Baán Kálmán: Magyar genealogiai és heraldikai forrásmunkák. Budapest, 1932. 84 l.

Full text search

Baán Kálmán: Magyar genealogiai és heraldikai forrásmunkák. Budapest, 1932. 84 l.
Köblös Zoltán kitűnő munkája (Magyar családtörténeti könyvészet 1472–1905. 1909.) csupán a nyomtatott családtörténeti forrásanyagot és feldolgozásokat rendszerezte, a kéziratos valamint a levéltári anyagot azonban figyelmen kívül hagyta. Az 1905 óta megjelent genealogiai irodalom is csupán a Századokban talált bibliográfiai rendszerezésre, de 1918 óta ez is megszűnvén, genealogiai irodalmunk újabb termékeiben a tájékozódás azóta rendkívül megnehezedett nemcsak az érdeklődő nagyközönség, hanem a szakemberek számára is.
Baán Kálmán ezt a kettős hiányt akarta pótolni, egyrészt napjainkig rendszerezni kívánta genealogiai irodalmunkat, másrészt a nagy közgyüjtemények és levéltárak kéziratos családtörténeti anyagát is felvenni kívánta bibliografiájába. Rendszerezése inkább a nagyközönség igényeit tarja szem előtt, aminthogy munkáját is a címben «a családtörténet és nemességkutatás kulcsá»-nak nevezi.
Kár, hogy Baán nagyon sietett munkájának közzétételével, annyira, hogy ez már az elérhető teljesség rovására megy. Jobb lett volna kutatásait még tovább folytatni, s legalább a Budapesten található genealogiai kéziratokat mind felvenni, amellett, hogy a nyomtatott anyag is erős kiegészítésre szorul, mert a folyóiratokban megjelent nagyszámú cikket nem vette fel bibliografiájába, csakis az önállóan és különlenyomatban megjelenteket. Baán munkájában csak a Magyar Nemzeti Múzeum kézirattárában őrzött genealogiai anyagot dolgozta fel részletesen, s kétségkívül ez munkájának a legnagyobb érdeme is – ellenben úgy az Országos Levéltár, mint a Magyar Nemzeti Múzeum Levéltári Osztályának kéziratos anyagát szinte figyelemre se méltatta. Ezek munkájának a legégetőbb hiányai, amelyet vagy egy pótkötetben, vagy egy új kiadás alkalmával okvetlenül pótolnia kell.
A bibliográfiába felvett művek sem teljesek, amire már Döry Ferenc is részletesen reámutatott (Levéltári Közlemények, 1932, 155–6 l.). A közölt címekben is számos hiba és tévedés van, ami részben a gyors munkának, kisebb részben pedig sajtóhibának tulajdonítandó.
Baán munkája jelen, nem befejezett állapotában is hasznára lehet úgy a szakembereknek, mint az érdeklődőknek. Várjuk mielőbb a kiegészített és a hibáktól megtisztított újkiadását.
T. L.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi