában a M. Nemz. Múzeumban, lényegtelen eltéréssel közölve: W. X. 258–260. 11.
Egy 1295-iki oklevél – W. V., 144–145. és 132–133. 11. – szerint ez a János Gergely fia volt. A helyes név a Gergely és György nevek gyakori cseréje folytán már alig állapítható meg, éppoly kevéssé, mint a Mátyus és Mátyásé.
Mint a továbbiak fonalán ki fog tűnni, Salamon fia Sámuelnek, Csögöd testvérének kellett lennie, azért e két utóbbit későbbre hagyva, itt előljáróképen csakis ezen családcsoport többi tagját, a nemesítő levél szerint Csögöd fia András fratres-eit, atyafiait mutatjuk be röviden.
Csík fia Töbör.
A kiadott oklevelekben csak egyetlenegyszer, 1276-ban találkozunk nevével és pedig szept. 3-án, amikor Árpádházi Margit boldoggá avatása ügyében foganatosított tanukihallgatások során a Szt Jakabról nevezett várkonyi egyház Péter és a Szt. Istvánról nevezett kürti egyház János nevű plebánosai vallották, hogy másokon kívül Lucsei Töbör (Teber de Luce), akit a kürti plebános még 3«comes Teber» névvel is illet, látta, hogy a Gellei Bodó (Budo) ispán (comes) fia István, akit a rossz lélek megszállt volt («habebat spiritum immundum»), Árpádházi Margit sírjánál három hónap alatt meggyógyult, de nem teljesen, mire atyja ellenkezése dacára még egyszer visszatérve teljesen felépült.*
Monum. Romana episcopatus Vesprimiensis I. 368. és 371. 11. Tekintve, hogy a tanukihallgatásokat idegen – olasz – pap foganatosította, kétségtelen, hogy a helynevek torzított alakban kerültek a jegyzőkönyvbe. Mivel Várkony temploma most is Szt. Jakabot, a pozsonyvármegyei Kürt-é pedig Szt. István vértanut tiszteli védőszentjéül, jó okkal tekinthetjük ezen helyeket azoknak, amelyek a jegyzőkönyv eredeti szövegében Guarcon és Curt néven szerepelnek. Ugyane megfontolás alapján következtethetjük, hogy az eredetiben említett Galya alatt Gelle, újabb időben Egyházgelle értendő. Várkony alsó-csallóközi kis község Duna-Szerdahelytől D.-re, Nagy- és Kis-Lucstól D.-K.-re, Kürt kisközség ugyanott, Duna-Szerdahelytől K.-re, Nagy- és Kis-Lucstól É.-K.-re, Egyház-Gelle kis község ugyanott, Nagy- és Kis-Lucstól É.-Ny.-ra.
Mennyi ideig élhetett Töbör az 1297-ben történt megnemesítése után, nem tudjuk, mivel ez időponton túl sem a közzétett, sem pedig a hozzáférhető, közzé nem tett oklevelekben adat róla nincs. Annyi azonban bizonyos, hogy két fia maradt: Jakab és Finta, akik 1316-ban Felsőlucsei Sacho fia Páltól 10 penza denáron egy hold földet szereznek,* amivel ismereteink ezekről is kimerültek s utódaiknak sincs nyoma.
Anj. O. I. 404. 1. er. a pozsonyi kápt. hit. h. Itárában C. 14. f 11. L. 8 jelz. a.
György (Gergely?) fia János.
Ez idő szerint sem róla, sem pedig Lőrinc fia Benedekről és Becs fia Karácsonról több adattal nem rendelkezünk. A legnagyobb valószínűséggel mondhatjuk azonban, hogy ezen Györgynek vagy Gergelynek és Lőrincnek a megnevezett fiúkon kívül még legalább egy-egy fiúk volt és pedig az elsőnek Máté, a másodiknak Sebestyén. Az elsővel 1327-ben máj. hó 18-án találkozunk, midőn a szilaslucsei kir. udvarnokok Budo vérdíja dolgában a töbörlucsei kir. udvarnokokkal a pozsonyi káptalan előtt egyezkednek, akikért Csögöd fia András fia István, továbbá Sebestyén, egyéb felsorolt rokonaik, közöttük Gergely fia Mátéért is megjelentek.*
Er. Kondé-csal. ltára, közölte Knauz: M. Tört, T. XX. 250–251. 11., továbbá Wertner: Tört. T. XI. 305–306. 11.
A második: Lőrinc fia Sebestyén, mint imént láttuk, ugyanekkor András fia Istvánnal a töbörlucsei kir. udvarnokokat képviseli; egy évvel korábban pedig, 1326-ban a már többször említett András másik fiával Péterrel együtt mint töbörlucsei kir. udvarnokok átiratják a pozsonyi káptalannal annak 1323. évi november hó elsején kelt bizonyságlevelét a szilas- és töbörlucseiek között Lakszeg (Lakzyg) nevű földrész tárgyában létrejött egyezségről.*
A pozsonyi káptalan ez évi aug. hó 15-én kelt kiadványa ugyanazon kápt. hit. h. ltárában C. 9. f. 4 nr. 2 jelzet alatt, közölte Dedek 8o–81. 11.
Salamon fia Sámuel.
Életét homály fedi, 1297-iki megnemesítésén kívül róla mit sem tudunk. Ugyancsak ismeretlen a fiáé, Mihályé is, kit csak névleg ismerünk. Ennek fia az a Bári Miklós, aki 1394-ben mint kijelölt kir. ember szerepel.* s aki ugyanez évben atyafiaival, Ponya Péterrel és Csögöd fia András leszármazóival a bári* birtok iránt perbe szállván, mint alább még látni fogjuk, annak egyharmadát elnyeri.*
C. D. X/2. 185. 1.
Újabban Felbár alsó-csallóközi kis község Nagy- és Kis-Lucstól kissé D.-Ny.-ra, a Somorja–Bös közötti országút mentén.
Kaplai János országbíró 1394. évi nov. 8-án Visegrádon kelt ítéletlevelének XVII. századi rossz másolata a br. Jeszenák-család ltárában, M. Nemz. Múz.
1395-ben kijelölt királyi ember* és ugyanebben az évben még királyi emberként találjuk annál a vizsgálatnál, amelyet a győri káptalan Kis László mester, Máté és Sebestyén királyfalvi nemesek ellen a pozsonyi káptalan körmösdi birtokából történt foglalás miatt foganatosított.* Hasonló minőségekben találkozunk vele még az 1397-iki,* 1401-iki,* 1402-iki* és 1409-iki* években is.
Pozsonyi kápt. magán ltára C. D. f. 1, nr. 23 A és B.
U. itt C. D. f. 7, nr. 69.
U. itt C. E. f. 2, nr. 65.
U. itt C. E, f. 4, nr. 120, másolata a Tud. Akad. könyvtárában, Knauz hagyat., XV. sz. okmány másolatok, jele 26.
U. itt C. E. f. 4, nr, 119, másolata mint előbbié 28 jel alatt.
C. D. X/2. 807–808. 11.
Utódait az oklevelekben szereplő sok Bári nemes között teljes bizonyossággal megállapítanunk 4közelebbi adatok hiányában mindezideig nem sikerült.*
A Bári nemesekre vonatkozó kutatásaink újabb keletűek s így a pozsonyi káptalan levéltárait, minthogy azok újabban hozzáférhetetlenek, e részben igénybe nem vehettük.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi