VII. B) A család Fekete (helyesebben Keszölcési) vonala.

Full text search

VII. B) A család Fekete (helyesebben Keszölcési) vonala.
Mint már korábban említettük volt, ez a vonal Imre fia Andrástól, Boldizsár fitestvérétől veszi eredetét. Irott emlékkel róla nem rendelkezünk. Fia:
Kelemen, kiről csak szórványos nehány adattal rendelkezünk. Az 1607-iki esztendőben II. Rudolf királyi emberül jelöli.* Egy fennmaradt tanukihallgatás szerint Sárosfalváról származott Keszölcésre.* Neje Keszölcési Csontffy Ilona, kitől egyetlen fia Péter származott.* Kelemen korán – 1607 körül – elhalván neje másodszor is férjhez ment nemes Kaydochy máskép Szabó Péterhez, aki utóbb, 1625-ben II. Ferdinánd király Bécsben, január hó 26-án kelt adománylevelével nemességet, helyesebben mondva címerújító levelet kapott,* amelybe mostoha fiát Bitó (így!) Pétert is bevétette. Csontffy Ilona 1650 aug. 30-ika előtt halt el, mivel ekkor már az első és második házasságából való leszármazói zálogosítják el vajkai félhelyes birtokukat 93 jó ezüst tallérban nemes Füsü András kovácsnak 99 évre.*
O. Ltár m. k. udv. kancell. 1777, nr. 4050.
Kajdacsy Miklós által Vajkán 1757. évi okt. hó 9-én Bittó István érdekében foganatosított tanuvallatás. A vallomást tevő nemes Szabó Pál keszölcési birtokos, csal. ltár. A vallatás Kelemen leszármazóiról is tájékoztat.
Csontffy Ilona leszármazottja Csont (Chond) fiai egyikének, akiknek III. András megengedte 1296-ban, hogy a vásárolt Keszölcés (Kezulche) és Kisdoborgaz (Kisduburghuezt) adományföldjük megtartásával a mosonyi-vár jobbágyai sorából az esztergomi egyház nemes harcos jobbágyai sorába lépjenek át (a vonatkozó oklevél kelte: 1296 aug. 19-ike), Ladomér esztergomi érsek ezt az oklevelet Káldiváron ugyanez évi aug. hó 23-án átírja; mindkét oklevél Forgách Ferenc esztergomi érsek 1611. évi nov. hó 8-án kelt átírásában a csal. levéltárban.
O. Ltár, helytt. oszt. Nobilitaria cottus Poson, docum, nr. 706, hit. másolatban. Nsség hird. Pozsony vm. Szt. Háromság utáni vasárnapot követő hétfőn (jún. 8.). A nsség levelet 1725-ben Pozsony vm. nsség igazoló bizottsága előtt bemutatta, Kajdacsy Pál, 1. O. Ltár helytart. oszt. Investigatio nlium cottus Poson A–9; erre történik hivatkozás Kajdacsy Ferenc nsségvitató perében 1790-ben, 1. u. itt Nobilitare 1790, fons 16 jelz. alatt.
A pozsonyi kápt. vonatkozó kiadványának hit. átírása a csal. ltárban.
Kelemen és Csontffy Ilona említett fia Péter, 1607 körül született, legalább erre vall a pozsonyi káptalan 1612. évi időlátó (revisionális) levele, mely szerint a mostoha atyja által a káptalan előtt bemutatott és Bittó Kelemen fiának vallott Péter ez időben körülbelül öt éves lehetett.* Ezzel majdnem egyező Péter saját vallomása, amelyet egy kihallgatása alkalmával 1671-ben tett, e szerint akkor 65 éves volt.*
Pozsonyi kápt. hit. h. ltára, prothoc. 29, fol. 27, ennek 1794 nov. 24-én kelt hit. kápt. másolata a csal. levéltárban.
O. Ltár, tábl. oszt. 5–7697, iratjegyzék nr. 11
Körülbelül 1672-ig Vajka érseki szék szolgabírája volt.* Ezen tiszte mellett aligha gazdálkodott soká, mert vajkai birtokát, mint láttuk, 1650-ben elzálogosította. Ezen birtokán kívül Sárosfalván is volt birtoka, mert midőn 1652-ben Bittó Lukácsot és Mihályt a nőágtól visszapörölt birtokba beiktatták, a szomszéd birtokosok között ő is szerepel.* E mellett szól még az is, hogy 1667-ben Bittó István és Ferencnek egy üres nemesi kuria tulajdona iránti ügyében Földes János ellen a pozsonyvármegyei szolgabíró másokkal egy Nagy András nevű sárosfalvi jobbágyot is hallgatott ki, aki vallomása szerint Bittó Péteré volt.* Egyébként tudjuk, hogy Sárosfalván 34egy üres telke és háza volt, mely utóbbi az 1666-iki esztendőben tűzvész áldozata lett.*
Erre vonatkozólag 1, az 1652 aug. 27-iki és 1671 szept. 10-iki okleveleket a csal. ltárban, továbbá M. Nemz. Múz. törzsany. 1653 máj. 2, Vajka keletűt (jele 1925/27. Tagányi), végül O. Ltár m. k. udv. kanc. 1777. nr. 4050.
A vajkai birtokra vonatkozólag 1. a csal. ltár XVIII. századi elenchusát, a sárosfalvira pedig a csal. ltár. 1652 aug. 27-iki oklevelét.
Az 1667 dec. 16-án kelt tanuvallatási jkv. a csal. levéltárban.
Csal. ltár, 1671. évi szept. 10-én Sárosfalván kelt tanuvall. jkv.
Ekkortájt a család egyik vonalán sem lévén más Péter, kétséges sem lehet, hogy a felsorolt sárosfalvi ingatlan birtok csakis az övé lehetett. E mellett szól még a Földes István elleni, alább említendő pöre is.
A nőágtól visszaperelt birtokok 1652-ben történt beiktatásánál jelen volt mint szomszédos birtokos, aki a visszaszerzett birtokokban az alkalommal nem részesült. Ezért utóbb próbálkozott, hogy azokból ő is megkapja részét. Mint fennmaradt irott emlékek tanusítják, ebbeli törekvését békés uton elérnie nem sikerült, azért 1674.-ben Pozsony vármegyéhez folyamodik, hogy az segítse őt a leányágtól visszaszerzett, őt megillető birtokrészhez. A vármegyéhez intézett kérvénye szerint atyja Kelemen ezé pedig András volt, Boldizsár testvére.* Kérvényével a vármegye még ugyanez évi jún. hó 25-én Somorján tartott közgyűlésén foglalkozván, őt a törvényes útra utasította.* Ennek következtében 1676-ban megintette Bittó Ferencet és Istvánt birtokrésze kiadása miatt. Minthogy erről nevezettek hallani sem akartak, a törvényszék elé megidéztettek.* Mint végződött pöre, adatok híján nem tudjuk. Valószínű, hogy Péter 1677 körül bekövetkezett halálával az egész ügy megszünt.
Csal. ltár, 1. az 1671 szept. 10-ikit és 1674. jún. 25-ikit.
A pörre utalást ill. 1. u. itt az előbbi jegyzetet.
Er. a csal. ltárban, kelte Sárosfalva 1676 jan. 14-ike.
Ezzel a pörével majdnem egyidejűleg még Földes István ellen is volt pöre sárosfalvi házának elhamvasztása miatt, melyben Földes az 1676-iki esztendő elején a legközelebbi törvényszék elé megidéztetett. Ennek kimenetele is ismeretlen.*
A Sárosfalván 1676 jan. 17-én kelt idézésről szóló tanusítvány a csal. ltárban és a XVIII. századi elenchusban u. i.
Péter feleségének nevét nem ismerjük s róla nincs adatunk. Házasságából két fiú: Pál és Péter továbbá négy leány származott.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi