JAKUBOVICH EMIL 1883–1936

Full text search

JAKUBOVICH EMIL
1883–1936
Az elmúlt év utolsó napjai súlyos veszteséget hoztak a magyar tudományos világra, megfosztva ezt egyik nagy értékétől, Jakubovich Emiltől.
A vesztesek között ott állunk mi is: a Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság. Társaságunknak közel három, igazgatóválasztmányunknak két évtizeden át volt tagja s annak nemcsak működésében vett részt mindig nagy szeretettel és buzgalommal, hanem mint a társaság tudományos munkálkodása körébe vont tudományágaknak: a diplomatikának, heraldikának, sphragistikának és genealogiának hivatott, mélytudású ismerője és művelője, azt nagybecsű, széles körök érdeklődését felkeltő tudományos dolgozatokkal és felfedezésekkel gazdagította. E tudományszakok igaz szeretetét és társaságunk iránt tanúsított meleg érdeklődését élete végéig megtartotta. Még a közelmultban is megjelent a Turulban egy rendkívül értékes s egyben folyóiratunkban utolsó nagyobb tanulmánya legújabb felfedezéséről, I. Endre király törvénybeidéző ércbillogáról, melyet német fordításban az Ungarische Jahrbücher is átvett.
Tudományos érdemeinek, eredményeinek, szeretetreméltó egyéniségének méltatására e szűk tér nem elegendő. Barátai, ismerősei és mindazok, akiknek valaha, akár csak rövid ideig is, alkalmuk volt vele érintkezésben állní, jól tudják, mily hamar megnyerte a hozzá hasonlóan érzők szeretetét. És soha nem fogják elfelejteni azt az önzetlenséget és szolgálatkészséget, amelyet az ő meleg szíve mindenkivel szemben kimutatott, aki csak hozzáfordult. Ismereteinek tárházát, tudományos kutatásainak eredményeit közkincsnek tekintette és szívesen feltárta mások előtt; szinte öröme telt abban, ha megoszthatta azokat másokkal.
Szívünkhöz nőtt elválaszthatatlanul s ezért tovább él ott halála után is, mint soha ki nem alvó emlékezet. Az igazi emléket azonban ő maga állította magának műveiben, tudományos munkásságának, felfedezéseinek kihatásaiban.
Áldás emlékére!
Cz. A.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi