II. A társaság tagjai.

Full text search

II. A társaság tagjai.
3. §. A társaság tagjai a) tiszteleti, b) alapító, c) rendes tagok.
4. §. Tiszteleti tagot a társaság elnökségének ajánlatára az igazgatóválasztmány hozzájárulása után a közgyűlés, új alapító és rendes tagot pedig valamely társulati tag ajánlatára az igazgatóválasztmány választ.
5. §. Tiszteleti taggá választható, aki a Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság körül és az általa művelt tudományszakok terén kiváló érdemeket szerzett. Külföldiek megválasztásához a m. kir. belügyminiszter jóváhagyása kérendő ki. A tiszteleti tagnak a választmányi üléseken szavazati joga van.
6. §. Alapító taggá választható az, aki a Társaság céljának előmozdításához legalább a mindenkori évi rendes tagdíj húszszorosát kitevő összeggel járul éspedig akár készpénzben, akár az igazgatóválasztmány által megítélendő biztosítékot és legalább a mindenkori évi rendes tagdíj összegével felérő jövedelmet nyujtó kötelezvényben vagy értékpapírban. Jogi személyek csak akkor választhatók meg alapító tagnak, ha legalább a mindenkori évi rendes tagdíj harmincszorosát kitevő összegű alapítványt tesznek.
7. §. Rendes taggá választható a hazai történetnek minden kedvelője, akit a Társaság egy tagja írásban ajánl és aki magát kötelezi, hogy legalább öt éven át a Társaság pénztárába Budapesten a Társaság közgyűlése által időnként megállapított és a m. kir. Belügyminiszter által jóváhagyott összeget tagdíjul lefizeti. A rendes tag kilépési szándékát az ötödik év leteltével az esedékes tandíjak lefizetése után a titkárnál bármikor írásban bejelentheti.
Ha valamely rendes tag az alapítók sorába lép, nem esik új választás alá.
Kiskorúak a társaság tagjaiul csak szülői, gyámi vagy törvényes képviselői beleegyezéssel vehetők fel.
8. §. A tagság megszűnik: 1. halál, jogi személyeknél megszűnés, 2. kilépés, 3. törlés, 4. kizárás útján.
9. §. Ha a társaság valamely tagja tagdíjfizetési kötelezettségének ismételt felszólításra sem tesz eleget, az igazgatóválasztmány által a tagok sorából törölhető. Mindazokat a tagokat, akik a társaság szellemével és törekvésével ellentétes vagy hazafiatlan magatartást tanusítanak, valamint azokat, akiket valamely közönséges bűncselekményért jogerősen elítéltek, az igazgatóválasztmány a tagok sorából kizárhatja.
10. §. A társaság tagjai közül olyanok, akik tudományos munkásságuk által kiválóbb érdemeket szereztek, a levelező tag címmel tüntethetők ki. Erre vonatkozó ajánlat két igazgatóválasztmányi tag aláírásával az igazgatóválasztmányhoz nyujtandó be, amely az ajánlat felett titkos szavazással egyszerű szótöbbséggel dönt.
11. §. A társaság tagjai az évenként tartandó rendes és esetleges rendkívüli közgyűlésen szólási és szavazati joggal bírnak. A tagoknak a társaság, kiadványaihoz való jogát az alapszabályok 45–46. §§-ai írják körül.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi