A Zichi és Vásonkeői gróf Zichy-család idősb ágának okmánytára. XII. k. Gr. Zichy István áldozatkészségéből kiadja: dr. Lukcsics …

Full text search

A Zichi és Vásonkeői gróf Zichy-család idősb ágának okmánytára. XII. k. Gr. Zichy István áldozatkészségéből kiadja: dr. Lukcsics Pál. Budapest, 1931. 8° XXVII. † 462 l.
A gróf Zichy-család történetírói részről jól ismert és sokat felhasznált s családtörténeti szempontból is nagybecsű okmánytárának korábbi, a Magyar Történelmi Társulat által gróf Zichy Nep. János áldozatkészségéből közreadott 11 kötetéhez ez a, nem ugyan a Történelmi Társulat kiadásában, de szintén a család tagjának, gróf Zichy Istvánnak a tiszteletreméltó bőkezűségéből kiadott XII. kötet tulajdonképen kiegészítő, pótkötet szerepét tölti be. A zsélyi nemzetségi levéltár 272 új oklevelét és egyéb iratát tartalmazza, bezárólag Mátyás király haláláig, melyek a Zichy-Codex előző kötetei szerkesztőinek figyelmét elkerülték, vagy amelyek a levéltár missilis anyagának rendezése közben kerültek elő. Közelebbről öt Árpád-kori, 51 XIV. sz.-i és 216 XV. sz.-i darabot ölel fel. Különös értéket ad e kötetnek a száznál több missilis levél: a középkori társadalmi és családi élet, gazdasági és műveltségi viszonyok, közéleti szereplés és országos események mindmegannyi becses forrásai. A 262. számú, Várdai Aladárnak 1486 táján testvéréhez, Miklóshoz, írt levele legrégibb magyar missilis levelünk.
A XII. k. okleveles anyaga általában ugyanazon családok köré csoportosul, melyek az eddigi köteteket is végigkisérik, kiegészítve az ezekben foglaltakat. A Báthmonostori Töttös- és ennek 1468-ban férfiágon történt kihalása után e család birtokainak s ezekkel 79együtt levéltárának örököse, a Kisvárdai Várdai-család körül forgó mozgalmas élet kifejezője. A kiadó a kötet meghatárolt anyagán felül Függelékül a kisvárdai uradalom 1521-ből való urbáriumát és Várdai Ferenc erdélyi püspökségének 1513–1524-ből fennmaradt számadásait is közreadja. Mindkettő, de különösen utóbbi XVI. sz. eleji gazdasági történetink értékes forrása. A számadások elé írt bevezető ismertetés (365–374-l.) azáltal, hogy a püspök egyéniségének megrajzolása mellett a püspöki gazdálkodás adminisztrációját is részletesen bemutatja, azok könnyebb megértését segíti elő.
Családtörténeti vonatkozásban is figyelemreméltó Lukcsicsnak a pótkötethez írt bevezetése, melyben a gróf Zichy-nemzetség zsélyi levéltárának keletkezését és kialakulását fejtegeti. Genealogiai alapon mutatja ki, mikor és mily rokonsági kapcsolatok, főleg beházasodások, révén jutottak be oda különböző családoknak e levéltár anyagát kitevő iratai. Ezek útját a gróf Zichy-családnak a Briberi Melithek közvetítésével a Guthkeled-nembeli Várdai-családhoz való rokoni kapcsolata jelzi, mely utóbbi család iratai – mint említettük – a XV. sz. második felében a Töttös-család levelesládájával bővültek. E levéltártörténeti levezetéseket levéltári adatok alapján összeállított, kimerítő családfák kísérik.
A kiadás módját illetőleg Lukcsics általában a korábbi kötetek szerkesztőinek elveit követi. Gondos törekvése, hogy a datálatlan iratok létrejöttének idejét és származását közelebbről meghatározza. Kár, hogy a szövegközlések után olvasható egyes megállapításait elszórtan hagyta s nem foglalta össze egy egészbe. A korábbi kötetek jó szokásától eltérőleg az okleveleken fennmaradt pecsétek címerábráit, hihetőleg helykímélésből, nem írja le. A pecsétek kellő védelem híján még ma is leszakadásnak, vagy lepergésnek vannak kitéve; a meglévők leírása ez esetre sokat menthet a sphragistikai kutatás számára.
A kötetet Név- és tárgymutató zárja. Jól tette volna a szerkesztő, ha ennél szigorúbb reviziót alkalmaz. Ezzel mentesíthette volna bizonyos szerkezeti és névhibáktól (pl. többhelyütt ugyanazon személyeknek az eredeti különféle írásmódhoz való ragaszkodás következtében különböző neveken előfordulása, egyes téves névmegállapítások) s a kötet főanyagának: az okmányközléseknek és az ismertető leírásoknak a színvonalára emelhette volna.
A mai időkben különösen örömetkeltő és hálára késztető dolog, hogy a M. Tud. Akadémia tagjai között helyet foglaló tudós gróf áldozatos tudományszeretete. Lukcsics többéves munkásságának eredményeit e kötet kiadási költségeinek vállalásával közrebocsátani és ezáltal a magyar történettudományt újabb forrásanyaggal gazdagítani lehetővé tette.
Dr. Czobor Alfréd.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi