IV. Az igazgatóválasztmány.

Full text search

IV. Az igazgatóválasztmány.
16. §. Az igazgatóválasztmány az elnökön és másodelnökökön kívül hatvan tagból áll. Az igazgatóválasztmányi tagokat a rendes évi közgyűlés a társaság alapító és rendes tagjai sorából választja hatévi időtartamra oly módon, hogy a tagok legrégebben választott egyhatoda minden évben kilép, akik helyett a közgyűlés ugyanannyit választ. A kilépő tagok újra megválaszthatók. Azt, hogy a kilépés minő sorrendben történik, a jelen alapszabályok jóváhagyását követő legközelebbi igazgatóválasztmányi ülés sorsolás útján állapítja meg.
Időközben elhalt vagy netalán kilépő igazgatóválasztmányi tagnak helyére a legközelebb eső választás alkalmával mindenkor csak az illetőkre nézve érvényes hatéves időszak lejártáig történik a választás.
17. §. Igazgatóválasztmányi taggá a társaság bármely alapító vagy rendes tagja választható.
18. §. Az igazgatóválasztmány minden negyedévben egy rendes ülést tart, melyre a tagok a napirend közlése mellett egy héttel előbb meghívandók. A tudományos felolvasásokon és előadásokon kívül ezen rendes üléseken igazgatja a társaság ügyeit, ú. m. megállapítja a társaság ügyrendjét, a tisztviselők tiszteletdíjait és az írói díjakat, a kiadványokat és az azokra fordítandó összegeket, a titkárhoz érkező ajánlatok alapján megválasztja az új tagokat, adott esetekben a tagok törlése, illetőleg nyilvános kizárása felett határoz, a rendes, esetleg a rendkívüli közgyűlés napját és tárgyait kitűzi, a társulat vagyonának biztos kezeléséről gondoskodik, a költségvetést évenként megállapítja, a társaság gazdasági ügyeinek vitelére, kiadványai szerkesztésére, benyujtott munkák megbírálására stb. szükség esetén bizottságot vagy egyes tagokat küld ki.
19. §. Az igazgatóválasztmány üléseiről jegyzőkönyv vezetendő, melyet az ülés elnöke és a jegyzőkönyvvezető ír alá és két igazgatóválasztmányi tag hitelesít.
20. §. Az igazgatóválasztmányi tagoknak joguk van az igazgatóválasztmányi üléseken a társaság ügyeit illető indítványokat tenni és minden kérdés eldöntésében szavazatukat érvényesíteni.
A tiszteleti tagoknak az igazgatóválasztmányi üléseken tanácskozási és szavazati joguk van.
21. §. Az igazgatóválasztmány rendes ülései nyilvánosak. Ez üléseken a társaság minden tagja jelen lehet, szólási és szavazati joggal azonban csak a tiszteleti, az igazgatóválasztmányi tagok és a társaság tisztviselői bírnak. Határozathozatalra az elnökön kívül legalább tíz igazgatóválasztmányi tag jelenléte szükséges.
22. §. Öt igazgatóválasztmányi tagnak az elnöknél írásban, a tárgy megjelölésével benyujtott kívánságára egy hét alatt rendkívüli igazgatóválasztmányi ülés hívandó egybe, amit megtenni különben – ha a társaság érdekei sürgősen kívánják – magának az elnöknek is jogában áll.
23. §. Minden nyilvános igazgatóválasztmányi ülés, ha a tárgyalásra jövő ügyek természete úgy kívánja, zárt üléssé alakulhat át és ilyenkor csak a tiszteleti tagok, az igazgatóválasztmány tagjai és a társaság tisztviselői lehetnek jelen.
24. §. Az igazgatóválasztmány határozatai 15 nap alatt a közgyűléshez megfellebbezhetők.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi