TÁRCA.

Full text search

72TÁRCA.
A Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság működéséről 1930 elején számoltunk be utoljára folyóiratunkban. A Társaság életében azóta lefolyt események közül fájdalmasan tör fel az a súlyos veszteség, mely elnökének, Áldásy Antalnak, a nyár folyamán történt elhunytával érte. A Turul-ról is hiányzik neve, a gondos, lelkiismeretes szerkesztőé, és annak most megjelent füzete már csak mélységes gyászunknak tud tanuja lenni. Mult évi, 1931 nov. 26-án tartott közgyűlésünkön még jelen volt; de hosszú, súlyos betegségének előjelei már akkor mutatkoztak, s ezért úgy e közgyűlést, mint a következő igazgató-választmányi üléseket is már Szentpétery Imre másodelnök vezette. A megírt szomorú esemény okozta, hogy – miután a Turul szerkesztése ügyében csak az őszi ig.-vál. ülés határozhatott, annak idei évfolyama nem jelenhetett meg idejében s ez alkalommal még összevont, egész évfolyam alakjában kellett azt szétküldenünk t. tagjainknak.
A Társaság új elnökének megválasztása ezévi december hó 14-re összehívott rendes közgyűlésünk napirendjére tüzetett ki. A közgyűlés, melyen Varjú Elemér másodelnök elnökölt, egyhangú szavazattal Szentpétery Imre eddigi egyik másodelnököt választotta meg a Társaság elnökéül. Vele Társaságunk élére újból a tudomány embere került, mint a budapesti tudományegyetemen az oklevéltan és címertan ny. r. tanára, a Társaságunk által művelt tudományághoz legközvetlenebbül hozzánőtt tudós szakférfiú, akinek a Társaság szellemi és belső életében s fejlesztésében eddig is már hosszú idő óta kifejtett tevékenysége megnyugtató támasztéka lesz a Társaság jövő boldogulásának.
Az 1930. ápr. 3-a óta tartott ig.-választmányi üléseket (1930. nov. 20., 1931. jún. 5. és nov. 26., 1932. jún. 3., okt. 25. és dec. 14.) a folyó ügyeken kívül főleg a Társaság 1933-ban beálló 50-ik jubileumi évének a megünneplése foglalkoztatta. A Turul mult évfolyamában már tájékoztattuk t. tagjainkat az e célra kiküldött bizottság munkálatairól és terveiről, melyek között a súlypont egy tavasztól őszig terjedő időre rendezendő heraldikai és genealógiai kiállításra esik. Az azóta felmerült változtatásokról és pótlásokról az ezidei titkári jelentés tudósít. Közülök leglényegesebb az, hogy a jubileumi esztendő nem az eredetileg tervbe vett 1932., hanem az 1933. évre esik. Mert – mint az említett jelentés közelebbről megmagyarázza – jóllehet a Társaság megalakulására irányuló szervezkedés 1882-ben ment végbe, alakuló közgyűlését mindamellett csak 1883-ban tartotta s a Turul első számának megjelenésével egyidőben ekkor indult meg működése.
Az 1931. nov. 26-án tartott közgyűlésen a választmányból az alapszabályok értelmében kilépő Csánki Dezső, Daróczy Zoltán, Gárdonyi Albert, Illés József, Kollányi Ferenc, Lukinich Imre, Madzsar Imre és Sulica Szilárd újból, a megüresedett helyekre pedig Péterffy Lajos, Szilágyi László és Váczy Péter választattak meg ig.-vál. tagokul. A számvizsgáló bizottság tagjai lettek Isoz Kálmán, Taborsky Ottó és Paulovics Tibor.
A f. évi dec. 14-i közgyűlés által választott ig.-vál. tagok közül az újból megválasztottak következők: Ghyczy Pál, Hóman Bálint, Kumorovitz Bernát Lajos, Sárközy Imre, Tóth László, Váczy Péter, Czobor Alfréd. A megüresedett ig.-vál. tagsági helyekre megválasztattak: Deér József, Fekete Lajos, br. Győrffy Samu, Isoz Kálmán, Miklóssy Zoltán és Pilch Jenő; számvizsgáló biz. tagokul pedig Taborsky Ottó, Paulovics Tibor és Borzsák István. Ugyanez a közgyűlés töltötte be a már huzamosabb idő óta üresedésben levő tisztiügyészi tisztséget is. A Társaság ügyésze egyhangú szavazattal dr. Kégl József ügyvéd lett.
Üléseink egy része egyúttal felolvasó ülés is volt. Az 1930. nov. 20-i vál. ülésen Lukcsics Pál ig.-vál. tag olaszországi kutatásai alapján, színezett rajzok bemutatásával, a XIV. századi itáliai magyar zsoldos lovagok hadijelvényeit ismertette. Az 1931. jún. 5-in Végh Gyula, az Iparművészeti Múz. föigazgatója, ig.-vál. tag, a magyarországi püspökök címereiről szóló, a magyar egyházi heraldika alapvető feldolgozásának tekinthető művéből olvasott fel szemelvényeket, a szerző által művészi kézzel megrajzolt és festett címerképek kiséretében. Ez a mű heraldikánknak eddig még ily széles alapokon és rendszerességgel figyelemre nem méltatott területét veszi művelés alá. Ugyanekkor 73olvasta fel Tóth László, szintén ig.-vál. tag, egy jezsuita történetíró, Péterffy Károly, családtörténeti feljegyzéseiről írt tanulmányát. Végül az ezidei közgyűlésen Sulica Szilárd tartott felolvasást a betű szerepéről a magyar címerképeken. E dolgozatok legtöbbje a Turulban j elenvén meg, róluk itt részletesebben nem szólunk.
A Társaságnak az 1930–1932. időszakra terjedő szellemi munkásságát egyébként elsősorban folyóirata tükrözi vissza. 1931-es és 1932-es évfolyamaiban a családtörténet, címer-, pecsét- és oklevéltan egyaránt képviseletet nyer. Az 1931. évfolyamot még Áldásy Antal elnök és Czobor Alfréd titkár együtt szerkesztették. Áldásy elnök halála következtében a f. é. okt. 25-én tartott ig.-vál. ülés a további szerkesztéssel a titkárt bízta meg.
Szaktudományunk művelésének regisztrálása azonban hiányos lenne, ha fel nem sorolnók azokat is, akik önálló művekkel tették magukévá Társaságunk célját, vagy olyan művekkel gazdagították történeti irodalmunkat, melyek e cél elérésének fontos segédeszközei. 1930-ban megjelent Áldásy Antalnak a Magyar Nemzeti Múzeum címeresleveleit ismertető munkája II. kötetének 2. füzete is, az egész kötethez szolgáló tartalommutatóval. Az 1600. évvel zárul. Értékét a szakemberek az előző részek nyomán jól ismerhetik. Nagy örömmel üdvözölhetik munkásaink a magyar diplomatikának kezdettől fogva rendkívül nélkülözött kézikönyvét, Szentpétery Imre mostani elnökünk Magyar Oklevéltanát, mely a Hóman Bálint által szerkesztett «A Magyar Történettudomány Kézikönyve» c. sorozatos mű egyik dísze. Akik a genealogia tudományos művelését tűzik ki céljukul, e könyv tanulmányozását nem mellőzhetik; mint ahogyan Társaságunk is a diplomatikát már megalakulásakor beillesztette a maga körébe vont és általa művelésre szánt tudományágak közé. Szintén a közelmultban jelent meg másik; az «Árpádházi királyok okleveleinek kritikai jegyzéke» c. munkájának III. füzete, mely IV. Béla király okleveleivel zárul. Családtörténeti irodalmunk terén kifejtett fokozottabb munkásság tanui: Döry Ferenc ig. vál. tagunknak gróf Buttler János házasságáról mélyreható forráskutatásokra támaszkodó kritikával megírt, terjedelmes műve, melyben egy 140 évvel ezelőtt megkötött házasság körül szállongott, a fantázia által regényesen kiszínezett, de már igaznak hirdetett mendemondát dönt meg. Viczmándy Tamás r. tagunk a délvidékről Zemplénbe költözött, itt emelkedett és közéleti szerepet vitt Butykai és Viczmándi Viczmándy-család történetét rajzolja meg nagy területről összegyüjtött forrásanyag felhasználásával. Kölcsey Dezső, valamint Dapsy Vilmos saját családjuk történetét vázolják. Ifj. Kerekes József a «História» c. folyóiratban a kihalt Mórocz-család történetét ismerteti beható részletességgel. A genealogusok által nagy haszonnal értékesíthető újabb forráskiadások közül valók: az Apponyi-oklevéltár II. kötetének első füzete (1527–1564.); Eperjes város középkori okleveleinek Iványi Béla ig. vál. tagtársunk által közreadott regesztái; a gr. Zichy-család id. ága okmánytáránák Lukcsics Pál által közreadott, a korábbi köteteket gazdag anyaggal kiegészítő XII. kötete, valamint szintén tőle a Római Magyar Történeti Intézet kiadásában megjelenő Olaszországi Magyar Oklevéltár I. kötete, mely a XV. századi pápák okleveleinek sorozatából V. Márton pápa okleveleit tartalmazza. Fekete Nagy Antal a Petróczy-levéltár középkori okleveleinek regesztáiban szepességi anyagot ad, magának a levéltárnak külön füzetben (különlenyomat a Levéltári Közlemények 1930. évfolyamából) megírt ismertetése kapcsán. Újabban Baán Kálmán összeállításában «Magyar genealógiai és heraldikai forrásmunkák 1561–1932.» címen egy bibliographiai füzet is megjelent.
A szerkesztő.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi